Politieke partij wil FM-frequenties weer in de lucht.
Begin dit jaar stapte men in Noorwegen definitief over op DAB+ en werd het Nationale FM-Netwerk van de publieke omroep NRK uitgeschakeld. Nu, bijna acht maanden later komt men tot de ontdekking dat men dat beter niet had kunnen doen. Volgens het laatste luisteronderzoek blijkt dat de luistercijfers ernstig zijn gedaald en de acceptatie van DAB+ bij de consument nog niet voldoende aanwezig is.
De luistercijfers lagen afgelopen jaren volgens het onderzoeksbureau TNS Kantar tussen de 65 en 70% van de bevolking maar zijn nu met meer dan 20% gezakt. Men noemt de situatie gezien de vele klachten dramatisch. Veel luisteraars in Noorwegen begrijpen niet waarom men geen FM ontvangst van NRK meer heeft. Ongeveer 60% van de Noren kunnen nog wel Zweedse zenders op FM ontvangen en de lokale stations zijn ook nog tot 2022 via FM te beluisteren, maar dat is voor veel luisteraars niet voldoende.
De populaire Senterpartiet (Centrum Partij) dringt nu aan op het her-activeren van alle FM-frequenties. Aslaug Sem-Jacobsen (woordvoerder Cultuur Senterpartiet) zei dat het Parlement hem had verzekerd dat er voldoende aandacht was besteed aan de voorbereidingen om uitsluitend via DAB+ te gaan uitzenden. Nu bleek volgens Jacobsen dat het besluit fout was, het Nationale FM netwerk uit te schakelen terwijl DAB+ nog niet rijp is en er nog niet voldoende consumenten zijn die DAB+ werkelijk willen gebruiken. De Noorse Centrum Partij wil daarom dat de FM frequenties weer worden ingeschakeld.
In Nederland heeft men voorlopig besloten nog even te wachten met het opheffen van de FM. In ons land luistert inmiddels 13% weleens via DAB+ naar de radio, terwijl in totaal meer dan 70% dagelijks via verschillende media naar de radio luistert. DAB+ heeft dus nog een lange weg te gaan.
Heel veel Nederlanders gebruiken nog hun traditionele veelal uitstekend werkende stereo-installaties, waarop AM/FM/LW. Die vormen vast onderdeel van het dagelijkse luisterpatroon. Met die apparatuur is men bekend en veranderen wordt niet direct als gewenst, belangrijk of noodzakelijk beschouwd.