Het is dit jaar 50 jaar geleden dat in de voormalige gemeente Melick en Herkenbosch in Limburg de eerste aanzet werd gegeven voor de lokale omroep in Nederland. Die zond eerst alleen uit via de kabel, later ook via de ether. Eerst ging het alleen om radio, daarna kwam de televisie erbij en weer later ook internet erbij. Wat is de betekenis en de rol van de lokale omroep? Hoe wordt daar gewerkt? Wie zijn er allemaal hun carrière begonnen? Deze en meer vragen komen aan de orde in een NOS-programma, gepresenteerd door Dione de Graaff (zelf ooit begonnen bij de lokale omroep TV Amersfoort).
In café Bellevue in Oss praat Dione de Graaff over deze onderwerpen met onder anderen Sven Kockelmann (begonnen bij de lokale radio van Maarssen op de sportredactie) en Anniko van Santen (begonnen in Roermond). Met oud-radiopresentator Sjors Fröhlich (nu burgemeester) gaat het over de rol van de lokale omroep bij het controleren van de macht in de gemeenten. Ook is er een aantal reportages. Zo is te zien hoe de lokale omroep van Tiel een enorm evenement als het Fruitcorso verslaat en is er een reportage over Tonny Driessen, die al 33 jaar een radioprogramma presenteert, eerst als piraat en alweer heel wat jaren in dienst van REGIO8, de streekomroep van de Achterhoek.
NOS 50 jaar Lokale Omroep Woensdag 2 oktober, 20.27-21.18 uur, NPO 2 |
lokale omroepen zijn nu niet echt meer nodig lijkt mij. kost alleen geld en geen hond luistert er meer naar. helemaal met al die streekomroepjes
dat is niet waar wij hebben meer dan 4500 luisteraars met kerst
Locale radio station zijn er alleen maar voor de mensen die het leuk vinden om legaal, met overheidsgeld, om radio te spelen. Het is het zelfde als vissen, schilderen, bridgen, ze doen er niemand kwaad mee, en ze hebben wat te doen tijdens hun pensioen.
Wat een positiviteit weer hier!
Ach Ja, Sven Kockelman ende MOS (klonk als NOS) , de Maarssense Omroep Stichting.
Hij wist alles van de sport uit de regio, en we bedienden ook Utrecht.
Maarssen was 1 vd eerste lokale radio stations die in de ether mochten uitzenden, en kwam daarom heel ver.
Sven was de eindredacteur van de kleine redactie, met ook live verslaggevers. Marc de Jong, nu weerman bij RTL, was er een van.
En ik presenterde het geheel. Onder voorwaarde dat ik zelf de muziek uit zocht.
Bij Radio M, toen net begonnen, luisterde ze ook mee. Nadat wij klaar waren om 18.00uur hoorde we bij onze grote broer opvallend veel dingen terug die wij hadden gemeld. Sven moest daar altijd hartelijk om lachen.
Ik vind lokale omroep een waardevolle bijdrage in het medialanfdschap.
Behalve als ze de lokale top 10 uitgaan zenden. Volstrekte onzin. En dat gebeurd al te vaak.
Tja, eind jaren 80 en begin 90 zelf ook bij een lokale radio “gewerkt”. Een leuke en gezellige club mensen en best wel veel geleerd. Of het in deze tijd nog toegevoegde waarde heeft, denk ’t niet, een gemeente raad vergadering wordt als stream door de gemeente aangeboden op hun eigen site, vrijwilligers welke een hele zondag middag opofferen voor een sport programma zijn er niet meer. Een krant kan je ook digitaal lezen. Houd je alleen de freaks en oudgedienden over , die zitten er voornamelijk voor zichzelf omdat ze denken dat het belangrijk is……maar als ze de zender uitzetten is er denk niemand die het mist.