Hoe dramatisch de woonsituatie van de vrouw is, kun je niet afzien aan de slanke vrouw die in haar rode jurk en witte hoofddoek op het dak staat van een onderkomen dat uitziet over een vluchtelingendorpje in de Libanese Bekaavallei. Ze is met een man getrouwd om aan IS te ontkomen, en woont nu samen met zijn eerste vrouw en kinderen die haar het leven zuur maken. Ze mag dan een stapel pumps hebben gekregen als tweede echtgenote; ze passen niet en zijn onbruikbaar in de modder. De camera toont de dikke sokken waarmee ze erin zou moeten stappen.
Het is een detail dat de regieopvatting typeert van documentaire-regisseur Leonard Retel Helmrich, die in Cannes voor zijn intuïtieve Singleshot Cinema-filmstijl bekroond werd met de prijs van het Artisan Festival International. Eerder oogstte hij op IDFA internationale waardering met een reeks intieme documentaires die zich in Indonesië afspelen.
Retel Helmrich is van mening dat je als documentairemaker je onderwerp nooit als buitenstaander moet benaderen en zo kan het zijn dat we in het Syrisch vluchtelingenkamp in de ogen kijken van een krankzinnig jochie, een kleuter lijkt het, die zijn grotere zusje een pets geeft en met een zaag belaagt. De documentairemaker heeft een alert oog voor detail dat meer vertelt over de persoonlijke werkelijkheid van degene die hij filmt.
Geduldig ga je mee in het vogelvluchtperspectief van waaruit we in het begin van ‘The Long Season’ het busje volgen dat eindeloos door de heuvels en de groene velden rijdt, zonder dat je weet waar de rit naar toe gaat. Totdat de chauffeur, die een soort informele koopman-nieuwsbrenger is, naar buiten stapt in het kamp. De mensen willen weten hoe het in Raqqa is. “Niet goed”, luidt het antwoord.
The Long Season. Nederland 115 minuten. Regie: Leonard Retel Helmrich. Producent: Pieter van Huystee Film en TV
(deelnemer aan IDFA Dutch Documentary Competition en Feature Length Competition)
Te zien op IDFA en vanaf 28 december in de bioscoop
Dineke de Zwaan journalist, tekstschrijver, researcher, recensent, redacteur. Voor alles wat met media, film, fotografie, kunst, cultuur en educatie te maken heeft.
Geef als eerste een reactie