Op dinsdag 4 september maken Nederlandse online radiostations en podcasts kans op een Online Radio Award. We zetten komende tijd diverse radiomakers, podcasters, mediaspecialisten en relevante organisaties in de spotlights. Ditmaal: Michiel Laan (Buma/Stemra).
Buma/Stemra is een wat bekendere organisatie dan Sena, maar beiden gaan over de rechten van artiesten en de makers. Waarom zijn dit twee losse organisaties?
Buma/Stemra vertegenwoordigt andere makers dan Sena. Bij ons melden de tekstschrijvers, componisten en hun uitgevers zich aan. Sena behartigt de belangen van artiesten, muzikanten en platenmaatschappijen. We komen elkaar in veel situaties tegen en Buma/Stemra en Sena werken dan ook vaak samen.
Steeds meer Nederlanders starten hun eigen online radiostation of podcast, waarin ook regelmatig muziek wordt gedraaid. Wanneer heb je een licentie van Buma/Stemra nodig?
Zodra je muziek op je online platform gebruikt, is een licentie bij Buma/Stemra nodig. Met deze licentie mag je gebruik maken van het door Buma/Stemra vertegenwoordigde repertoire. Dat zijn de songs van ruim 25.000 componisten die bij ons zijn aangesloten, maar ook die van buitenlandse auteurs die Buma/Stemra in Nederland vertegenwoordigt. De vergoeding die jij voor je licentie betaalt, keren we uit aan deze auteurs en hun uitgevers.
Veel online radiostations en podcasts, waarin muziek wordt gedraaid, hebben internationaal succes en worden in verschillende landen beluisterd. Hoe werkt het dan met licenties?
Deze licenties van Buma/Stemra gelden alleen voor muziekgebruik gericht op Nederland. Wanneer je online radiostation of podcast internationaal een succes wordt, zal je in het buitenland aparte licenties moeten sluiten. Hoewel we startups en succesvolle radiostations graag steunen, kunnen we vaak niet meer dan muziekondernemers in contact brengen met de juiste personen.
Er komen steeds meer platforms bij waarop je muziek kan uploaden en delen, online radiostations, podcasts, maar ook Youtube, Twitter en Facebook. Dienen uploaders daar Buma/Stemra over te betalen?
Wij hebben met veel van deze platformen een overeenkomst. Daarmee zorgen wij dat onze auteurs en uitgevers een vergoeding krijgen als hun muziek daar gebruikt wordt. Ondanks dat we overeenkomsten hebben met deze platformen, kun je niet in alle gevallen je content uploaden. Voor het gebruik van muziek in video’s is bijvoorbeeld voorafgaand toestemming nodig van de uitgeverij en het platenlabel. En ook bij het uploaden van muziek geldt dat wij die toestemming niet altijd voor je kunnen regelen omdat wij niet de rechten op de opname beheren. Hierdoor kan je upload geblokkeerd worden. Dit verschilt per platform en per situatie. We begrijpen dat dit lastig is en adviseren daarom graag over de mogelijkheden.
Hoe controleert Buma/Stemra podcasters en online stations die geen licentie hebben, maar wel muziek draaien?
Buma/Stemra spant zich samen met Sena in om nieuwe initiatieven te licenseren en met hulp van Stichting Brein om illegaal muziekgebruik tegen te gaan. We maken hiervoor gebruik van verschillende bronnen en technieken.
Voor podcasts hebben jullie een aparte licentie. Om zo’n licentie te ontvangen mag een podcast niet uitsluitend uit muziekwerken bestaan. Er moet ook gesproken tekst en/of redactionele bijdragen in zitten. Waarom zijn deze voorwaarden gesteld?
We merken dat podcasts momenteel erg populair zijn. Omdat een podcast qua inhoud erg kan verschillen beoordelen wij per geval of de huidige podcast licentie toepasbaar is of dat een andere licentie beter aansluit. We raden dan ook aan om contact op te nemen als je een podcast wilt beginnen.
Steeds meer podcasts zijn ook op Spotify te vinden. Moet er dan nog steeds een licentie worden aangevraagd?
De overeenkomst tussen Spotify en Buma/Stemra is van toepassing op al het muziekgebruik in Nederland. Dit is inclusief podcasts, waardoor je hier geen aparte licentie voor hoeft af te sluiten.
Kijk voor meer informatie op: www.BumaStemra.nl
Buma/Stemra is partner van de Online Radio Awards
1 Trackback / Pingback