Bert Huisjes (WNL): ‘Ons interesseert het wel wat er voorbij Amersfoort gebeurt’

Bert Huisjes is sinds 2011 hoofdredacteur van WNL.  

Spreekbuis.nl sprak uitgebreid met Huisjes over de acceptatie door links en rechts van WNL in het publieke bestel, maar ook over het succes van televisieprogramma’s zoals de ochtendshow WNL Vandaag de Dag, WNL op Zondag en WNL Opiniemakers. Bert Huisjes zegt in het interview ook dat de radio ambities van WNL vooral bij NPO Radio 1 liggen.   

Rechtse journalistiek met een goed humeur’, zo noem je WNL.
“Ons goede humeur komt voort uit ons ochtendprogramma WNL Vandaag de Dag. We zijn lang gezien als een verongelijkte omroep, daar hebben we in het begin last van gehad. Rechts heeft ook een vrolijk geluid. Dat is wat ik wil uitdragen.”

Is WNL Vandaag de Dag jullie vlaggenschip?
“Ja, in bereik ongetwijfeld. We hebben tussen de 800.000 en 1 miljoen kijkers per dag, verdeeld over de vier halve uren tussen 7.00 en 9.00 uur. Het programma wordt gemaakt in deze blokken, waardoor het twee keer wordt omgerold. De blokken worden geüpdate met het laatste nieuws, weer en verkeer. We houden de gesprekken het liefst twee keer live. Veel gasten vinden het prettig om een gesprek twee keer live te doen, omdat vaak het tweede gesprek beter is dan het eerste. En je kunt het laatste nieuws meenemen. In Amerika is dit soort televisie een heel groot succes, omdat je voordurend bijgepraat wordt.”

Hoe belangrijk is WNL Vandaag de Dag voor WNL als omroep?
“Het meeste geld van ons budget gaat naar de ochtendshow. Het programma is voor ons heel belangrijk. Ik weet niet of het programma voor altijd zal blijven. Wanneer de NPO zegt dat het, in verband met de bezuinigingen, voorbij is met dagtelevisie dan moeten wij een heel ander hoekje zoeken in het publieke bestel. We hebben per intekening de garantie. Er zijn inmiddels gesprekken voor continuïteit na de zomer. Belangrijk is misschien wel wat er in 2016 gaat gebeuren met het bestel (start nieuwe concessie, red.). Het tijdslot is een uniek plekje op de dag, soms doen mensen er neerbuigend over. Ik vind het een mooi tijdslot.”

‘Ik vind het ontzettend lang dat de publieke omroep drie maanden zonder ochtendtelevisie zit, terwijl RTL wel gewoon doorgaat.’

Vind je het een groot probleem, voor de continuïteit van het programma, dat er een lange zomerstop is bij de publieke omroep?
“Ja, op een gegeven moment gaat gewoon de geldkraan dicht. Wij krijgen voor ongeveer 170 uitzendingen een vergoeding, die hierna op is. Ik vind het ontzettend lang dat de publieke omroep drie maanden zonder ochtendtelevisie zit, terwijl RTL wel gewoon doorgaat. Een maand pauze kan ik begrijpen. Elke keer als je weer begint, moet je jezelf weer opwerken zodat mensen weer weten dat je er weer bent.”

Heb je discussies met de NPO dat je door wilt, buiten de centenkwestie?
“Die is alles overheersend.”

Was het kunnen opzetten van WNL Vandaag de Dag een van de redenen voor je om, vanuit PowNed, te kiezen voor WNL?
“Nee, WNL vroeg of ik het programma aanbod wilde opzetten. PowNed had niet de intentie om een poule op te zetten van tv- en radioprogramma’s. Ons eerste programma aanbod, bij WNL, was gericht naar de krant (Telegraaf, red.), terwijl ‘Telegraaf TV’ helemaal niet kon binnen het publieke bestel. Daardoor is ons eerste jaar heel moeilijk is verlopen.”

Is een sleutel van jullie succes dat WNL Vandaag de Dag vooral over human-interest onderwerpen gaat?
“Ja, WNL vandaag de Dag is verder een mix tussen ‘dichtbij nieuws’ en het landelijke- en  wereldnieuws. Het AD en de Telegraaf hanteren deze mix ook.”

Over WNL op Zondag: ‘Ik ben wel heel erg tevreden dat we veel nieuws maken, die headlines worden en het journaal halen. Als nieuwsjongen hou ik heel erg van nieuws maken.’

 

 

 

 

Ben je al voldoende tevreden over WNL op Zondag (9.30-10.30 uur), dat wordt gepresenteerd door Charles Groenhuijsen en Margreet Spijker?

“Ja, het kan beter zeg ik heel eerlijk. Ik zou graag meer kijkers hebben, het is nu rond de 300.000. De BBC ochtendshow is wel succesvol. En tussen 10.00-11.00 uur zou ook een beter tijdstip zijn. Ik ben wel heel erg tevreden dat we veel nieuws maken, die headlines worden en het journaal halen. Als nieuwsjongen hou ik heel erg van nieuws maken. Van alle WNL-programma’s komt hier het meeste nieuws vandaan.”

Wat opvalt bij WNL zijn de jonge getalenteerde presentatoren, die veelal van de regionale omroepen afkomstig zijn. Zoals Leonie ter Braak, Tom van ’t Einde, Wieger Hemmer; alle drie van RTV OOST, Roos Moggré (RTV Utrecht) en Maaike Timmerman (RTV Noord-Holland).

foto: Leonie ter Braak en Roos Moggré, presentatoren van WNL Vandaag de Dag

Waarom heb je hiervoor gekozen, en niet voor bekende koppen?

“Bekende koppen kunnen wij niet betalen, zo plat is het. Het aardige van mensen uit de regio is dat ze, ondanks hun jonge leeftijd van rond de 27 jaar, vaak alle fases van TV maken hebben doorgemaakt. Ze hebben ook een hele goede ambitie en motivatie. Een ander voordeel is dat ze niet zwaar gekleurd zijn, dan wanneer ze opgegroeid zouden zijn in de BNN of VARA school. Wij kunnen ook goed uitleggen hoe WNL aankijkt tegen onze liberaalconservatieve manier van televisie maken. De regiojournalistiek van RTV Oost en RTV Utrecht is niet zo links als in Hilversum, dat komt vooral omdat zij dichtbij de slager en het bedrijfsleven staan.”

‘In Hilversum interesseert het niemand wat er voorbij Amersfoort gebeurd, dat doen wij bij WNL wel’

Ze zijn gewend om televisie en radio te maken voor dezelfde kijkers die WNL wil bedienen?
“Precies. Regionale krantenlezers zijn onze grootste doelgroep. Wij zitten wel in Amsterdam, maar berichten bijvoorkeur over de regio. Daar zitten onze meeste kijkers. In Hilversum interesseert het niemand wat er voorbij Amersfoort gebeurt, dat doen wij bij WNL wel.”

Zijn jullie de enige omroep die wel geïnteresseerd is in het Nederland, buiten Amsterdam?
“De AVRO en TROS zaten vroeger veel meer op gewone mensen, maar hebben zichzelf opnieuw gepositioneerd. De AVRO heeft gekozen voor hoog cultuur, de TROS besloot de journalistiek te laten gaan. Zij hebben gekozen voor de laag cultuur, dat succesvol werd. Onze achterban zijn oude AVRO/TROS mensen.”

‘De aspirantstatus belemmert onze ambities. Ik zou liever de volwaardige status van de EO of VPRO willen hebben’

Is jullie missie geslaagd? 138 Kamerleden hebben, bij het toelaten van WNL tot het bestel, voor gestemd. Ook jullie gasten komen vanuit het linkse en rechtse spectrum.
“Ja. Henk Hagoort zei dat de publieke omroep drie keer De Volkskrant was. Sjuul Paradijs van De Telegraaf is hierna belletje gaan trekken bij de publieke omroep om 50.000 mensen bij elkaar te krijgen. Toenmalig OCW-minister Ronald Plasterk heeft WNL hierna toegelaten, daarna moesten wij op zoek naar hoe ons geluid in Hilversum het beste zou moeten klinken. Onze eerste idee was om een soort Fox News te maken; echt hard. Dat is in het eerste jaar geprobeerd, maar bleek hier niet te slagen omdat Nederland niet zo gepolariseerd is als Amerika. Nederland is een polderland.”

Ben je het dan eens met Trouw tv criticus Willem Pekelder, die op 6 februari 2015 in zijn column schreef over WNL Opiniemakers: ‘Conservatisme is mainstream geworden. Daarom zal WNL ‘Opiniemakers’ er een harde dobber aan hebben om op te vallen’?.”
“Hij heeft wel een punt. Ik geloof wel dat de discussie over conservatief en liberaal echt een hele interessante is. Vroeger werd alles geframed in een links/rechts discussie.”

‘Als CDA en VVD zich niet zouden herkennen in wat wij doen, dan moet WNL eigenlijk het bestel uit’

Is de acceptatie door links en rechts van WNL een sleutel van jullie van succes?
“Ja, dat denk ik wel.”

Het bestel kan, in jouw ogen, alleen maar bestaan vanuit een duidelijke koppeling tussen een omroep en achterban?
“Ja, ik vind wel dat de achterban heel erg bepalend is. Als CDA en VVD zich niet zouden herkennen in wat wij doen, dan moet zo’n omroep eigenlijk het bestel uit.”

Dus als er straks geen katholieken meer in Nederland zijn wordt de KRO overbodig en in het geval van protestanten geldt dat voor de NCRV?
“Eigenlijk zijn de stand alone omroepen het meest geprofileerd. De EO en MAX houden heel erg rekening met hun achterban. Ook de VRPO zoekt echt naar zijn achterban in het maken van programma’s. Dat zijn mensen die anders denken dan de rest van Nederland, anders dan mainstream. Dat kun je niet zeggen van KRO-NRCV. Ik vind dat een traditie, religie of achterban niet hoeft terug te komen in alle programma’s, maar wel in je vlaggenschip. Ik vraag me af wat er KRO-NCRV is aan Jinek en Boer zoek Vrouw, behalve dat er een agrarische achterkant aan zit. Verder is het gelardeerd als spel- en datingshow.” 

‘Heel slecht aan de publieke omroep is dat je er wel in kan, maar er nooit meer uit kan. Omdat het een subsidieding is’

Wat mis je in de discussie in het mediadebat?
“Heel slecht aan de publieke omroep is dat je er wel in kan, maar er nooit meer uit kan. Omdat het een subsidieding is. Het zou heel interessant zijn wanneer AVRO, TROS deels commercieel zouden gaan, waarbij alleen echt publieke programma’s uit Den Haag worden gefinancierd. Op deze manier kunnen omroepen belasting gaan betalen voor zenders die beschikbaar worden gesteld. Omroepen worden op deze manier naar zelfstandigheid gebracht. Ik pleit ervoor dat Den Haag hier over na gaat denken, zeker omdat straks maar 50% van het budget voor de omroepverenigingen is. Omroepen zouden meer productieomroepen moet worden, zodat ze zonder subsidie verder kunnen gaan.”

Projecteer dit idee eens is op WNL?
“Als ik een 5-jarig contract zou krijgen voor Vandaag de Dag, zou ik dat commercieel wel aandurven. Hierdoor kan ik alle dagen het programma maken.”

WNL is aspirant omroep. Belemmerd dat jullie ambities?
“Ja. Ik zou liever de volwaardige status van de EO of VPRO willen hebben.”

Met Omroep MAX werken jullie aan de achterkant samen. Zijn hier nog ambities?
“Wij gebruiken nu de studio van MAX voor het maken van WNL Vandaag de Dag en Opiniemakers. Wij betalen MAX voor deze facilitaire faciliteiten, die veel goedkoper zijn dan de Westergasfabriek. Onze samenwerking met MAX is nu tijdelijk, na de komende vijf jaar moeten wij beslissen met wie wij willen samenwerken. Dat kan MAX zijn, maar zou ook AVRO-TROS kunnen zijn.” 

Spreekbuis.nl interview Jan Slagter oa. over samenwerking tussen WNL en Omroep MAX

Is een samenwerking met PowNed een ambitie?
“Dat lijkt een logische samenwerking, maar deze is door de wetgeving verboden.”

‘Ik zou het liefste weg gaan bij Radio 2 en alle WNL radio activiteiten concentreren op NPO Radio 1.’

WNL zit met name op NPO Radio 1. Waarom zitten jullie niet op 3FM, NPO Radio 4 en NPO Radio 5?
“Wat kun je als WNL toevoegen aan klassieke muziek. Ik geloof niet dat ons beetje subsidie moeten worden besteed aan muziek draaien op 3FM. Ondanks dat ik inderdaad denk dat veel jongeren geïnteresseerd zijn in het WNL-geluid, zou dit niet via plaatjes draaien moeten gaan. 3FM is gewoon een zender, net als Q-Music en Veronica. Daar is niks KRO, NCRV of TROS aan. Wij maken eigenlijk niet anders dan journalistieke programma’s. Ons domein is Radio 1.”

‘Onze doelgroep –werkend Nederland- luistert alleen maar in de auto naar radio’

Je grote wens is om horizontaal op Radio 1 te zitten.
“Ja, dat wil ik graag. Voorheen maakten we elke dag om 18.00 uur een duidelijk geprofileerd opinieprogramma van 25 minuten, met Joost Eerdmans.”

WNL maakt op NPO Radio 2 op zondag van 14.00-16.00 uur ‘Zo’n Zondag’. Bij BNR was je in november 2014 heel kritisch op met name Radio 2. Je zei: ‘Radio 2 kan wel weg’. Waarom blijf je dit programma wel maken?
“Afhankelijk zat er veel meer inhoud op Radio 2. Er is steeds meer een klassieke popzender van gemaakt, die eigenlijk een commerciële tegenhanger is van de andere popzenders. Ik zou het liefst de radio uren op 2 ruilen tegen een extra slot op Radio 1. Ik zou het liefste weg gaan bij Radio 2 en alle WNL radio activiteiten concentreren op Radio 1. Alleen Radio 1 is over bevolkt.”
 
En NPO Radio 5?
“Voor Omroep MAX is dit een perfecte zender. NPO Radio 5 heeft geen etherfrequentie, maar is een kabelding. Als je thuis werkt is dat prima, maar onze doelgroep –werkend Nederland- luistert alleen maar in de auto naar radio.”  

www.omroepwnl.nl

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*