Er zijn dan verschillende methodes waarmee u uw gehoor kunt testen. Lees er meer informatie over in deze blog.
Meer informatie over audiometrie
De betrouwbaarste hoortest waarmee aangetoond wordt of u een gehoorapparaat kopen moet is door middel van audiometrie. U kunt deze test bij een audicien of bij de huisarts laten doen. U kunt altijd naar de audicien gaan en heeft hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig. Allereerst wordt er bij audiometrie gecontroleerd of uw gehoor misschien beschadigd, verstopt of ontstoken is. Als dit niet het geval is, dan krijgt u een koptelefoon op en hoort u hoge, lage, zachte en harde tonen. Als u het geluid hoort dient u op een knop te drukken. Door audiometrie wordt duidelijk met welk oor u wel of niet kunt horen. Uit een audiometrie blijkt of u slechthorend bent, of juist niet. Soms kan men ook achterhalen waardoor de slechthorendheid door veroorzaakt wordt.
Gehoorapparaat kopen na een online of telefonische hoortest
U kunt ook zelf een hoortest uitvoeren door middel van uw telefoon of computer. Deze testen zijn niet zo betrouwbaar als audiometrie. Met een online hoortest krijgt u een beeld van de staat van uw gehoor, maar nauwkeurig wordt er niet gemeten. Gebruik voor deze test een hoofdtelefoon en doe hem op een rustige plek. Bij een online hoortest hoort u verschillende woorden en cijfers. Tijdens deze test hoort u een ruis. U toetst de cijfers in of moet op een plaatje klikken. Bij een telefonische hoortest hoort u een paar keer 3 cijfers achter elkaar. Daarnaast klinkt er een ruis. U moet de cijfers intoetsen die u hoort. Een online of telefonische gehoortest kan u een indicatie geven over de staat van uw gehoor, maar het is geen exacte wiskunde. Als u twijfels heeft doet u er goed aan om een bezoekje te brengen aan uw huisarts of audicien. Wellicht komt er na de test uit dat u een gehoorapparaat moet kopen.
Na een audiometrie gehoortest
Stel, u heeft een audiometrie gehoortest gedaan en hieruit komt naar voren dat uw gehoor niet goed is. U kunt de uitslag dan doornemen met uw huisarts. Wanneer de test bij een audicien is gedaan, dan neemt u de uitslag mee naar uw dokter. De dokter zal uw oren controleren op beschadigingen, ontstekingen en oorsmeerproppen. Hiervoor gebruikt de huisarts soms een stemvork. Met deze kan hij erachter komen waarom uw gehoor verslechterd is en of uw trommelvlies goed werkt.
Na het huisartsbezoek
Als er weinig gehoorverlies is, dan spreekt u met uw huisarts af of u weer voor controle moet. Meestal is deze controle 3 maanden na het laatste huisartsenbezoek. Als u ouder dan 67 bent en als de huisarts denkt dat uw gehoorschade een gevolg is van ouderdom, dan krijgt u vaak een verwijzing naar de audicien. Bij hem kunt u een hoortoestel krijgen. wanneer er grote gehoorproblemen zijn, dan krijgt u van de huisarts een doorverwijzing naar een KNO-arts of gaat u naar een audiologisch centrum. Een audiologisch centrum heeft zich gespecialiseerd in gehoorschade. Zij doen onderzoek naar gehoorproblemen, geven advies na een diagnose en bieden u begeleiding aan.
Wilt u meer informatie over gehoortesten of denk u dat u slechter hoort dan vroeger? Ga dan snel eens langs bij een audicien!
Geef als eerste een reactie