Film- & tv-makers die betrokken zijn bij de totstandkoming van een film of tv-programma dragen hun exploitatierechten over aan de producent. De exploitatierechten kunnen niet worden overdragen aan een andere partij zoals bijvoorbeeld een collectieve beheersorganisatie. Dat heeft het Gerechtshof in Amsterdam vandaag in een tussenarrest bepaald.
De uitspraak geeft duidelijkheid bij alle partijen betrokken bij de totstandkoming, financiering en exploitatie van een film of tv-programma. Het kunnen beschikken over de exploitatierechten stelt producenten in staat bij financiers de noodzakelijke investeringen op te halen voor de realisatie van een film- of tv-werk.
,,Dit is goed voor de Nederlandse film en televisie”, zegt RODAP-voorzitter Medy van der Laan ,,De vrije mogelijkheid tot exploitatie en distributie van films en tv-programma’s is cruciaal voor het verkrijgen van financiering. Door de duidelijkheid die er nu is, kunnen producenten hun werk weer doen en films en tv-werk produceren.”
De duidelijkheid over de rechten was lange tijd onderwerp van discussie tussen de collectieve beheersorganisaties (verenigd in PAM) en distributeurs, omroepen en producenten (verenigd in RODAP). Over de vergoeding voor die rechten is ondertussen voor het overgrote deel (rechtstreekse lineaire uitzendingen en uitzending gemist) reeds overeenstemming bereikt. RODAP heeft het vertrouwen dat dit arrest voldoende aanknopingspunten biedt om de laatste geschilpunten op te kunnen lossen en de onderhandelingen af te kunnen ronden.
Geef als eerste een reactie