Door het kabinet voorgestelde wijzigingen van de mediawet zijn in strijd met de Grondwet. Dat zeggen twee staatsrechtgeleerden die over dit onderwerp advies hebben uitgebracht op verzoek van de Eerste Kamerfractie van 50PLUS.
“Wordt de novelle- zoals in het onderhavige geval- gebruikt om het aanzien en de strekking van een liggend voorstel op tal van onderdelen te wijzigen, dan ontwikkelt de novelle zich van een verkapt amendementsrecht tot een daadwerkelijk wijzigingsinstrument in handen van de Eerste Kamer en dat is in strijd met de grondwet”. Dit staat in het advies dat op verzoek van de Eerste Kamerfractie 50PLUS is uitgebracht door de staatsrechtgeleerden prof.mr. D.J.Elzinga en mr.dr. F. de Vries.
Verder vinden zij dat de Tweede Kamer in politiek opzicht “wordt gegijzeld” door de Senaat. Daarmee wordt volgens hen de grondslag van het Nederlandse tweekamerstelsel geweld aan gedaan. Ook vinden zij dat anders dan staatssecretaris Dekker op 1 maart zei, dat zijn mogelijke opvolgers op geen enkele wijze staatsrechtelijk gebonden zijn aan de toezeggingen. Indien de Eerste Kamer instemt is zij de regie staatsrechtelijk kwijt.
Het advies van beide staatsrechtdeskundigen is het wetsvoorstel in te trekken en een aangepast voorstel in te dienen bij de Tweede Kamer dan wel de stemming aan te houden totdat een reparatiewet via de Raad van State en Tweede Kamer de Eerste Kamer bereikt. Ook menen zij dat de positie van de regionale omroepen geregeld kan worden.
Fractievoorzitter Jan Nagel zal vrijdagmiddag 4 maart een derde termijn aan vragen waarin hij bijgaand advies wil betrekken. Hij zal op alle fracties in het algemeen en D66 en CU in het bijzonder een beroep doen de wet aan te houden.
Geef als eerste een reactie