Rechtbank: Talpa en DPG Media verliezen rechtszaak over FM-frequenties

De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de juiste tarieven gehanteerd voor de verlenging van commerciële FM-frequenties met één jaar. Dit heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald. Talpa Network en DPG Media hadden een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie, omdat zij vonden dat de gevraagde bedragen voor de verlenging te hoog waren.

De commerciële FM-frequenties werden tijdelijk verlengd van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023. Deze verlenging was een noodmaatregel, nadat een eerdere rechter had besloten dat de FM-veiling eerder moest plaatsvinden dan in 2025. Vanwege de korte termijn was het toen niet mogelijk om de frequenties te veilen, waardoor een tijdelijke verlenging noodzakelijk was.

Voor deze noodverlenging moesten de radiostations aanzienlijke bedragen betalen: Qmusic betaalde 4,3 miljoen euro, Sky Radio 4,2 miljoen euro, Radio 538 4,1 miljoen euro en Radio 10 2,9 miljoen euro. Deze bedragen konden in termijnen worden voldaan. De minister baseerde zich bij deze tarieven op een SEO economisch onderzoek, dat vergelijkbare eerdere telecomveilingen als uitgangspunt nam.

Talpa en DPG Media waren van mening dat er voor de verlenging van een jaar geen vergoeding nodig was. De rechtbank oordeelde echter anders en stelde dat het niet vragen van een vergoeding zou neerkomen op ongeoorloofde staatssteun. Ook de berekening van SEO werd door de rechter als correct beoordeeld. Dit weerspreekt Talpa. Zij geven aan dat niet hebben betoogd om helemaal geen vergoeding te betalen, maar dat volgens hen de Minister niet genoodzaakt was om een vergoeding te vragen conform de nu door haar gehanteerde berekeningsmethodiek, waardoor de Minister zelf kon bepalen welk bedrag wel redelijk was.

Update:
De woordvoerder van Talpa heeft aan Spreekbuis een reactie gegeven:

“Deze zaak ging over het jaar voorafgaand aan de veiling. Dit was een soort tussenjaar dat de Minister nodig had om de veiling van afgelopen zomer te organiseren. Omdat deze periode veel korter was dan een reguliere vergunningsperiode, heeft de Minister een andere methode gebruikt om te bepalen hoeveel Talpa Network en DPG moesten betalen voor het gebruik van de frequenties in dat tussenjaar. De uitkomst van die berekening was dat we, afhankelijk van de zender, tot wel 17x zo veel moesten gaan betalen als in de jaren daarvoor. Wij vinden de door de Minister gehanteerde berekeningsmethode onbegrijpelijk en hebben daarom beroep ingesteld, evenals DPG.

De rechter heeft de bestreden besluiten echter helaas in stand gelaten. Dat betekent dat de door de Minister opgelegde eenmalige vergoedingen voor het jaar voorafgaand aan de veiling standhouden. De rechter hanteert een terughoudende toetsing, de Minister heeft veel beoordelingsruimte. Kennelijk vindt de rechtbank dat de Minister voor deze korte verlengingsperiode de ter discussie gestelde methodiek mocht toepassen. We hadden gerekend op een andere uitkomst en zijn zeer teleurgesteld. Wij vinden het nog steeds onnavolgbaar dat we voor dat ene tussenjaar zulke exorbitante bedragen moesten betalen. Dat zijn vele miljoenen euro’s die niet geïnvesteerd kunnen worden in onze radioprogramma’s, betere luisterervaringen en andere innovatie. Dit raakt dus de markt, maar vooral ook de luisteraar. We gaan de uitspraak nader bestuderen en zullen ons beraden of we in hoger beroep gaan.

2 Comments

  1. En het raakt het resultaat.
    Mimder winst. Maar dat werd even vergeten door de woordvoerder die alles recht praat wat krom is. En
    andersom.

  2. Men kan ook gewoon zeggen dat het ministerie in fout is door niet op tijd en veiling uit te schrijven.
    Wat er zelf hadden moeten weten.
    Dus gratis verlengen lijkt niet eens zo onlogische als er in de fout zijn gegaan

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*