Welke omroepers verdienen ook een ‘generaal salarispardon?’

[BLOG] Net op het moment dat de NPO via een persbericht bericht dat Versobering beloningsbeleid is versoberd, komt BNVARA met het idee om een uitzondering te maken. De wereld draait door…

EenVandaag-presentator Lammert de Bruin meldde in de uitzending gisteren dat hij ook wel een graag salarisverhoging wil hebben. EenVandaag weet immers ook vaak boven de miljoen kijkers te scoren.

Omroep Max-baas Jan Slagter vond het pleidooi van BNNVARA ‘merkwaardig’.  Hij wist anders ook wel in zijn stal unieke talenten te benoemen die in deze uitzondering meegenomen kunnen worden: ‘Sybrand Niessen en Martine van Os. Samen presenteren ze het dagelijkse Tijd voor MAX, maar afzonderlijk zijn te ook te zien in titels als Droomhuis Gezocht en We Zijn Er Bijna’, aldus Slagter.

En gelijk hebben bovenstaande personen.  Want het talent van Matthijs van Nieuwkerk is namelijk niet uniek. De publieke omroep bevat tal van parels. Zou Yvonne Jaspers ook niet onder de salarisuitzondering moeten vallen, want die scoort ook goed met Boer Zoekt Vrouw? Of wat denk je van Wie is de Mol met Rik van Westelaken? Al is daar niet zeker in hoeverre de presentator groot aandeel heeft in het kijkcijfersucces. Ruud de Wild is ook een uitzonderlijk talent; hij heeft de best beluisterde middagshow op de Nederlandse radio en doet dit dagelijks. En dan maakt hij ook nog een podcast voor dezelfde omroep. Hij zou eigenlijk ook wel meer geld willen verdienen.

Margriet van den Linden scoort ook steeds beter met M. Zou voor haar ook een uitzondering gemaakt moeten worden? En wat te denken aan Heel Holland Bakt, waar doorgaans veel meer mensen naar kijken dan DWDD. Die Van Duin is ook al zo’n een uniek talent, waar we wellicht een uitzondering voor moeten maken. Naast deze topscoorders op gebied van kijkers herbergt de publieke omroep nog meer unieke talenten: Sven Kockelman. De Radio 1-presentator, die door velen als beste interviewer van Nederland wordt gezien. Daar kan Matthijs van Nieuwkerk nog een puntje aan zuigen.

Kortom: er moeten geen uitzonderingen gemaakt worden en daar ispolitiek Den Haag het ook mee eens. Uitzonderingen maken immers wet- en regelgeving week. 

Matthijs van Nieuwkerk zal naar verwachting echt niet zo snel overstappen naar de concurrent. Het is immers de vraag of Van Nieuwkerk zo goed bij de commerciëlen gaat scoren. We hebben bij de switch van Jack Spijkerman gezien dat een commercieel avontuur ook een roemloze ondergang kan betekenen. Een recenter voorbeeld is de talentvolle Twan Huys. De Nederlandse kijker is meedogenloos: presentatoren die voor de poen overstappen of een scheve schaats rijden worden vaak genadeloos afgestraft.

Richard Otto is uitgever van Spreekbuis.nl en extern consultant op gebied van marketing, communicatie en PR voor diverse (media)bedrijven.

8 Comments

  1. Ja helemaal gelijk, een uitzondering is echt een belabberd idee. Laat hem gewoon gaan. Gelukkig is de politiek, de npo en vrijwel alle andere omroepen het daarover eens. Het laat goed zien hoe ver BNNVARA van de kijker, maar vooral de realiteit is afgedreven. Wellicht een goed idee om een goede communicatiemanager of spindoctor in te zetten, want die omroep maakt wel heel veel onnodige blamages.

  2. Je ziet dat het toestaan van 1 uitzondering een lawine aan opwaartse sociale vergelijkingen losmaakt. De vraag is waarom al die omroeptalenten bijna twee euroton per jaar niet genoeg zouden vinden. Dat komt omdat elders voor evenredige of zelfs mindere prestaties een veelvoud van dat salaris wordt geboden. Het lijkt niet alleen hebzucht, maar ook status(frustratie), zelfoverschatting en ijdelheid dat hen drijft. Als we de kosten van de publieke omroep in de hand willen houden, dan moeten we ophouden met een dergelijke talentinflatie en gewoon nieuwe, onbekende, jongere begaafde en bevlogen programmamakers ruim baan en een kans geven. Luister- en kijkcijfers mogen niet het enige criterium van evaluatie zijn of worden.

  3. Ik kan me herinneren dat het programma “Nieuwsuur” of de voorganger daarvan ooit gerenoveerd zou worden door Matthijs van Nieuwkerk en Felix Rottenberg. Dat ketste toen af. Ik dacht omdat reeds toen de heren al last hadden van ego-inflatie.

  4. Maar afgezien van alle ophef over Matthijs,ik vind het ook veel, maar een belangrijk deel komt uit de Verenigingskas en dat willen ze in Den Haag maar niet snappen. ( dus geen belasting geld).

    Laten ze in Den Haag ook eens kijken naar al die miljoenen die aan wachtgeld worden uitgekeerd aan politici en laat ze gewoon soliciteren. ( moeten ze trouwens ook maar ze doen het niet ).

  5. Nou, is dat zo? Dat de salarissen worden betaald uit de spaarpot van de vereniging en niet uit gemeenschapsgelden? In hoeverre bestaat die kas enerzijds uit zelf verdiende opbrengsten en anderzijds uit staatssubsidies? En het bestaan van de ene stommiteit is natuurlijk geen reden om er nog maar eens een tweede bovenop te stapelen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*