In oktober bestond 3FM 50 jaar en bracht Arjan Snijders het boek: 50 Jaar 3FM, van vrolijke puinhoop naar Serious Radio uit. Er is gekozen om vooral de highlights te vermelden, waardoor oa een serieus hoofdstuk over de techniek sneuvelde. In 10 delen wordt de techniek achter 3FM in woord en beeld onder de aandacht gebracht. Dit maal deel 7: ‘De Peperbus’
In januari 2004 zou 3FM na bijna 40 jaar definitief naar een ander gebouw op het MediaPark verhuizen. Dat werd de derde verdieping van de Peperbus. Deze werd in 1995 gebouwd, bedoeld als onderkomen voor NOB-Interactive, ook wel Centrum voor nieuwe Media genoemd. Een gebouw met vier verdiepingen, met op de begane grond een grote tv-studio voor virtual reality, nu de grote hal net voorbij de officiële NPO-ingang. Dit verklaart de hoogte van deze ruimte, destijds nodig voor een lichtplafond. In één van de vele reorganisaties (“een maand niet gereorganiseerd…”) is Interactive als bedrijfsonderdeel gesneuveld en heeft het NOB het pand verkocht aan de Publieke Omroep.
Wens van 3FM was om behalve de nieuwe studio’s ook muziekredactie, NOS nieuws en JPR op eenzelfde verdieping te vestigen. Ook nu weer werd aandachtig geluisterd naar de wensen van programmamakers om te komen tot een mooie studio. In dit geval weer 1 dj-studio een grote ECK, 2 JPR’s en een eigen, kleine, studio voor het nieuws.
Steeds meer flatscreens worden geplaatst, Dalet is inmiddels de standaard, net als de SM7 en, tot vreugd van veel dj’s, de zwarte, houten Genelec speakers zijn meeverhuisd uit het Audiocentrum (het Muziekpaviljoen bestond niet meer). De toenmalige zendercoördinator Florent Luyckx was geen grote voorstander van live-optredens op 3FM. Vandaar dat de technische faciliteiten daarvoor beperkt bleven. De hal bij binnenkomst werd hiervoor wel geschikt gemaakt (“Ga jij maar e-ven op de gang staan!”) maar de beperking was twaalf kanalen en daarmee kan je tegenwoordig een band als Kensington niet meer mee verblijden.
(afbeelding) Een foto van de ingang van de Peperbus, toen nog Studio 25 geheten, uit 2003. Het gebouw was inmiddels verlaten door de laatste bewoners. De bouwvakkers waren reeds begonnen met de verbouwing van de derde verdieping.
Dit werd ook het moment dat de DHD geïntroduceerd werd bij 3FM, een programmeerbare, digitale regeltafel die onder de motorkap veel voorzieningen had die vroeger bijgebouwd moesten worden. Inmiddels is DHD bij de radio gemeengod geworden. Bijna alle zenders, publiek, commercieel en regionaal hebben dit merk omarmd.
In deze tijd werd ook de diversiteit in radiotechniek beperkt, de DHD bij 3FM is net zo DHD als bij Veronica of 538. Elk station kent Dalet, Telos, VoxPro en Mika, om wat gebruiksartikelen der dj te noemen. Onderscheid is er tegenwoordig slechts in de vormgeving, zowel die op zender hoorbaar is als de die van de kleur van het tapijt en de logo’s. En niet te vergeten: aan de instellingen van de tientallen parameters van de gebruikte Orbans voor de totaalprocessing. Sinds de vorige studio werd deze apparaten voor de publieke zenders niet meer in de studio geplaatst, maar logischerwijs in het Verbindingscentrum Radio ondergebracht in een ander gebouw op het MediaPark.
(afbeelding) Nog een prentje van de hal van de Peperbus uit 2003, de toenmalige NOB receptie.
Bijna zou de nieuwe studio aan de achterzijde van de Peperbus gebouwd worden met uitzicht op de weinig inspirerende gevels van de naastgelegen gebouwen. Mede dankzij de technische commissie die de bouw begeleidde is dit op het nippertje voorkomen en hebben presentatoren een mooi uitzicht richting voorzijde met veel struikgewas.
En ook is in die tijd gepoogd de Peperbus officieel om te dopen tot Stereotoren, met de gedachte dat nog meerdere publieke radiozenders in dit gebouw een onderkomen zouden vinden, maar dat voorstel heeft het niet gehaald. Wel kwam een tweede zender in het pand; Radio 6. De NPO heeft aangekondigd vanaf 2016 alsnog alle radiozenders hier onder te willen brengen. Die verhuizing gaat gefaseerd, verdeeld over de komende jaren.
(afbeelding) Geloof het of niet, in de hal stond een boom. Waarschijnlijk een exponent van een overcreatieve architect die vergeten was dat hij zijn medicatie nog moest innemen. Waar deze boom stond staat nu de balie van de NPO, bij binnenkomst in de Peperbus, gelijk links. Dus tekst op bordje op de boom klopt nog steeds: Hier melden s.v.p.
Bestel het 50 jaar 3FM-boek (FC Klap) hier
Plaatsing onder goedkeuring van Sybrand Verwer
Geef als eerste een reactie