Morgen is het precies 60 jaar geleden dat door een groep radiohandelaren de Vrije Radio Omroep Nederland (VRON) werd opgericht om commerciële radio onder de naam Veronica mogelijk te maken.
Op 15 oktober 1959 werd in Hotel Krasnapolsky te Amsterdam besloten radio-uitzendingen vanaf een schip op de Noordzee te starten. Het station ging werken onder de naam Vrije Radio Omroep Nederland, afgekort VRON. Uit deze afkorting werd de naam Veronica afgeleid, die ook refereerde aan het gedicht Het schaap Veronica van Annie M.G. Schmidt. Op 18 april 1960 vond een eerste testuitzending plaats. Radio Veronica ging definitief van start op 17 mei 1960.
Het format van het commerciële station Radio Veronica was al bij direct bij de start simpel: muziek afgewisseld met reclameboodschappen. Op deze manier kon er geld verdiend worden aan de uitzendingen en de initiatiefnemers hoopten tegelijkertijd dat de verkoop van radio’s een boost krijgt.
Radio Veronica werd enorm populair bij de jeugd, omdat zij popmuziek uitzond met een vast programmaschema. Al snel was er binnen Veronica een belangrijke rol toebedeeld aan Rob Out. Rob Out was een populaire diskjockey met zakelijke ambities in de beginjaren van Radio Veronica. Toen het voortbestaan van Veronica werd bedreigd, probeerde hij het zinkende schip in de vaart te houden. Tevergeefs, maar Veronica werd een publieke omroep. Rob Out wist van Veronica een imposant mediabedrijf wist te maken.
Vorige maand lanceerde Bert van der Veer de fascinerende biografie ‘Mister Veronica’ (uitgeverij Tens Media) over omroepbaas Rob Out. Deze is als boek en ebook verkrijgbaar bij oa AKO, Bol.com, Bookspot en Libris.
Het word tijd dat Talpa dit merk weer op gaat bouwen.
En niet simpel vult met slechts wat film, series en wat sport. Het zelfde geld voor radio. Dat heeft Veronica niet verdiend. Het wordt tijd dat de Mol meer geld gaat steken in Veronica.
De huidige Veronica heeft niets meer met de oude Veronica (VOO) te maken. Laat staan met de zeezender Veronica.
Klop helaas
Helemaal mee eens…
Het word hoog tijd dat Veronica weer Radio Veronica word net zoals destijds in 1959-1974.
Oom Bull en Rob Out draaien zich om in hun graf als zij wisten wat er van het hun Veronica nog over is.
Luister maar eens naar 192 radio.
” Al snel was er binnen Veronica een belangrijke rol toebedeeld aan Rob Out. Rob Out. Rob Out was een populaire diskjockey met zakelijke ambities in de beginjaren van Radio Veronica’
Nou…………….
Out kwam pas in 1966. Terwijl Veronica al in 1960 begon.
De echte Out jaren braken pas in najaar 1970 aan. Dus……………..
Daarvoor was het Willem van Kooten en Jan van Veen die programmaleider waren. (Suhandi en Tony Vos daarvoor weer )
Bovenstaande tekst ademt een beetje uit alsof Out de gronlegger was. Maar dat “schuurt” met de geschiedkundige waarheid.
De volledige geschiedenis:
http://www.norderney192.nl/
Helemaal eens!
De enige club met Veronica-gevoel zit in het publieke bestel en dat is MAX van Jan Slagter ,een nieuwe Lex Harding dan wel van de NPO. Niet meer zo jong maar je wilt nog wel wat ;
Inderdaad Frank.
@cdb Dat heb je mij ook nooit horen zeggen. Neemt niet weg dat Talpa met de naam een mooi merk met een lange geschiedenis is huis heeft. Het is jammer dat ze daar niet meer mee doen.
Ik meen dat Radio Veronica niet alleen bij de jeugd heel populair was. Ik kom uit een beetje “rood” nest (PvdA-milieu), maar ik kan me herinneren dat bijna de hele dag Veronica aanstond op de middengolfradio (192 m). Mijn ouders hebben zelfs de radiodistributie met 4 kanalenknop de deur uit gedaan en een gewone ontvanger gekocht met (ultra)korte, midden- en lange golf om Veronica te kunnen beluisteren. Ze waren blij dat ze eindelijk af waren van dat “geouwehoer” uit Hilversum.
Verstandige ouders.
Felix Rottenberg, PvdA icoon, claimt dat hij zich suf luisterde naar Veronica.
Nu moet ik wel zeggen, dat DJ’s op Veronica, Noordzee of Caroline ook flink slap konden lullen soms. Het was ook wel even wennen aan die reclameboodschappen tussendoor. Het niet helemaal laten uitdraaien van plaatjes of het door de muziek heen kletsen vond ik af en toe best irritant.
Het enige wat (gelukkig) nog doet terugdenken aan die fameuze Veronica zeezender periode is wat de Stichting Norderney nog steeds glorieus in stand houdt: Radio 192 en TV 192. Super genieten, iedere dag weer.
Op tv is toch niets byzonder te zien daarom luisteren wij veel radio uit een oude buizen radio een gerestaureerde Philips 640A is nog genoeg op te ontvangen zowel AM als FM vanuit zee radio monique/carolin en meer