Het Commissariaat voor de Media heeft de demissionair minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media de aanbeveling gedaan aan de gevraagde erkenningen van de nog te vormen samenwerkingsomroepen voor de concessieperiode 2022-2026 voorwaarden te verbinden.
Dit is nodig omdat niet alle aanvragen volledig zijn uitgewerkt waardoor onduidelijk is in welke mate deze omroepen daadwerkelijk gaan samenwerken. Bovendien heeft het ministerie de omroepen toegestaan om op onderdelen af te wijken van de Mediawet. Het gevolg daarvan is dat de vereiste mate van samenwerking onduidelijk is geworden en duidelijke kaders voor de governance ontbreken.
Omdat slechts zes erkenningen worden verleend, kunnen de huidige aspirant-omroepen HUMAN, PowNed en WNL per 1 januari 2022 geen zelfstandige erkenning krijgen. In de Mediawet is bepaald dat aspirant-omroepen alleen in het bestel kunnen blijven als zij een samenwerkingsomroep vormen met een van de huidige omroepen in het omroepbestel.
Demissionair minister Slob heeft de volgende omroepverenigingen in de gelegenheid gesteld als samenwerkingsomroep gezamenlijk een nieuwe aanvraag in te dienen: VPRO en HUMAN, Omroep MAX en WNL, AVROTROS en PowNed.
Vervolgens heeft de minister het Commissariaat gevraagd binnen een week na ontvangst van deze aanvragen advies daarover uit te brengen. Omdat de minister het Commissariaat daarmee niet de gelegenheid heeft gegund en gegeven om een uitgebreid advies uit te brengen, moest het Commissariaat volstaan met opmerkingen op hoofdlijnen. Het Commissariaat doet de aanbeveling om voorwaarden te verbinden aan de door de samenwerkingsomroepen gevraagde erkenningen. Die voorwaarden staan in de brief die het Commissariaat aan de minister heeft gestuurd.
Demissionair minister Slob beslist vóór 1 augustus welke samenwerkingsomroepen een erkenning krijgen. Als de minister besluit geen erkenning te verlenen, kan daartegen bezwaar worden gemaakt en vervolgens beroep worden ingesteld.
Download brief van CvdM
De verzuiling moet er juist voor zorgen dat er geen samenwerking is op dat vlak. Als je dit weer leest, denkt menigeen: Stop met die ledenomroepjes en start met één landelijke omroep.
Je mag dus een omroep oprichten, maar moet je vervolgens aansluiten bij een bestaande omroep. Wat zullen die namen lang worden over een tijdje (*-*)
AVRO-TROS-PowNed-Ongehoord-Zwart-Nederland-Omroep,
gaat niet helemaal goed geloof ik…..
Wat is de zin van een eigen omroep beginnen omdat je vindt dat jouw geluid nu niet te horen is en dat je na een jaar onderdeel moet worden van een grotere bestaande omroep?
Ik niet begrijpen…..