Het is deze maand 27 jaar geleden dat een nieuw fenomeen werd geïntroduceerd in Nederland: Ontbijttelevisie. Tot die tijd was het begrip ontbijt tv al volledig ingeburgerd in Amerika en in Engeland. De publieke omroepen experimenteerde voor die tijd al incidenteel met speciale programma´s op de vroege ochtend.
De NOS versloeg in 1983 bijvoorbeeld de verkiezingen in Groot Brittannië met een anderhalf uur durende ontbijtprogramma. Veronica probeerde het in 1987 op de zaterdagochtend met Tineke de Nooij. Het meest bekend waren de Ontbijtshows met Koos Postema tijdens de Olympische Spelen in 1984 en 1988. En in mei 1989 zond de Amerikaanse ABC vijf dagen lang zijn programma Good Morning America uit vanuit Nederland. Na de tegenvallende kijkcijfers bleek dat de mensen nog niet klaar waren voor televisie op de vroege ochtend.
Toch probeerde RTL Véronique in 1989 naar Amerikaans concept ontbijttelevisie te lanceren. Tussen zeven en negen uur ’s ochtends werd de kijker elke werkdag op een lichte manier bijgepraat over het nieuws, de sport, de showbizz, de beurzen en de file- en verkeersinformatie. Catherine Keyl en Marc Jacobs, ook bekend als Rob van Dam, waren de centrale presentatoren en Jan de Hoop las op de hele en halve uren de hoofdpunten van het nieuws voor. Ook was er een tekenfilmpje voor de kleine kijkers.
In het gedurende jaar dat het programma bestond waren er grote nieuwsgebeurtenissen als de Aardbeving in San Francisco, de val van de Berlijnse Muur, de vrijlating van Nelson Mandela en de grote storm in Nederland. Hoewel met een gemiddelde kijkdichtheid van 600.000 kijkers werd het programma te duur bevonden. De kijkcijfers werden in die tijd per 15 minuten gemeten en opgeteld. De laatste uitzending was op 1 juni 1990. Daarom kwam het programma na de zomerstop niet meer terug.
Het werd opgevolgd door het uitgebreide Ontbijtnieuws met als co-presentatoren Marc Jacobs en Jan de Hoop. Die uitgebreide opzet bestond uit acht uitzendingen van een kwartier. Maar ook dat trok niet genoeg kijkers en werd met ingang van 1991 geschrapt ten faveure van tekenfilms en series. Alleen op de hele en halve uren zond RTL nog een kort bulletin uit. De NOS zond pas in 1993 de eerste reguliere Ochtendjournaals uit. Jan de Hoop is nog steeds actief als presentator van het RTL Ontbijtnieuws, alleen de uitzending begint een half uur eerder, namelijk om 06:30 uur.
Geef als eerste een reactie