De lokale omroepen RTi Hilversum en 6FM (Huizen-BEL) maken geen deel meer uit van de inmiddels gestarte Gooise streekredactie. Door de deelname van het commerciële Enter Media vrezen zij dat de ‘duiding van de publieke omroep’ verloren gaat.
Wethouder Wimar Jaeger – samen met burgemeester Pieter Broertjes de grote trekker achter de streekredactie om zo de lokale en regionale journalistiek een impuls te geven – is op de hoogte van de ontwikkelingen. Hij noemt het argument van RTi en 6FM om af te haken ‘slecht en in deze tijd achterhaald’, en stelt dat er elders in het land al meer van dit soort samenwerkingen plaatsvinden. Toch hoopt hij dat beide kampen nog nader tot elkaar komen. Begin maart moet duidelijk zijn waar het subsidiebedrag (dat voortkomt uit de deal tussen Hilversum en Ziggo) naartoe gaat. Spreiding van de 375 mille is wat hem betreft geen optie.
Overigens was er al een samenwerking tussen de verschillende omroepen en Enter, maar dan aan de ‘achterkant’. De verschillende redacties maakten hierbij gebruik van elkaars kopij en redacteuren, maar brachten wel onder hun eigen naam het nieuws. Zo werd het tweewekelijkse interview met Broertjes op RTi verzorgd door een redacteur van Enter. Dat is nu (voorlopig) verleden tijd. Het eerstvolgende gesprek met de burgemeester van Hilversum is te zien op de lokale omroep van Gooise Meren en Wijdemeren.
Voorzitter Ruud Bochard van GooiTV betreurt het besluit van RTi en 6FM, maar benadrukt dat publiek-private samenwerkingen juist worden toegejuicht. De inhoudelijke bijdrage van de commerciële uitgever is volgens hem bovendien aan absolute noodzaak voor het journalistieke niveau. Bochard gaat ervan uit dat ‘zijn’ kamp het subsidiebedrag krijgt, maar benadrukt daarbij dat dit slechts een leuke start is. Voor een goede streekredactie moet er zeker een half miljoen per jaar bij. Waar dat bedrag vandaan moet komen is de vraag.
Voorzitters Henk Hoogeveen van RTi en Pieter Eshuijs van 6FM ontkennen dat de deur voor een samenwerking definitief op slot is. Toch benadrukken zij dat hun omroepen (mogelijk nog met andere partijen) dé Gooise streekredactie vormen. Eshuijs noemt het ‘interessant’ wanneer Jaeger de subsidie zal gunnen aan een commerciële partij. Weliswaar beseft hij dat er vanuit de politiek de wens is om nauwer samen te werken, maar tegelijk zijn er allerlei wetten die een publiek-private samenwerking nagenoeg onmogelijk maken. “Kijk, we zijn niet het beste jongetje van de klas, maar we gaan ook niet 200 kilometer per uur rijden op de snelweg.”
Geef als eerste een reactie