Sjors Fröhlich (BNR) wil met RTL samenwerken aan 24/7 nieuwszender

Sjors Fröhlich is sinds februari 2013 hoofdredacteur van BNR.

Spreekbuis.nl sprak uitgebreid met hem over de koers die hij veranderde bij BNR én waarom zijn zender ‘urgent’ en ‘herkenbaar’ moet zijn. 

Het luistercijfer naar 1%. Begin 2016 is dit een doel dat ik mijzelf gesteld heb.

Sinds januari 2013 werk je bij BNR. Je voelt je als een vis in het water.
“De lijnen intern zijn heel erg kort, op het moment dat ik vind dat iets verbeterd kan worden – een nieuw programma of een nieuwe programmering- kan dat gewoon. Er is een snelle slagvaardige organisatie van mensen die alleen maar met BNR bezig zijn en niet met hun eigen ‘programmaatje’, ‘omroepje’ of ‘positietje’. Iedereen is met het station bezig. Dat was in het begin iets fantastisch om te ervaren.”

Wat was de grootste verandering die je hebt doorgevoerd?
“De programmering werd helemaal horizontaal, alle programma’s werden de hele dag live uitgezonden. Voorheen werden specials, zoals BNR Gezond en BNR Juridische Zaken, opgenomen en ’s middags uitgezonden. Bij groot nieuws op dat moment zaten we vast omdat er een band liep. Ik wilde dat al onze programma’s van 6:00 uur in de ochtend tot 20:00 uur live zouden zijn.”

Wil je nog dingen veranderen aan de huidige programmering?
“Voorlopig niet.”

Als je de hele dag naar BNR luistert en ’s avonds om acht uur naar het journaal kijkt moet je niet meer verrast worden.

Welke programma’s zijn typisch BNR?
“Dat is een lastige vraag. De Ochtendspits met Tom van ’t Hek is heel belangrijk. Dat geldt ook voor de andere nieuwsprogramma’s met Roelof Hemmen en Petra Grijzen. Zakendoen Met heeft natuurlijk ook de BNR-genen. Kortom, moeilijk om te kiezen. Ik ben blij met het station als geheel. Persoonlijk vind ik ‘The Friday Move’ van Wilfred Genee een fantastisch programma. Hij durft het aan om het ongemakkelijk te laten worden en de meest ongemakkelijke vragen te stellen. Dat zelfde gevoel had ik ook bij het maken van ‘Cappuccino’.”

Het programma van Wilfred is een beetje ‘Sjors en de Rebellenclub’.
“Ja.”

Paul van Liempt is een belangrijke pijler van het succes van BNR.
“Ja! Paul van Liempt is in alles BNR. Hij heeft een toon die bij BNR past.”

Paul van Liempt is in alles BNR. Hij heeft een toon die bij BNR past. Intern noemen we dat: aanpakken met de fluwelen handschoen. Paul is kritisch, met af en toe een moment van… kan dit wel

 

Welke toon is dat?
“Intern noemen we dat: aanpakken met de fluwelen handschoen. Paul is kritisch, met af en toe een moment van… kan dit wel.”

Harm Edens presenteert sinds kort ‘Mediazaken’. Je wilde hem persé.
“Ja. Ik kende Harm al tijdens mijn tijd bij de NCRV. Harm is geen presentator die vijf minuten voor aanvang binnenkomt, maar is ongelofelijk betrokken bij zijn programma en BNR. Voor de sfeer op de redactie en de inhoud is hij uniek. Toen ‘Mediazaken’, na het vertrek van Ruud Hendriks, vacant kwam was het 1+1=3 om Harm te vragen. Veel mensen in ‘Omroepland’ willen altijd even ‘Mediazaken’ hebben gehoord; live of teruggeluisterd.”

Het maakt BNR urgent?
“Exact.”

BNR is 13 april gestart met een grote campagne, met een nieuwe slogan: ‘BNR: zet je aan’.
“De mensen die op dit moment naar BNR luisteren zijn heel blij met de zender en weten dat het geen beurskoersenzender is, maar een nieuwszender. Maar mensen die BNR niet kennen of van horen zeggen kennen, die denken bij het horen van Business Nieuws Radio: ‘Ik heb geen aandelen en wil er niet naar luisteren’. Dat beeld wil ik een beetje corrigeren. We hebben van BNR de afgelopen 2 jaar wel meer een algemene nieuwszender gemaakt. Wel met de BNR-blik en dus veel aandacht voor economie en politiek.”

Is dat typisch jouw koers?
“Ja. Maar ik heb me altijd gerealiseerd waar we vandaan komen. Onze luisteraars is een groep van intelligente, goed opgeleide, ondernemende mensen. Die moet je niet van je vervreemden. BNR moet niet een té algemene platte zender worden. Helemaal niet! Ik wil het algemene nieuws –er goed- bij doen. Bovendien economisch nieuws is, zeker sinds de crisis, gewoon algemeen nieuws. Wat dat betreft past het ons prima.”

BNR bestaat ruim 16 jaar. Voelen deze veranderingen alsof BNR is uitgepuberd?
“Ja, dat geldt voor de hele organisatie. Maar het breder, groter en volwassen willen worden is wel een wankel evenwicht. De volwassenheid komt een beetje in zicht. Het fijne, piraten achtige Sjors en de Rebellenclub, zoals BNR vroeger soms was moeten we wel houden, maar er moet iets meer structuur komen.”

De medewerkers (meer dan 100 mensen, red.) moeten meer ‘BNR denken’.
“Ja, maar dat doen ze ook al.”

BNR herkenbaar en urgenter maken, waren een paar doelstellingen toen je begon.
“Dat klopt. Ik druk nog elke dag op het feit dat BNR urgent moet zijn. Als er maar iets aan de hand is, in Den Haag of zoals recent met de vliegramp in Frankrijk, dan moeten wij heel snel schakelen. Ik vond onze verkiezingsavond super goed.”

‘Ik vind het onvoorstelbaar, raar en begrijp het niet dat NPO Radio 1 al zo vroeg stopt met actuele nieuwsvoorziening. Om 18:00 uur zitten zoveel mensen in de auto’

Jullie werden geroemd, terwijl de publieke omroep een voetbalverslag uitzond…
“Wij hebben zo goed mogelijk proberen uit te zenden, dat is opgevallen. Ik ga niet over wat NPO Radio 1 uitzendt. Een ander voorbeeld is het verslag van de persconferentie van het German Wings vliegtuig, waarbij een Franse officier van Justitie vertelde dat het een zelfmoordactie was. Wij hebben die persconferentie live uitgezonden, in het Frans en simultaan vertaald door iemand op de redactie. Terwijl NPO Radio 1 in ‘Nieuws BV’ zat en sprak over hele andere onderwerpen. NPO Radio 1 kwam een half uur later in het bulletin met het nieuwsfeit.”

De manier van radio maken bij BNR is fantastisch en precies wat ik als gedreven radiomaker wil.

Jij bent zo’n gedreven radiomaker. Is deze manier van radio maken dan een droom?
“Ja, fantastisch. Dit is precies wat ik wil. Dat DNA zit ook in de rest van de organisatie. Soms vliegen we ook uit de bocht, omdat iets net niet goed genoeg is. Wij zitten heel efficiënt met mensen en kunnen ons geen rare dingen veroorloven. Het moet met de middelen die we wel kunnen betalen.”

Hoe is de verdeling qua onderwerpen in de nieuwshiërarchie? Staat politiek bovenaan, of nieuws en sport?
“Dat is een goede vraag. De focus ligt op nieuws. Ik wil dat BNR een optimistische zender is die naar kansen kijkt en niet zuur of zeurzender is. Van oudsher heeft BNR een voorkeur voor economisch nieuws, daar is deze zender in opgericht. Inmiddels beheerst economisch nieuws eigenlijk al het nieuws, wat dat betreft hebben we de wind wel een beetje mee. Voor mij is het belangrijk dat BNR een nieuwszender is. Vroeger was BNR een beurskoersen/ondernemerszender, daar zit ook een groot deel van onze achterban en expertise. Maar de best beluisterde uren, zoals de programma’s van Tom van ’t Hek, Paul van Liempt en Petra Grijzen zijn echte nieuwsprogramma’s. Politiek en buitenland zijn voor ons ook belangrijk. Als je de hele dag naar BNR luistert en ’s avonds om acht uur naar het journaal kijkt moet je niet meer verrast worden.”

Wat onderscheidt BNR en NPO Radio 1?
“We proberen nieuws te brengen dat er echt toe doet. Dat betekent dat je een hoop dingen niet doet. Een voorbeeld is het aanspoelen van een potvis op Texel, daar doen we helemaal niks mee. Terwijl het een leuk dingetje is. Prima dat NPO Radio 1 en het NOS Journaal daar iets mee doen. Wij gaan, bij een familiedrama, ook niet om het huis van de dader rondlopen om buurtbewoners te vragen of zij hem kennen of hen iets opgevallen is.”

Is er, als zender voor de ondernemende mens, een raakvlak met WNL? Of meer met RTLZ?
“Ik voel me meer thuis bij RTLZ en RTL7, hoewel er daar inhoudelijk gesponsorde programma’s worden gemaakt. Alle content die BNR maakt, wordt door ons zelf gemaakt zonder ruggespraak van een sponsor. WNL gaat wél naar de aangespoelde potvis, zij maken ook programma’s vanuit het Telegraaf en onderbuik gevoel.”

Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws heeft eerder te kennen gegeven BNR wel te willen kopen.
“Harm Taselaar, mist in de doelgroep van RTL Nieuws, een radiopubliek. Hij vindt BNR een goede zender. Door verschillende mediasites ontstond hierna de indruk dat Harm en RTL ons wilde kopen.”

En?
“We zijn vereerd, maar BNR is niet te koop. Echt helemaal niet.”

Je zei net wel raakvlakken te zien met RTL.
“Ja. Ik hoop, op termijn, een samenwerking aan te kunnen gaan bij de plannen van RTL om een 24-uurs nieuwszenders te starten. Daar zie ik wel mogelijkheden. Onze nieuwe studio (in januari jl. geopend, red.) hangt vol met camera’s, die een goed tv beeld kunnen geven. RTL is hierbij de meest interessante partner.”

De plannen van staatssecretaris Dekker maken het theoretisch mogelijk dat wij programma’s aanleveren aan de NPO. Als het echt aan de orde komt wil ik wel een verzoekje indienen, dat begrijp je…

Heb je plannen om met NPO Radio 1 samen te werken. Staatssecretaris Dekker wil het bestel voor 50% openstellen voor buiten producenten.
“Het is inderdaad theoretisch mogelijk dat wij programma’s aanleveren aan de NPO.”

Dat zou wat zijn… Misschien helpt dat de luistercijfer problemen van NPO Radio 1 op te lossen.
“De gedachte op zichzelf is wel grappig. Als het echt aan de orde komt wil ik wel een verzoekje indienen, dat begrijp je… (lacht).”

Op welke manier kijk je naar NPO Radio 1. Je zei eerder er ‘weinig rekening’ mee te houden. Je vaart liever je eigen koers.
“Ik ben een zapmachine tussen NPO Radio 1 en BNR. Voor BNR moeten we uitgaan van onszelf en onze eigen kracht, ik zal nooit tegen de publieke omroep zijn. Uiteraard laat ik –bewust- nieuwsprogramma’s op bepaalde tijdstippen beginnen en eindigen. Het programma van Petra Grijzen eindigt tussen 18:00 en 19:00 uur met een round-up omdat NPO Radio 1 dan al is gestopt met actuele nieuwsvoorziening.”

En dat vind je onvoorstelbaar, dat NPO Radio 1 al zo vroeg stopt?
“Ja, dat vind ik heel raar en begrijp ik niet. Om 18:00 uur zitten zoveel mensen in de auto. Ik weet dat Laurens Borst (zendermanager NPO Radio 1) met zijn handen in het haar zit over het invullen van de schema’s, omdat omroepen allemaal iets willen.”

NPO Radio 1 is een lappendeken.
“Dat is het ook. Om een zender te programmeren heb ik het makkelijker dan hij.”

Heb je medelijden met Laurens?
“Dat ook weer niet. NPO Radio 1 is zo’n beetje nog de enige zender waar omroepen zich kunnen profileren. Omroepen ontlenen hun bestaansrecht aan die profilering.”

Wat vind je van NPO Radio 2 en 3FM?
“Radio 2 is een commerciële muziekzender geworden, op 3FM is er al helemaal geen profilering meer, althans niet van de omroepen. Ik denk dat 3FM zeker nog een rol te vervullen heeft.”

Begrijp je de felle kritiek van Bert Huisjes op met name NPO Radio 2?
“Ik ben niet in de positie om kritiek te hebben op Radio 2. Daarvoor heb ik te lang bij die zender gewerkt. Ik vond altijd wel dat de informatiecomponent op de belangrijke uren prominent zou moeten blijven. Dat idee wordt nu verlaten. Vanuit BNR vind ik dat niet erg.”

Het meest recente luistercijfer van BNR is 0,8%. Bij je aantreden zei je dat 1.0% je doel is.
“Sinds NPO Radio 1 een nieuwe programmering heeft, gaat hun luistercijfer naar beneden en bij ons over de hele lijn omhoog. Het zou mooi zijn wanneer we binnen een  jaar de 1% halen. Begin 2016 is dit een doel dat ik mijzelf gesteld heb.”

Ik ben inderdaad nog niet tevreden over de huidige dekking van zo’n  64%.

Is één van je zorgen de nog steeds beperkte dekking van BNR?
“Ik ben inderdaad nog niet tevreden over de huidige dekking van zo’n  64%. Het is niet gelukt om de zender uit de A7-kavel te bemachtigen. Inmiddels is er wel een zender in Brabant (Roosendaal, red.) toegevoegd. Er is nog een groot probleem met de dekking rond de A12; Arnhem/Nijmegen. Daar willen we de zenders optimaliseren.”

Wat is een oplossing van dit dekkingsprobleem?
“Veel luisteraars gebruiken al onze website en apps om te luisteren, we willen ook inzetten op DAB+.”

Wat zijn je plannen voor 2015 en verder?
“Het luistercijfer naar 1%, maar ook de verlenging van onze FM-frequentie die in 2017 afloopt. Hierover gaat de minister deze zomer de beslissing nemen: verlengen of veilen. Deze beslissing is voor ons van levensbelang.”

1 Trackback / Pingback

  1. 18 jaar geleden: de start van BNR

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*