Het Radiohuis werd eind januari dit jaar geopend, maar houdt al jarenlang de gemoederen bezig. Vooral achter de schermen klinkt er veel gemor. Zo zouden er verkeerde keuzes zijn gemaakt door – in tijden dat de Publieke Omroep flink moet bezuinigen – te kiezen voor de dure Utrechtse binnenhuisarchitecte Odette Ex. Tegenover de kostbare inrichting van het pand stond de afgelopen jaren het noodgedwongen ontslag van meer dan 150 NPO-medewerkers.
Technische gebreken
Nu het Radiohuis in gebruik is genomen door de radiozenders van NPO Radio 1 en 4 is de kritiek op bepaalde keuzes die zijn gemaakt nog niet gaan liggen. Spreekbuis.nl sprak met diverse betrokkenen die vanwege lopende contracten met de NPO enkel anoniem hun beklag willen doen.
Zo zouden de mengtafels van het Duitse merk Lawo niet naar behoren werken. “Technici zitten er met geknepen billen uitzendingen te maken”, aldus een radeloze betrokkene. Een technisch medewerker van het Radiohuis vult aan: “Er is nog teveel techniek dat gewoon niet goed genoeg werkt. We maken deel uit van een professioneel omroepstelsel, hoewel ik me in de huidige situatie vaak eerder een radiozendamateur voel.”
Een derde partij vult aan: “Wij zijn ontevreden over de lakse houding van de NPO, die wel degelijk bekend is met de technische problemen die er spelen. Dichtgetimmerde contracten zorgen ervoor dat we publiekelijk de NPO alleen maar kunnen verdedigen, maar achter de schermen spelen heel wat onderlinge frustraties.”
Kolossaal
Radiocoryfee Govert van Brakel is sinds kort weg bij de NPO om van zijn pensioen te genieten, maar maakte de opening van het Radiohuis nog wel mee. “Ik ben nooit een fan geweest van ‘groot, groter, grootst’. Dat is wat mij betreft ook het voornaamste minpunt aan het nieuwe pand”, aldus Van Brakel.
“Radiouitzendingen horen intiem te zijn; een medium dat afstanden juist wegneemt in plaats van creëert. Men moet bij wijze van spreken elkaars parfummetje kunnen ruiken als ze achter de microfoon tegenover elkaar zitten. Die intimiteit is volledig verdwenen in dat kolossale pand met van die uitgestrekte tafels.” Van Brakel is wel te spreken over de grote raampartijen in het nieuwe gebouw. “De lichtinval is grandioos. Vroeger zat je in een donker pand en wist je niet of het buiten sneeuwde of dat de zon scheen. Dat je nu gewoon naar buiten kunt kijken is een pluspunt.”
Door angst voor carrrière of verlies van opdrachten willen diverse betroffenen niet met naam in het artikel. De namen van de gesproken betrokkenen zijn bekend bij de redactie van Spreekbuis.nl.
UPDATE AD.nl
Vandaag is er ook een artikel over het Radiohuis in het AD.nl verschenen met extra informatie:
KRO-NCRV en AVROTROS hebben officieel bezwaar aangetekend tegen plannen van de NPO voor een ‘gedwongen’ verhuizing van Radio 2 en Radio 5. Daarvoor is een verbouwing gepland die ‘onnodig’ miljoenen zou kosten. De NPO zegt op zijn beurt juist voor de meest kostenefficiënte oplossing te hebben gekozen. Vrijdag wordt de klacht behandeld door een onafhankelijke geschillencommissie.
1 Trackback / Pingback