‘Zwarte Tulp’, de eerste VOD-dramaserie van Videoland

Vanaf 30 maart is via Videoland de Nederlandse dramaserie ‘Zwarte Tulp’ te zien. De serie werd speciaal voor het VOD-kanaal gemaakt. ‘Zwarte Tulp’ is een typisch Nederlands verhaal – met internationale allure- over de intriges binnen twee tulpenkwekerijen en werd gedraaid in de Bollenstreek. De karakters zijn erg sterk en er is veel dramatiek te zien. Een aantal acteurs in Zwarte Tulp waren eerder te zien in oa. Penoza.

Spreekbuis.nl zag alvast de eerste twee afleveringen en sprak exclusief met Anouk Noordervliet, manager marketing en sales B2C at RTL Nederland, over de keuzes van RTL Nederland en Videoland om -net als Netflix- ook een eigen dramaserie te produceren. 

Anouk Noordervliet: “Intern hebben we vaak gezegd: onze serie moet wel minstens zo goed worden als Penoza”

Hoe is de financiering gegaan voor Zwarte Tulp?
“De serie is gefinancierd vanuit RTL Nederland en Videoland (eigenaar The Entertainment Group, red.), maar ook NL Film – de producent van Zwart Tulp.”

Waarom wilden jullie met NL Film in zee? Zij hebben hun strepen verdiend in het maken van dramaseries (oa. Penoza, Vrijland, Moeder, ik wil bij de Revue, Aaf, Costa, de serie, Keyzer & de Boer advocaten, Bluf en In Therapie)
“NL Film heeft inderdaad hele mooie kwaliteitseries gemaakt. Onze wens was om een hele mooie serie neer te zetten.”

Was Penoza een grote inspiratiebron om te werken aan Zwarte Tulp?
“Intern hebben we vaak gezegd: onze serie moet wel minstens zo goed worden.”

Gold dat ook voor de Nordic series zoals Borgen en The Bridge? De leadermuziek van Zwarte Tulp, gecomponeerd door Fons Merkies, lijkt op de leadermuziek van deze series.
“We weten dat de Nederlandse kijker graag kijkt naar deze series. Het hoort inmiddels bij de Nederlandse smaak. We hebben wel in deze sfeer gezocht.”

Zwarte Tulp is een typisch Nederlands verhaal – met internationale allure- over de intriges binnen twee tulpenkwekerijen, gedraaid in de Bollenstreek (omgeving Hillegom en Lisse, red.). De karakters zijn erg sterk en er is veel dramatiek te zien. Een aantal acteurs in Zwarte Tulp waren eerder te zien in Penoza. Is dit voor Videoland dé droomcast om jullie eerste eigen dramaserie mee te mogen maken?
“We hadden niet kunnen dromen van een betere cast. De lijst van acteurs bestaat uit gevestigde en jonge acteurs. Puck van Stijn, een meisje van tien, speelt fantastisch de rol van Jisanne Vonk. De cast van Zwarte Tulp is erg mooi en bestaat inderdaad uit Nederlandse topacteurs.”

Moest Zwarte Tulp een serie worden met een typisch Nederlandse uitstraling, voor jullie als typisch Nederlands merk?
“Dat hebben we niet als voorwaarde gesteld, maar ik vind het wel heel leuk en passend. De serie is heel herkenbaar.”

Zwarte Tulp is een idee van Antoinette Beumer (eerder Loft, De Gelukkig Huisvrouw, Hertenkamp, Spangen en jeugdkomedie Willemspark) en Els Buseman (eerder Dankert & Dankert). Het scenario is geschreven door Jacqueline Epskamp (eerder Drift, De co-assistent, Stellenbosch) en de regie was is handen van Ben Sombogaart. Heeft Videoland hen gevraagd anders te werken omdat Zwart Tulp voor de VOD-markt is? Of is het gewoon als dramaserie gedraaid, die ‘toevallig’ als VOD bij Videoland te zien zal zijn?
“Het creatieve proces is gelaten aan NL Film. Wel was belangrijk dat de kijker in het verhaal wordt gezogen. Het moest een heel goed doorlopend verhaal zijn, daar is door ons op geselecteerd in de zoektocht naar een producent. Onze Videoland crew is ook veel achter de schermen geweest en heeft veel materiaal gedraaid dat gebruikt is voor een special van Zwarte Tulp, die 6 april te zien is op RTL 4 en vanaf 30 maart online bij onze distributiepartners KPN, Telfort, XS4ALL, CaiW, DELTA en Sparql. Bovendien hebben we backstage items die we delen op zwartetulp.nl en via social media, waarin de cast zelf uitlegt waar de serie over gaat en nemen we een kijkje bij de opnames.”  

Puck van Stijn, een meisje van tien, speelt fantastisch de rol van Jisanne Vonk. Op de foto samen te zien met acteur Huub Stapel.

Zijn jullie al bezig met Zwarte Tulp serie 2
“Daar zijn we nog niet mee bezig, maar ik sluit het niet uit als serie 1 een succes wordt. We zouden het mooi vinden dat de kijker de serie binnen een weekend afkijkt. Uiteraard mogen mensen de gratis maand die op dit moment aanbieden gebruiken om Zwarte Tulp te kijken, maar ik ben er van overtuigd dat ze hierna zullen blijven omdat we op Videoland ook mooie andere content te bieden hebben.”

Meer informatie over ‘Zwarte Tulp’ is te vinden op www.zwartetulp.nl

“We kijken natuurlijk wel naar de markt, maar we varen wel echt onze eigen koers die wij vinden passen bij de Nederlandse smaak.”

In een eerder interview zei je dat Videoland zich graag van andere on demand zenders wil onderscheiden met Nederlands aanbod.
“We zagen dat we al een gevarieerd aanbod hadden op Videoland waarin we ons duidelijk onderscheiden met een groot Nederlands aanbod. In mei 2014 besloten we dat een eigen Nederlandse serie hier een mooie aanvulling op is.”

Hoe zou je het aanbod van Videoland willen omschrijven?
“Een breed aanbod van films en series, voor ieder wat wils. En specifieker veel content die geschikt is voor de Nederlandse smaak. Andere partijen in de markt zijn meer internationaal georiënteerd. Wij weten heel goed wat die Nederlandse smaak is.”

Wat is die Nederlandse smaak?
“We zijn deels onderdeel van RTL. Zij kennen het Nederlandse kijkerspubliek vrij goed. We weten ook wat er op televisie veel wordt gekeken, daar kunnen we deels ook op inspelen.”

Heeft de expertise van RTL het idee van hoe jullie de on demand markt willen veranderen, veranderd?
“Ja. Videoland is vanuit onze historie met name gericht op films, we zien dat het kijken van series – en het weekeinden achterelkaar kijken van afleveringen – steeds populairder wordt. Ondanks dat series wekelijks worden uitgezonden, lenen veel titels zich ook voor het typische on demand kijken: achter elkaar door. Voorbeelden daarvan zijn ‘Divorce’ en ‘Familie Kruys’ van RTL, maar ook ‘Flikken Maastricht’ van de NPO. In deze series is de Nederlandse smaak ook terug te zien. Bovendien werken er bij Videoland veel mensen die weten wat me graag wil zien. Wij kennen de Nederlanders een beetje.”

“Ik denk dat Netflix niet voor iedereen is.”

Waarom zei je in een recent interview dat ‘hoe mooi de content van Netflix ook is, het is voor sommige mensen een beetje eng’?
“Ik bedoel met ‘eng’ een beetje ver weg. Ik denk dat Videoland er voor een breder publiek is. Videoland is daarbij een vertrouwd merk wat men al kent van de videotheek bij hun om de hoek.” 

Vind je dat het Netflix aanbod te ver af staat van de Nederlandse smaak?
“Ik denk dat Netflix niet voor iedereen is.”

Is de wens om kijkers bij Netflix weg te kapen minder geworden, omdat jullie focus op een andere doelgroep ligt?
“Ongetwijfeld is er een overlap in onze doelgroepen, maar ik denk dat we heel goed naast elkaar kunnen bestaan.”

Jullie willen juist een eigen richting kiezen en niet te veel afhankelijk zijn van wat Netflix doet.
“Juist. We kijken natuurlijk wel naar de markt, maar we varen wel echt onze eigen koers die wij vinden passen bij de Nederlandse smaak.”

Hoeveel abonnees heeft Videoland?
“Ik kan niet het precieze aantal geven, maar het getal is boven de 100.000.”

Is het aantal abonnees snel gegroeid sinds de introductie van ‘Videoland Unlimited’, in oktober 2014?
“Ja, mensen kennen Videoland van vroeger. Het Unlimited-abonnement is een belangrijke sleutel geweest naar het huidige succes. In de afgelopen maanden hebben we onze (toekomstige) klanten verteld dat Videoland niet meer alleen de videotheek is, maar dat er on demand allerlei films en series beschikbaar zijn. Deze uitleg heeft wel gewerkt in een groei naar meer abonnees.”

Geleid naar jullie wens om een leidende positie te verkrijgen in VOD-land?
“Ja, zeker.”

Wat zijn jullie ambities?
“Meer klanten en nog meer mooie content aankopen, en misschien ook wel zelf maken.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*