[BLOG] Dit jaar bestaat het medium radio een eeuw. We zijn al getrakteerd op 100 Jaar Radio -podcasts, -radio-uitzendingen, -boeken, borrels, feesten, tv-documentaires, -verkiezingen, -exposities, -reünies, -symposia, -quizjes, -bijeenkomsten en vele nieuwsartikelen. En dan wordt het echte jubileum pas 6 november gevierd.
Heeft u ook al zo’n last van ‘100 Jaar Radio-moeheid’ of is het de wintertijd waar we aan moeten wennen? Feit is wel dat afgelopen decennia het medium ‘radio’ ten opzichte van TV een onderschoven kindje was in de media en dat dit eindelijk in 2019 weer even anders was.
Al wordt er door de landelijke dagbladen nog steeds beperkt over radio geschreven. TV-interviews worden vaker in het landelijk nieuws geciteerd, dan radio-interviews. Bij de ruim 30 landelijke en regionale kranten is alleen Vincent Bijlo, die eenmaal per week een column over radio schrijft.
Net als de uitzonderlijke hoeveel paddestoelen dit najaar was het afgelopen maanden wel even wennen het grote aantal activiteiten in dit radiojubileumjaar. Doseren zou beter zijn, want we kennen het gezegde: ‘overdaad, schaadt’.
Over precies twee maanden heeft Nederland in ieder geval weer honderd jaar de tijd om te herstellen van deze overdaad aan radio-activiteiten.
Richard Otto is uitgever van Spreekbuis.nl en extern consultant op gebied van marketing, communicatie en PR voor diverse (media)bedrijven.
Als het interesseert (zoals bij mij) kan het niet genoeg over radio en tv gaan. Voor het over grote deel van Nederland gaat 100 Radio volledig aan hen voorbij.
Wanneer komt de volgende podcast over radio 2019?
Hi Michel, Naar verwachting eind 2019.
Na ruim 40 jaar “bij de radio gewerkt te hebben” woon ik nu op ruime afstand van “Hillywood”.
Alle verkiezingen van de beste presentator enz. daar heb ik m’n twijfels bij. Alsof er geen andere radiomakers dan d.j.’s zijn.
Ik vind het een beschamende vertoning. Want waar was Gabri de Wagt en Bob Uschi ?. Zij waren gelouterde docu makers.
Of moesten we het doen met nog levende makers? Zijn we over 10 jaar toe aan Giel Beelen, Gerad Ekdom?. Want de vorige generatie is er dan niet meer……
En dan heb ik het nog niet over al die “Podkast”s, we deden dat in mijn jeugd ook al. Opnemen op cassette en ruilen met vriendjes……………………
Ik zal blij zijn al het 1 januari 2020 is.
“Over honderd jaar zijn jullie allemaal dood (en wij ook)!” [Harry Jekkers: Klein Orkest].
Nog wat namen, Henk van Stipriaan, Hans Zoet, Gerard van den Berg, Mia Smelt, Wim Quint, Roos Lippes, johan Bodegraven, Karel Prior, wel allemaal uit “mijn” tijd.
Mooi dat er hier een column over wordt geschreven. Er zijn inderdaad veel te veel activiteiten rondom dit jubileum. Deze week alweer een verkiezing wie de beste radiomaker is, terwijl deze begin dit jaar ook al bekend werd gemaakt. Veel van de events zijn overigens van matig niveau. Zonde!
Toch heb ik vannacht weer genoten op NTR Radio 1 bij “Focus” van de Podcast met Ger Jochums en Vincent Bijlo over het legendarische radioprogramma van de VPRO “Het Gebouw”, dat elke vrijdag tussen 7.00 en 17.00 uur van 1984 tot 1993 te horen was op Hilversum 1.
Lichtelijk offtopic: komt er ook weer een overzicht van wat er gebeurd is op radio-gebied de afgelopen periode (zegge medio april-september)? De vorige keer zeer genoten van de opname in huize Kicken inclusief knal 🙂
@Dennis Daar vroeg ik ook al om hierboven. Die van april t/M september schijnt er jammer genoeg niet te komen. Wel een aan het einde van het jaar. Zie reactie van de redactie hierboven.
Hoi Michel, helemaal niet door dat je dat bedoelde:) Radio inside dus, deeltje 2: lekker ouwehoeren over radio. Ben benieuwd en in blijde afwachting…
Wat een opvallende keuze voor de foto: een radio uit het voormalig Oostblok, ik kan even de taal niet thuisbrengen. Compleet met OIRT FM band. Het Oostblok stond niet bepaald bekend voor zijn vrijheid van media, laatstaan radio en TV.
Hilversum 1 staat er dan nog wel op de schaal……
Zo te zien beslaat deze ontvanger op de middengolf de 200-550 meter. Dus Veronica op de 192 meter was er niet mee te ontvangen?
Dat zou best nog eens mee kunnen vallen. De laatste zender op de schaal is het Zwitserse ‘Beromunster’, en die zond ook op 1563 kHz (192 meter) uit. Het is de zender die er voor zorgde dat Radio Veronica van 1-9-2 naar 5-3-8 ging. Officiële reden: Beromunster zou haar zendvermogen op gaan voeren, iets wat overigens nooit gebeurd is, ook niet na de herverdeling van frequenties en zendvermogens volgens de afspraken van de WARC-1975 conferentie (Geneve).
De Beromunster die je ziet zit ongeveer op 550 meter…..
@Dennis Ja echt heerlijk om naar te luisteren. Er mogen er van mij elk kwartaal 2 komen. 1 over radio en 1 over tv.
De Zwitsers draaiden wel eens met de frequenties. Op die plek zat later Monte Ceneri, ook Zwitserland, en dat werd toevallig ook de nieuwe frequentie van Veronica, 557 kH, 538 meter.
192 meter was overigen 1562 kHz.