NBF lanceert pakket preventie grensoverschrijdend gedrag in de AV -sector

De Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en TV-makers (NBF) deelt via de webpagina nbf.nl/pgg, een pakket met basisregels om grensoverschrijdend gedrag op de werkplek in de AV-sector te helpen voorkomen. Hiermee hoopt de vereniging vooral kleinere producties te ondersteunen om tot een veilige werkomgeving te komen.

“Er worden steeds meer films en series gemaakt en dat zorgt voor onder andere een hogere werkdruk”, zegt voorzitter Mira Mendel. “Met dit pakket willen wij ervoor zorgen dat iedereen op de werkvloer weet wat wel en geen geaccepteerd gedrag is.’ Grotere partijen als de NPO, RTL en Talpa hebben interne organisaties die actief werken aan het verbeteren van het geesteswelzijn van hun medewerkers, maar kleinere producenten en producties hebben ook behoefte aan een leidraad. De NBF was in 2017 direct betrokken bij het opzetten van het meldpunt Mores voor ongewenste omgangsvormen voor de Nederlandse culturele en creatieve sector. “Destijds hebben we al gezegd dat het ook belangrijk is dat mensen op kleinere producties op de werkvloer weten hoe ze met elkaar moeten omgaan”, zegt bestuurslid Ron Toekook.

De AV-sector kent een sterke hiërarchie en er zijn drie pakketten beschikbaar voor de mensen op de werkvloer, hoofden van afdelingen en producenten. “We vinden het belangrijk dat er concrete regels zijn, het voor iedereen begrijpelijk is en iedereen aangesproken kan worden”, aldus Toekook. Het is een verdere aanzet tot een belangrijke cultuurverandering. “De AV-sector is gewend te werken met regels en afspraken. Daar passen gedragsregels prima bij”, zegt Toekook. “Als iedereen vanaf het begin af aan weet wat de afspraken zijn, dan sta je niet alleen als je toch met grensoverschrijdend gedrag te maken krijgt.”

Naast deze pakketten brengt de NBF een podcast uit waarin Mendel en Toekook praten met opnameleidster en intimiteitscoördinator Marjan Lammers. Zij heeft veel ervaring met gedrag op de werkvloer en vertelt over haar ervaringen met initmiteitscoördinatie via Intimacy Coordination NL. De podcast is te beluisteren via Spotify, Apple Podcast en de NBF-website.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*