Charles Groenhuijsen interviewt kopstukken uit media- en entertainment

Vanuit de eigen studio van SLTN in Hilversum vinden vrijwel wekelijks interviews plaats met sleutelfiguren uit de Nederlandse media- en entertainment business. 

In Business Update bespreekt Charles Groenhuijsen de laatste ontwikkelingen op het gebied van media, artificial intelligence, ICT, data-beheer, opslag en workflow en alles wat er bij komt kijken om creatieve producties IT-technisch te faciliteren.

In deze aflevering:
Charles Groenhuijsen interviewt Gerard Kuipers, wethouder economie en media van Hilversum, over het belang van investeringen in media-bedrijven, de stimulerende maar ook controlerende rol van de overheid daarbij en de aanspraak van tientallen miljoenen die Hilversum wil maken op het nationaal groeifonds.

11 Comments

  1. HKU terugbrengen zou niet verkeerd zijn. Is er nog niet een plek voor de HKU te maken op het MediaPark? Op de plek waar HKU zat, zit nu ongeveer het grootste webbedrijf Nederland: Mediamonks. Maar ook genoeg andere mooie bedrijven, waaronder NEP, United, InterAcces, InterAcces, Talpa etc. De koppeling tussen deze mooie bedrijven en hogescholen zou nog wel wat bevorderd kunnen worden.

  2. @Juiul,

    HKU’ers zitten nog steeds bij alle omroepen:
    Op 1 januari 1989 krijgt HKU er een vierde faculteit bij: Kunst, Media & Technologie. In de nieuwe faculteit wordt naast de afstudeerrichtingen Beeld- en Mediatechnologie en Muziektechnologie ook Audiovisuele Media ondergebracht. De faculteit betrekt een gebouw op de Oude Amersfoortseweg in Hilversum. In 2017 is deze faculteit naar Utrecht vertrokken. Eerder ging Rens & Rens dicht, waardoor Hilversum geen HBO meer heeft.

    • Search & Research
      (en behoudt het goede)

      Opleidingsinstituut Sandtergen werd begin jaren 60 in Hilversum opgericht. In 1991 werd er een nieuwe, onafhankelijke stichting opgericht en de naam veranderd in Media Academie. En in die stichting zat oa naast de Filmacademie ook de HKU die pas daarvoor een media-tak was begonnen. En daardoor heeft de HKU vervolgens een pand betrokken in Hilversum. Na een faillissement in 2009 van de Media Academie kwakkelde het instituut nog voort tot 1 januari 2017 het doek definitief viel en de HKU vlak daarvoor ook haar biezen had gepakt.

      Dus.

      Happy Hemelvaart.

      (Opleidingsinstituut Santbergen ontleende zijn naam aan hotel-restaurant Santbergen dat gelegen was aan de Noorderweg. De NTS nam het pand begin jaren 60 over om daar het opleidingsinstituut te beginnen en zond er toen ook de journaaluitzendingen uit. Nu zitten er wat kantoren in, een bakkerij en een klein theatertje van theatergroep Fusie.)

      • Ja, over Santbergen weet ik als geboren en getocgen Hilversummer alles………….
        Maar wij zeiden op de werkvloer wel eens dat het een pré was als je geen cursus had gehad in-op Santbergen……hi

        Dus heb ik ook geen Santbergen “gedaan”.

  3. Mooi interview! Ik denk wel dat Hilversum haar focus iets meer moet verbreden naar het aantrekken van innovatie mediatechnologie ipv enkel A.I. Dan is niet alleen die doelstelling sneller te behalen, maar maak je als mediastad ook veel meer gebruik van je reeds bestaande pluspunten:
    + bestaande media-industrie
    + goede huisvesting en inrichting voor expats (huizen//internationale school /Nike /Sonos)
    + centrale (internationale & nationale) ligging (OV/ Schiphol etc)

  4. Er wordt inderdaad wel heel makkelijk gedaan vanuit de gemeente Hilversum om de Artificial Intelligence-industrie hierheen te trekken. Leuk om Eindhoven aan te halen, maar daar was de industrie 100 jaar geleden toch wat breder ontwikkeld en is er door wereldspeler Philips een stevig fundament neergelegf. Ok, hilversum begon 100 jaar geleden met een seintoestellenfabriek, maar was in feite enkel een weversdorp dat tot na de 2e wereld oorlog vooral bekend stond door de tapijtfabrieken en mooi omliggende natuur.

    Nu hebben we een paar mooie bedrijven op het gebied van artificial intelligence, zoals Mediamonks, maar die zitten hier niet omdat Hilversum hier zo ver op ontwikkeld is. En ook niet voor de mediabedrijven want daar doet Mediamonks amper zaken mee. Ze hier puur gevestigd voor de centrale ligging en de relatief lage huisvestingskosten (tov Amsterdam). Plus 1 van de oprichters woonde hier al. Artificial Intelligence is uiteraard de toekomst, maar de gemeente moet niet zo blind achteraan galopperen, aangezien het uiterst onzeker is of Hilversum een echte AI speler op internationaal gebied kan worden en daarmee werkgelegenheid kan aantrekken.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*