Leuke discussies de laatste tijd. Of de verschillende onderwerpen helemaal toevallig achter elkaar aankomen, weet ik niet, maar opvallend is het wel. Waar gaat de discussie over? Het basispakket.
Eerst was daar het verhaal over “TV à la Carte”. Zelf kunnen kiezen wat je wel en niet aan zenders kunt zien op jouw eigen tv, met de consequenties voor het prijskaartje dat daar aanhangt. Er zijn nogal wat wettelijke hobbels te nemen, zoals de omvang van “een” basispakket alsmede de “must-carry-zenders”. Helemaal ideaal doorgeredeneerd, zou het leiden tot helemaal geen basispakket meer en (dus) ook geen “must-carry-zenders”. Een tussenstap zou kunnen zijn dat een basispakket alleen de “must-carry-zenders” bevat, maar ik denk dat in zo’n geval RTL en SBS al rap in de gordijnen te vinden zullen zijn.
Nauwelijks was de discussie over “TV à la Carte” verstomd, of daar kwam het nieuws dat FOX met haar eerste programma in het basispakket wil. FOX1 in het basispakket, met de bijbehorende prijsverhoging; de diverse forums exploderen met meningen van voor- en (vooral) tegenstanders. In deze discussie mis ik één onderwerp. Als FOX1 in het basispakket komt, dan is dat een “open kanaal” geworden, en dan vervalt de discussie, welke zender de samenvattingen van voetbalwedstrijden mag brengen. Dat kan FOX dan gewoon zelf doen, omdat er een dwingende afspraak is dat deze samenvattingen op een “open net” uitgezonden moeten worden. De NPO, RTL en SBS hebben het nakijken, maar besparen tegelijkertijd enorm veel geld voor de rechten, maar zien ook de reclame-inkomsten dalen. Ik kan er gloeiend naast zitten, maar het lijkt mij dat dit het ultieme punt is, waar de discussie om draait.
Over een derde onderwerp wordt zo goed als niets meer vernomen: de geo-blocking. Helemaal niets van vernomen is ook niet waar: zonder het met zoveel woorden te zeggen, heeft de Europese Commissie het onderwerp dé-facto van de agenda gehaald. Het zou zo mooi geweest zijn: “TV à la Carte” en “Geo-blocking” aan elkaar knopen.
Het gaat er niet van komen, maar een mens mag altijd dagdromen. Toch?
Geef als eerste een reactie