Reality-tv met zieke kinderen

Hoon en duimpjes voor een nieuw reality televisieprogramma van het Liliane Fonds. Het fonds zoekt twee Nederlandse ouderparen met een kind met een fysieke of mentale beperking. Zij gaan in een ontwikkelingsland meedraaien met een vergelijkbaar gezin. Hiermee hoopt het Liliane Fonds donateurs te werven.

De oproep verscheen gisteren op Twitter en op Facebook en riep op Twitter direct felle reacties op. @invictusforlife trok in diverse tweets van leer: “Gehandicapten uitmelken onder het mom van ’wat ZIELIG hè?’.”

Het Liliane Fonds zoekt naar ouders van kinderen in de leeftijd van zeven tot dertien jaar om negen dagen lang in te wonen bij een familie elders op de wereld met een kind met een soortgelijke handicap als die van hun eigen zoon of dochter. Twitteraars verwijten het Liliane Fonds alles te doen voor de kijkcijfers. @Villavega5 smaalt: “Misschien ouders van een kind met kanker naar een Afrikaans kind met kanker laten gaan. Ook een leuk format!”

In de oproep aan ouders wordt uitgelegd dat de deelnemende ouders over en weer van elkaar kunnen leren. Woordvoerder Marcel Slenders van het Liliane Fonds: “De ouders in beide landen kunnen elkaar inspireren.” @invictusforlife boos: “Dit is geen inspireren. Dit is smakeloos uitmelken van een veronderstelde zieligheidsfactor. Zoek een ander format, alsjeblieft.”

De Nederlandse kinderen met een beperking blijven thuis. Het Liliane Fonds belooft professionele vervangende zorg. “Er is natuurlijk geregeld contact tussen de ouders en hun kind.” @Inge-Happe: “Welke ouder van een ernstig gehandicapt kind kan zich vrijmaken?”

Pottenkijkers
Slenders legt uit dat het tv-programma het werk van het Liliane Fonds zo goed mogelijk in beeld moet brengen. “Wij steunen jaarlijks bijna 100.000 kinderen met een beperking in 29 landen.” Hij hoopt dat het tv-programma westerlingen mobiliseert om wat te doen. “Er zal ook gewerkt worden aan een structurele verbetering in het leven van de lokale kinderen met een handicap.” @Barbamama67: “Dit is niet ok! Ons zemb kind was daar allang dood gegaan. Dit is geen vergelijk maar aapjes kijken. Stuur echte hulp geen pottenkijkers!”

Eindredacteur Barbara Kuipers van producent CCCP die het programma maakt, stelt dat het format nog niet vastligt. Ze heeft veel ervaring met reality-tv en schreef er een boek over. Zes jaar geleden zei ze in een interview met de Volkskrant: “Je weet waar iemand om gaat janken en dat gebruik je.”

Slenders wil het nieuwe televisieprogramma geen emo-tv noemen. “Niet alle reacties zijn negatief. Onze achterban vindt het goed.” Hij bedoelt de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Slenders vindt het jammer dat er negatief wordt gereageerd. Hij is niet bang dat het tv-programma het omgekeerde bewerkstelligt van wat hij wil. Toch twittert @cordeva: “Als dit onzalige project doorgaat steunen wij het Lilianefonds niet meer.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*