100 Jaar Mediastad werd al enkele jaren geleden gevoerd, maar pas vandaag, 21 juli 2023 wordt in Nederland herdacht dat precies honderd jaar geleden de eerste experimentele radio-uitzending plaatsvond vanuit een houten loods van de Nederlandse Seintoestellenfabriek in Hilversum. Ter ere van deze ‘oerknal’ van de Nederlandse omroep vinden dit jaar diverse activiteiten plaats, waaronder een bijeenkomst in de bibliotheek, een expositie en een reparatiedag in Beeld en Geluid.
De experimentele uitzending van destijds was geen groot nieuws voor De Gooi- en Eemlander, maar er werd wel een bericht over een ‘draadloos concert’ geplaatst op een binnenpagina van de maandagkrant. De Nederlandsche Seintoestellenfabriek verzorgde het uitzenden van een proefprogramma met muzikale optredens voor een onzichtbaar publiek, waarbij elk geluid werd opgevangen door een microfoon en uitgezonden via een ingewikkeld zendermechanisme.
Het proefconcert werd mede mogelijk gemaakt door radio-amateur P. Middelraad, die zijn zenduren aan de NSF had afgestaan. De avond werd geleid door Willem Vogt, die later een cruciale rol speelde in de oprichting van de Hilversumsche Draadlooze Omroep (H.D.O.) en de Algemene Vereeniging Radio Omroep (A.V.R.O.). Zo begon de geschiedenis van de omroep in Nederland.
…moet dit niet 6 november 1919 zijn? Want lees nu https://jaarverslag.omroepwest.nl/2019/uitgelicht-100-jaar-radio-idzerda-day/ !
Hartelijke groeten van Nico uit Gouda. 🙂
Inderdaad, de omroep begon in 1919 met a Steringa I’dzerda in Den Haag.
De AVRO en NPO doen aan geschiedvervalsing, kennelijk ter zelf bevredeging.
Spreekbuis?? dwangbuis zul je bedoelen. Sapperdeflap, wat een Pipo.
de eerste radio uitzending is al veel langer geleden. In België bijvoorbeeld waren er al in 1914 periodieke radio uitzendingen. De 1e Wereldoorlog onderbrak dat.
Op 6 november 1919 vond de eerste OMROEP uitzending plaats. Dat was een radio uitzending die tevoren in een krant was aangekondigd.
De AVRO heeft een beperkte bril op.