31% van de jongeren kijkt sportevenementen via illegale IPTV

Maarliefs 15 procent van de Nederlandse consumenten kijkt illegale streamingdiensten voor sportevenementen. Bij jongeren tussen 15 en 24 jaar is dit zelfs 31 procent.

De illegale IPTV-markt is een miljoenenbusiness waar criminele organisaties geen enkel bedrag voor (sport)uitzendlicenties betalen, maar deze wel in een totaalpakket met films en tv-series voor een maandbedrag via social media-advertenties aanbieden. In Nederland maken meer dan 1 miljoen mensen gebruik van zulke illegale IPTV-diensten.

Deze illegale aanbieders bieden abonnementen waarmee gebruikers voor een veel lager bedrag toegang krijgen tot duizenden tv-zenders en streamingdiensten. Daar zitten ook premium sportkanalen bij als Viaplay (Formule 1 en Premier League), ESPN en Sky Sports, maar ook video-on-demand diensten zoals Disney+, Netflix en Videoland.

Het aanbieden, maar ook het gebruiken van illegale IPTV-diensten is strafbaar vanwege inbreuk op auteursrechten. Een recent voorbeeld van handhaving is de actie van de FIOD en het Openbaar Ministerie in mei 2023, waarbij ze een illegale IPTV-aanbieder oprollen. Daarbij worden 4 personen opgepakt. Het abonnement voor slechts 10 euro per maand trekt honderdduizenden abonnees. De FIOD legt hierbij een datacenter in Den Helder stil en legt beslag op diverse goederen en contant geld.

Volgens een rapport van het Bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie (EUIPO) gebruikt 12 procent van de Europeanen en 15 procent van de Nederlandse consumenten illegale streamingdiensten voor sportevenementen. Bij jongeren tussen 15 en 24 jaar is dit zelfs 31 procent. Boetes voor het gebruik van illegale IPTV-diensten in Nederland kunnen oplopen tot 20.750 euro, maar tot op heden ligt de nadruk ligt voornamelijk op het aanpakken van aanbieders.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*