Blog Jarco Kriek: Providers en streamingdiensten helpen illegale IPTV nog meer in het zadel

Iedereen laat weleens een leugentje voor eigen bestwil over de lippen vloeien. Als het niet te vaak gebeurt, dan is er eigenlijk geen haan die ernaar kraait. Datzelfde kan vandaag de dag ook worden gezegd over illegale IPTV, hoewel dit feitelijk veel minder onschuldig is.

De fysiotherapeut vindt het heel prettig als ik elke dag een minimaal aantal stappen loop. De tocht naar het Turkse winkeltje bij mij in de buurt valt binnen die actieradius. Eigenaar Ali is daardoor inmiddels zoiets als een vriend geworden. Gekscherend noem ik ‘zijn toko’ altijd AliExpress. Ik verdenk Ali er ook van om daadwerkelijk de in zijn winkel tentoongestelde verkoopwaar zelf bij deze Chinese marktplaats te kopen, om daarna een prijsstickertje met een vier keer hogere prijs op de producten te plakken. Van mij mag hij dat doen hoor. Ik hou wel van mensen die op deze manier durven te ondernemen. En het dagelijkse glaasje Turkse thee dat na mijn ‘wandeltocht’ op mij staat te wachten, moet toch ook ergens van betaald worden.

Maar hoe vaker ik bij Ali in zijn zaak kom, des te meer mij opvalt dat niet de potten, pannen, gordijnen en alle andere zichtbare verkoopwaar de belangrijkste inkomstenbron van het winkeltje van Ali zijn. Wat onder de toonbank te vinden is, daar draait het om. Dat is het geheim waarom Ali in die mooie auto rijdt en drie keer per jaar een paar weken naar Turkije op vakantie gaat. En dan ook nog de deuren van zijn winkeltje in deze periode sluit. Wat hij dan standaard wel meeneemt, is zijn laptop. Dezelfde laptop die in zijn AliExpress-winkeltje staat.

Die laptop is namelijk het verdienmodel van Ali. En Ali verdient met die laptop op dit moment veel geld, zo verzekert hij mij in vertrouwen. Waar veel Nederlanders een rothumeur krijgen van de mededeling van providers als Ziggo, KPN en Odido dat het abonnement voor tv en internet weer duurder wordt, blijkt Ali alleen maar vrolijker te worden. En de slingers worden nog net niet opgehangen als streamingdiensten als Netflix, Disney+, HBO Max en natuurlijk Viaplay met Max Verstappen en Formule 1 de prijzen verhogen. Ali plast bijna van het lachen in zijn broek als deze streamingdiensten om de kijkers ‘te plezieren’ met ‘goedkopere’ abonnementen op de markt komen waarbij naast de begeerde films en series ook reclame wordt getoond. Dat ‘goedkopere’ abonnement blijkt in veel gevallen slechts een fractie minder te zijn dan een eerdere prijs die voor het kijken zonder reclame betaald moest worden. En Ali weet heel goed in zijn eigen winkeltje dat de kijkers helemaal geen reclames meer in beeld willen zien.

En Ali kan daarbij helpen. Zijn laptop onder de toonbank staat namelijk in contact met internetcrimineeltjes die abonnementen voor illegale IPTV aanbieden. Vaak niet de eigenaren van de illegale servers waarvan de streams afkomstig zijn, maar een soort van tussenpersonen. En Ali doet daarmee eigenlijk hetzelfde als met alle andere spullen in de winkel. Hij koopt bij AliExpress in en verkoopt dit daarna voor een veelvoud aan zijn klanten. Er zijn alleen enkele zaken anders. De inkoop is niet bij AliExpress en de verkoopwaar staat niet groots opgesteld in ‘de toko’ van Ali. En nog een groot verschil: de winst is wellicht minder dan bij de potten en pannen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door het verkoopritme dat veel hoger ligt.

Ali verdient namelijk goed geld aan de fouten die providers, streamingdiensten en contentaanbieders constant blijven maken. En dat is de prijs constant verhogen. Deze prijsverhogingen en het versnipperen van het aanbod over meerdere (betaal)zenders en streamingdiensten zorgen ervoor dat het maandelijkse kostenplaatje bij legaal kijken voor de kijker die van een beetje gevarieerd film-, serie- en sportaanbod inclusief het benodigde internetabonnement houdt, al snel richting 150 euro per maand aanloopt. Ter vergelijking: bij Ali kan je voor dit bedrag drie jaar lang illegaal kijken. Dat is natuurlijk een scheef vergelijk, want ook voor illegale IPTV is een internetverbinding nodig. Dus als een bedrag van 50 euro van het legale maandelijkse bedrag wordt afgehaald, dan staat nog steeds een maand legaal kijken gelijk aan twee jaar illegaal kijken. En met deze cijfers hoeven niet alleen de zuinige Zeeuwen lang over een keuze na te denken.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over tv-zenders uit bijvoorbeeld België, Amerika of de meer dan 100 andere landen die met het abonnement van 50 euro per jaar van Ali te bekijken zijn. Zenders die vanwege uitzendrechten niet door de providers aangeboden kunnen worden, of aan schotelverboden die ervoor zorgen dat niet meer via de satelliet naar buitenlandse zenders gekeken kan worden. Ali verkocht namelijk tot het moment dat illegale IPTV zijn belangrijkste verkoopwaar werd, schotelantennes en satellietontvangers. Maar die markt stortte in elkaar door schotelverboden. En als goed ondernemer moest Ali toen op zoek naar een andere broodwinning. Net als de satellietkijker die zijn schotel moest verwijderen. Met illegale IPTV vonden Ali en de voormalige satellietkijker elkaar weer terug.

Natuurlijk is illegale IPTV de nagel aan de doodskist van providers en streamingdiensten. Op langere termijn wordt het aanbod van films, series, maar vooral sport, hierdoor nadelig beïnvloed. Maar het zijn juist de partijen die op langere termijn het meeste nadeel ondervinden die nu illegale IPTV nog meer in het zadel helpen en een dagelijks groter wordend probleem maken. En zelfs zo groot dat de kopers van deze illegale abonnementen op verjaardagen of bijvoorbeeld in de kroeg er openlijk reclame voor maken.

Ali vindt dit helemaal niet erg. Als hij zijn honderd ingekochte illegale abonnementen met een leuke winst heeft verkocht, dan mailt hij via de laptop onder zijn toonbank even met zijn tussenpersoon. En koopt dan weer honderd nieuwe abonnementen. Nog geen minuut na zijn betaling komt er een mail binnen met honderd toegangslinks tot de illegale server. En dan belt hij zijn vrouw om te vragen of zij even op internet naar een mooi resort in Turkije kan zoeken. De volgende vakantie is weer in aantocht.

En dan vraagt hij: nog een glaasje thee, Jarco?

22 Comments

  1. Exact dit!
    Overigens is via Ali rechtstreeks afsluiten vele malen goedkoper goedkoper dan jij stelt.
    20 euro per jaar inclusief F1 Viaplay, met een verbinding stabieler is dan Viaplay zelf.

  2. Ach. Eigenlijk alles met wat illegaal is, drugs, nep horloges, drugs, viagra, etc etc. Dit is van alle tijden. Fat bikes, stepjes. Scooters met blauw kenteken die 50 km pu gaan.
    Alle ingeleverde scripties met AI. Alle sollicitatiebrieven geschreven door AI.
    Levert meer op dan eerlijk werken.
    Ouders van kinderen op de bakfiets met een telefoon aan hun oor met 30 km pu over het fietspad.
    Overigens de mensen die bij Ali hun gratis abonnement kopen.
    Kan je nagaan wat er met hun kinderen gaat gebeuren.
    Kortom. Het wordt niet beter.

  3. Het lijkt wel een advertorial voor illegale iptv. Alles wat je aandacht geeft groeit. Dus ik vermoed dat de schrijver dezes ook ergens een tussenpersoon heeft.

    Nu ff zonder dollen: Ik lees, hoor en zie steeds vaker content over illegale iptv. En dat maakt het alleen maar populairder. Ik ben in mijn vrienden en kennissenkring de goto guy als er iets met je internet of computer is, en als zelfs de pensionados weten wat het is, dan is de markt penetratie haast volledig. En dan denk ik toch dat het een met het ander te maken heeft.

  4. Alleen niet vergeten dat als een IPTV aanbieder wordt opgepakt de fiod alle gegevens in handen krijgt dus ook die van de abonnees. En overtreding van de telecomeet is een zware celstraffen en torenhoge boetes.

  5. Ali en Aliexpress moet je zvm mijden. Ja goedkoop maar voor hoe lang he? Catchup werkt zelden tot helemaal niet en na n maand ben je dikwijls je geld kwijt. Heb daar zelf ervaring mee gehad want ik wou leren wat iptv was. Iig toch een en ander opgestoken. Nog dit, als die providers en makers van media…hun koppen bij elkaar zouden steken en hun aanbod vergroten en goedkooer maken zullen ze er alleen maar wel bij varen maar nee, ze willen de kijkers uitzuigen. We lwven in n maatschappij van nooit genoeg. Overal merk je dat ze alles en nogwat bestuderen om het maximale verdienmodel te verkrijgen… Maw nooit genoeg.

  6. “Alleen niet vergeten dat als een IPTV aanbieder wordt opgepakt de fiod alle gegevens in handen krijgt dus ook die van de abonnees.”

    Welke gegevens? Ik heb via aliexpress een ipad hoesje van 20 euro gekocht, dit geef ik door aan een whatsapp nummer en die appt mij inlognaam en paswoord.

  7. Prijzen worden overal duurder. Ook de producten van de werkgever van Jarco kriek (DPG Media) verhoogt zijn prijzen en ook de supermarkt om de hoek.

    Is dat dan fout wat dpg media en die supermarkt doen als ik Jarco kriek mag geloven? Een rechtvaardiging om dan gestolen producten te mogen gebruiken?

    Als integraal het gedrukte exemplaar van totaalbedrag li worden gepubliceerd voor een zacht prijsje op internet zouden DPG Media en Jarco kriek boos worden. Gestolen waar herverkopen is heling. En achter al die illegale praktijken zitten criminele bendes. Dat iets duur is is nog geen rechtvaardiging voor diefstal zoals jarco kriek betoogt.

  8. Informatief artikel, Jarco! Het is waar dat stijgende tv-kosten mensen naar alternatieven zoals IPTV drijven. Ik heb geweldige ervaringen gehad met IPTV Smarters nl – het aanbod van kanalen en het gebruiksgemak zijn fantastisch. Bedankt voor het delen van je inzichten!

    • Fantastisch Grace. Vooral omdat de tekst voor het overgrote deel gelijk is aan de reactie van de aanbieder die je zelf noemt. Met dank ook namens de stichting Brein voor het noemen.

  9. Interessant artikel, Jarco! Het is verbazingwekkend hoe snel de technologie verandert en hoe dit de manier waarop we tv en films consumeren beïnvloedt. De toenemende kosten van traditionele diensten maken het begrijpelijk dat mensen op zoek gaan naar andere oplossingen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*