Nachtradio staat onder druk. Zeker in coronajaar 2020, waarin commerciële radio een flinke klap kreeg qua reclame-inkomsten, is er geen ruimte meer om de nachtbrakers gezelschap te houden met radioprogramma’s.
De non-stop computer regeert op de commerciële stations, waar Qmusic, Radio 10 en Radio 538 tot een paar jaar terug nog gepresenteerde nachtprogramma’s kenden. Sterker nog, Qmusic’s Martijn Kolkman won begin vorig jaar de Nachtwacht Award 2020 voor zijn nachtshow tussen 12 en 2 uur. Maar die show is per september beëindigd en Kolkman na 15 jaar dienstverband bij Qmusic verdwenen uit de programmering.
Alleen op NPO Radio 1, Radio 2 en 3FM wordt nog live nachtradio gemaakt. In het weekend zijn er nog wel dj-sets van dance helden te horen op Radio 538 en Qmusic, maar dit zijn vooropgenomen sets van dance-muziek. Armin van Buuren en Tiësto zijn de veteranen op dit terrein. Op Radio 538 is alleen in de hele vroege ochtend tussen 4 en 6 uur een live programma overgebleven. Daar zat dit jaar de uit de avondprogrammering gehaalde Daniël Lippens. Nieuw talent Danny Blom volgt hem vanaf eind december op.
Het toont aan dat de nachten opgegeven terrein lijken voor de radiostations die er geld mee moeten verdienen. Ook het opleidingstraject, waarin aanstormende dj’s in de nacht kunnen proeven aan het echte werk, zijn afgebouwd of opgeheven. Het is een kaalslag voor de nachtelijke studenten, nachtwakers, chauffeurs en andere mensen die moeten werken of de slaap niet kunnen vatten.
Terwijl menig nu gekende radionaam weet dat die nachtradio, waar zij vaak ook zijn begonnen, een unieke magie brengt die in overdagradio nooit is terug te vinden. Er mag en kan meer in de nacht, er wordt aandachtiger geluisterd, er is een sterke band tussen de luisteraars en presentator, het is intiem en sfeervol. Via de nacht braken dj’s en presentatoren door als Gerard Ekdom, Giel Beelen, Coen Swijnenberg, Sander Lantinga, Tim Klijn, Bart Arens, Jan-Willem Roodbeen, Teun van de Keuken, Gijs Groenteman, Arjen Lubach, Paul Rabbering, Klaas van Kruistum, Patrick Kicken, Willemijn Veenhoven en vele, vele anderen.
Nachtradio werd in 1973 gestart op Hilversum 3, het huidige NPO 3FM, nadat zeezender Radio Veronica al eerder wat nachtelijke uren was gaan vullen. Tot 1979 zijn er elke nacht op 3 totaal andere programma’s van steeds andere omroepen te horen. Daarna verschuift de nachtprogrammering bij de publieke omroep naar Hilversum 1 & 2 (die op beide zenders hetzelfde programma uitzenden). Oktober 1992 gaat 3FM ook weer zelf nachten vullen en ruimt in de jaren daarna steeds meer uren in voor nieuw talent. Pas in 2003 gaat ook NPO Radio 2 een eigen nachtprogrammering maken, waardoor nu drie van de NPO-zenders live radio in de nacht voorschotelt. Het is voor de ongeveer 100.000 mensen die ’s nachts even een radiotoestel aanzetten, nu vrijwel de enige plek om in de uren tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends een levende stem te horen.
Spreekbuis organiseert voor de derde maal de Nachtwacht Awards, waar vanaf 5 januari 09:00 uur het publiek kan stemmen op alle programma’s die tussen 12 en 6 uur worden uitgezonden op FM landelijke radio. Onder hen makers als Giel Beelen, Jeroen van Inkel, Astrid de Jong, Mischa Blok, Patrick Lodiers, Gerard Ekdom, Prem Radakishun, Pieter van der Wielen, Rick van Velthuysen, Simone Walraven, Rutger van Castricum en vele anderen. De stemperiode loopt tot donderdag 21 januari 06:00 uur via (link stempagina)
De Nachtwacht Award is vernoemd naar het legendarische TROS-nachtprogramma ‘Nachtwacht’ dat tot 1995 op Radio 1 & 2 en 3FM te beluisteren was. Dit programma werd gepresenteerd door onder andere Tom Mulder, Ferry Maat, Ad Roland, Wim van Putten, Karel van Cooten, Peter van Dam, Rob van Someren en Ron Brandsteder.
In 2019 wist het nachtprogramma ‘Onze Man in Deventer’ (NPO Radio 1/ BNNVARA) van Özcan Akyol de meeste stemmen binnen te halen. In 2020 won Martijn Kolkman de Nachtwacht Award voor zijn programma op Qmusic.
Criteria
– Nachtprogramma’s dienen uit te zenden tussen 0:00 en 6:00
– Programma’s moeten in 2020 op de landelijke FM-radio zijn uitgezonden
– Voor vragen of opmerkingen kun je via contact opnemen via: www.spreekbuis.nl/contact/
Stemmen kan HIER
De kop:
“Nachten op de radio staan onder druk’
Is een wat vreemde titel. Ik schrok en las wat verder dat het de commercieele radio zenders betreft.
Ja, da’s de marktwerking.
dus ik stel voor de kop te wijzigen in :
‘Nachten op de commerciele radio staan onder druk”
Niet alleen de kop, het hele verhaal is misleidend omdat er nog volop nachtradio is bij de NPO, maar er is ook nog /steeds/ nachtradio bij de commerciëlen, al is dat weinig, maar het is dus niet zo dat het daar helemaal zou zijn verdwenen.
Vandaag 18-01-20-21 een artikel hierover op het AD van Roelf Jan Duin:.
https://www.ad.nl/show/de-radionacht-sterft-het-kan-s-nachts-juist-heerlijk-uit-de-bocht-vliegen~a5e554b4/
“Arjan Snijders, radioveteraan en initiatiefnemer van de Nachtwacht Award, de prijs voor nachtradio die donderdag voor de derde keer wordt uitgereikt, vindt dat jammer en zorgelijk.”
Dus ik begrijp dat Snijders inmiddels tot de uitgerangeerde veteranen behoort, in welk jaar is hij geboren?
En Snijders vindt nachtradio zo mooi vanwege al die leuke inbellers:
“Het zijn vaak kleurrijke types die dan wakker zijn: dronken studenten, chauffeurs, bakkers, nachtbrakers: de interactie die je kan hebben is heel direct en daardoor bijzonder.”
Tja, het is maar wat je kleurrijk noemt, ik hoor (als ik soms luister om te horen hoe het eraan toegaat) eigenlijk alleen maar vervelende mafkezen en vooral vrachtwagenchauffeurs, kennelijk een van de weinigen die nog luisteren. En verder geen woord over Nooit meer slapen of andere mooie nachtprogramma’s op Radio 1 … Tja.
En dan nog over die Nacht Awards (is er een notaris die de stemming controleert?), ik lees steeds dat het een initiatief is van Spreekbuis en dat het dit jaar gedragen mag worden door radioveteraan Snijders. Ik het AD lees ik: “Arjan Snijders, radioveteraan en initiatiefnemer van de Nachtwacht Award,” En op de site staat onderaan:
Nachtwacht Award 2021 wordt mede mogelijk gemaakt door CodeKitchen, Arjan Snijders en Tens Media
Tja.
Die nachtuitzendingen indertijd op H3 waren net zo duur als de hele dag Veronica, inclusief duur schip.
Bij de nachten op de gecombineerde zenders Hilv 1 en 2 kon het kennelijk niet op met de distributiekosten, alles werd dubbel – dubbel uitgezonden, dus op 2 FM netten en ook nog op 2 AM zenders.
Alleen op NPO Radio 1, Radio 2 en 3FM wordt nog live nachtradio gemaakt makkelijk want dat wordt door ons betaald of er wel of niet geluisterd wordt een voorbeeld is 3FM nog geen 3% mark aandeel maar gewoon blijven smijten met het belasting geld.
Jannes heeft wel een puntje, het aantal luisteraars naar 3FM moet s nachts afgerond NUL zijn….