Maarten van Rossem en Gijs Rademaker komen met podcast over dinosauriërs
Ons beeld van dinosauriërs is compleet achterhaald – en dat terwijl er razendsnel meer bekend wordt over deze prehistorische dieren. Reden voor historicus Maarten van Rossem en Gijs Rademaker, opiniepeiler en presentator bij EenVandaag, om op 1 juni de eerste Nederlandse dinosauriër-podcast te lanceren: “Het is tijd voor een nieuwe kennismaking met oude vrienden.”
De beide presentatoren kwamen er in het tv-programma De Slimste Mens achter dat ze beiden een fascinatie hebben voor dinosauriërs. Ze besloten de handen ineen te slaan voor deze podcast, die puur vanuit liefhebberij en onafhankelijk van enige omroep wordt gemaakt. Museum Naturalis, Teylers Museum en Geologisch museum Hofland verlenen ook hun medewerking aan Dinocast.
Niet dom en log
“Het beeld van dinosauriërs waar ik als kind over las, dat bestaat niet meer,” vertelt Maarten van Rossem. “Vroeger dachten we dat het logge, domme, monsterlijke dieren waren. Nu ligt de nadruk op rennende en bijtende vleeseters. Van beide versies klopt weinig meer.”
“Iedere week wordt er een nieuwe dino opgegraven,” aldus Gijs Rademaker. “De laatste jaren is door allerlei nieuwe onderzoekstechnieken onze kennis over deze dieren in een stroomversnelling geraakt. In Dinocast schetsen we, samen met de toonaangevende Nederlandse paleontologen en experts, een beeld van dinosauriërs zoals je nooit eerder zag.”
Nederlandse dino-experts
In de podcast spreken Maarten en Gijs met de grootste dino-experts van Nederland. Zo vertelt paleontoloog Anne Schulp hen bijvoorbeeld alles over zijn favorieten: Tyrannosaurus rex en Mosasaurus. En beschrijft hoogleraar geologie Jan Smit zijn ontdekking dat dinosauriërs aan hun einde kwamen door een meteorietinslag. Ook pterosauriër-kenner André Veldmeijer, paleobotanicus Han van Konijnenburg, Triceratops-expert Jimmy de Rooij en historicus Ilja Nieuwland werken mee.
Podcast én website: dinocast.nl
Samen met de podcast verschijnt er ook een uitgebreide website. Op www.dinocast.nl vind je naast de podcast-afleveringen ook alle informatie over de dinosauriërs en andere onderwerpen die worden besproken. “Als we het over een bepaalde dinosaurus hebben, of een beroemde afbeelding ervan, kun je meekijken,” vertelt Rademaker. “De website is dus een soort van visual companion bij de podcast.”
Geef als eerste een reactie