Op OnlineRadioAwards.nl is het nu mogelijk om te stemmen op je meest favoriete online radiostations, podcasts en presentatoren. We zetten komende tijd diverse radiomakers en podcasters in de spotlights. Ditmaal: Arnoud Schellenberg (Efteling Kids Radio).
In 2015 hebben jullie de naam Efteling Radio veranderd in Efteling Kids Radio. Hiermee willen jullie benadrukken dat de zender zich richt op kids van vier tot tien jaar. Online Radio wordt steeds toegankelijker. Verwachten dat jullie dat deze doelgroep jullie straks ook zelf kunnen vinden of zullen de ouders ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen?
De afgelopen jaren is Efteling Kids Radio te beluisteren via internet (websites & gratis app) en via de analoge en digitale kabel. Uit jaarlijks onderzoek door Gfk (i.o.v. Efteling) blijkt dat verreweg de meeste luisteraars via de kabel afstemmen. De laatste 2 jaar zie je wel een beweging van kabel naar internet (tablets, desktop en telefoon), maar uit het meest recente onderzoek (voorjaar 2018) blijkt dat nog steeds ruim 60% via de kabel afstemt, dus thuis. Dit is voornamelijk via de TV set up box (Ziggo, KPN). Daarbij blijkt ook dat ouders vaak wel de beslissers zijn. En de zender aanzetten als alternatief voor TV kijken, gamen. Of tijdens het spelen. Kinderen zijn echter wel steeds vaker de groep die vragen of de radio aan mag.
Omdat kinderen steeds jonger bekend zijn met internet, tablets, apps etcetera, proberen we daar wel op in te spelen. Zo hebben we een nieuwe website gelanceerd die voor kinderen heel gebruiksvriendelijk is. En de gratis app, waarbij kinderen op eenvoudige wijze een audiobericht kunnen inspreken. Ik verwacht dat dat kinderen steeds vaker zelf ook een rol zullen spelen bij het aanzetten/vinden van de zender, maar dat ouders wel altijd meebeslissen. De muziekmix (kindermuziek, Eftelingmuziek en nieuwe hits) is zodanig samengesteld dat het ook voor ouders prettig beluisterbaar is.
In hoeverre is het maken van radio voor jonge luisteraars anders dan reguliere radio?
Wij maken radio voor kinderen, maar hebben de zender wel ingericht zoals bij de ‘volwassen’ radiozenders. Met professionele studio’s, apparatuur en software. Het verschil t.o.v. radio voor volwassenen zit ‘m vooral in de benadering. Wil je kinderen in onze doelgroep bereiken, moet je vooral niet te kinderachtig programmeren. En de programma’s moeten goed te volgen zijn, dus sommige onderwerpen moet je beter uitleggen. Tegelijkertijd moet je kinderen serieus benaderen en woord en muziek. Met betrekking tot het muziekbeleid letten we voortdurend op wat er populair is/wordt bij de kids, via alle mediakanalen. Een deel van de muziek die bij deze doelgroep populair is, staat bijvoorbeeld niet in de reguliere hitlijsten. Dat maakt het soms best lastig. Een belangrijke stelregel is dat we geen muziek draaien waarvan de teksten niet bij de doelgroep passen (explicit lyrics).
Sinds eind vorig jaar zijn jullie niet meer op DAB+ te vinden. Heeft dit grote invloed gehad op jullie bereik?
Vorig jaar is een duidelijke keuze gemaakt om ons te richten op kabel & onlinebeluistering. Uit ons laatste Gfk onderzoek (voorjaar 2018) is een stijging gemeten in aantal luisteraars t.o.v. van het voorgaande onderzoek (najaar 2017). Vooralsnog is er dus geen daling te zien in relatie tot afschakeling van DAB+.
Veel online radiozenders zijn nog zoekende naar een verdienmodel. Werken jullie met reclames of is het vooral een promotiekanaal voor het familiepark?
Toen we met de zender begonnen in 2008 bleek uit onderzoeken dat er geen specifieke vraag/belangstelling was voor het medium kinderradio. Door toch een zender in de markt te zetten die zich specifiek op deze jonge doelgroep richt zijn we echter wel onderscheidend in radioland. Inmiddels hebben we de vraag ruimschoots gecreëerd, met een dagbereik van ruim 50.000 luisteraars binnen de primaire doelgroep. We richten ons voor radiobegrippen op een zeer kleine doelgroep, maar voor de Efteling is dit wel een doeltreffende manier om door het land heen ‘met dit kanaal ‘always on’ te zijn, bij gezinnen met kleine kinderen. Daar zit mijns inziens ook de meerwaarde van de zender. Wij zenden geen radiocommercials uit en ook de webomgeving (eftelingkidsradio.nl / efteling.com/kids) is volledig reclamevrij. Overigens draaien wij zeker niet de hele dag ‘Eftelingmuziek’. Het merendeel van de muziek bestaat juist uit muziek die bij kids populair is. Denk daarbij aan Kinderen voor Kinderen, Junior Songfestival, Fource, Mylène & Rosanne, Top40 muziek.
Jullie bestaan deze week alweer tien jaar. Wat zijn de hoogtepunten van 10 jaar Efteling Kids Radio?
Landelijke uitzendlicentie, het feit dat we luisteraars hebben in alle provincies, locatie-uitzendingen met onze mobiele radioset, muziekshows in het Park en natuurlijk de Top10 eindnotering bij de RadioRing Verkiezing in 2015. Maar bovenal alle audioberichtjes die we dagelijks in grote aantallen binnenkrijgen van jonge luisteraars. Trouwe luisteraars en nieuwe luisteraars die ons weten te vinden. En dat ook blijkt dat veel jonge kinderen geïnteresseerd zijn in het medium radio.
Kijk voor meer informatie op OnlineRadioAwards.nl
Arnoud van harte gefeliciteerd met jullie award voor beste online station Efteling Kids Radio 2020.
Het is je/jullie meer dan gegund.