VVD en D66 willen gratis variant van NLZIET 

De kamerleden Pim van Strien (VVD) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) hebben een motie ingediend voor het versterken en gezamenlijk aanbieden van Nederlandse content door publieke en private mediapartijen in NLZIET.

Zij constateren dat het Nederlandse pluriforme, onafhankelijke en hoogwaardige media-aanbod onder druk staat, omdat media en de toegang tot informatie meer en meer gedomineerd worden door grote en veelal buitenlandse commerciële bedrijven. 

Het is daarom volgens hen noodzakelijk dat de samenwerking door publieke en private mediapartijen om Nederlandse content gezamenlijk aan te bieden moet worden versterkt. 

Zij menen dat een dergelijk platform op langere termijn een belangrijke positieve bijdrage kan leveren aan het bereik van de publieke omroep-en daarmee aan het vervullen van de publieke taak,

NLZIET dient deze platformfunctie te gaan vervullen, maar dat kan volgens de Kamerleden alleen als dit ene platform daadwerkelijk alle content voor de kijker op gemakkelijke en toegankelijke wijze gebundeld en ontsloten wordt,

De gratis content van de NPO, RTL en Talpa, zou daarom volgens hen linea recta moeten worden doorgezet naar een gratis variant van NLZiET.

D66 en VVD verzoekt de regering met al de betrokken partijen in gesprek te gaan om te zorgen dat alle gratis content van deelnemende partijen ook op de gratis variant van NLZIET te zien zal zijn de Kamer uiterlijk begin 2023 te informeren over de voortgang van deze gesprekken.

Staatssecretaris Uslu heeft aangegeven dat, ondanks dat de partijen zelf verantwoordelijk zijn voor hun distributie, zij met hen in gesprek zal gaan. 

Uslu: ‘Net als de heer Van Strien zie ik het belang van samenwerking tussen publieke en commerciële partijen in de mediasector, maar ik respecteer ook de onafhankelijke afweging van de deelnemers, de bedrijven die betrokken zijn. Zij beslissen autonoom over hun distributiestrategie, ook bij NLZIET. Ik treed niet in de bedrijfsvoering van NLZIET. Het is aan partijen zelf om de samenwerking verder vorm te geven en te beslissen over bijvoorbeeld nieuwe abonnementsvormen van NLZIET, maar ik ga zeker in gesprek met alle deelnemende partijen en ik zal u daarover ook informeren. Deze motie geef ik oordeel Kamer.’

5 Comments

  1. Onzin natuurlijk dat NL Ziet gratis moet. Of gaat de politiek dit allemaal betalen? Ook voor ontvangst van de commerciële kanalen?

    Laat de politiek eerst een regelen bij de NPO dat het ophoud met geld over de balk smijten door het in de lucht houden van 3FM, NPO3 in huidige vorm, NPO1 Extra, NPO2 Extra en het geld vragen voor NPO Plus. Die laatste moet gewoon opgaan in NPO Start. En er moeten meer oude programma’s en series uit het omroep archief (Beeld & Geluid) op NPO Start.

      • Alles van NPO, RTL en SBS verbieden zodat de Amerikaanse streamingdiensten alles kunnen overnemen met véél reclame, ondanks abonnementsgeld. Kijk naar Viaplay (overigens Scandinavisch) die ook bij een duur abonnement is begonnen met reclame in beeld tijdens de uitzendingen. We worden de gehele dag al bedolven door reclame uitingen, dan kan de avond (en als het aan bedrijven ligt ook ‘s nachts) er nog wel bij.

      • Slaat echt nergens op wat je zegt. 3FM omdat de luisteraars die ze hadden naar Radio 2 of naar elders zijn verhuist. Nu word de focus nog meer op jongeren gelegd met o.a. deels 538 leegtrekken qua dj’s. Punt 1 jongeren luisteren niet tot nauwelijks radio en als ze dat al doen dan is het zeker geen 3FM. De commerciële markt qua radio voor jonge mensen is al verzadigd en dus heeft de NPO 3FM al jaren geleden overbodig gemaakt. En dan moet je er dus gewoon mee stoppen i.p.v. er miljoenen in te pompen in de hoop dat de luisteraars wel terugkomen of overstappen. Wat ze niet gaan doen. Overigens willen ze ook graag concurreren met die commerciële radiozenders met een heel ongelijk budget wat het allemaal heel oneerlijk maakt en waar publieke radio niet voor bedoeld is. En dan heb je 3x zo’n groot budget met 3FM en dan bungel al jaren helemaal onderaan. Dan gaat er iets niet goed.

  2. Ik vind dat NPO 1 Extra en NPO 2 Extra in het standaard pakket op de kabel moeten.
    De programma’s worden gemaakt van (o.a. mijn) belastinggeld, maar ik mag er niet naar kijken zonder een Plus abonnement bij Ziggo te nemen van meer dan 100 euro per jaar.

    Ik heb deze week geprobeerd via internet te kijken (NPO Plus), maar die programma’s op standaard kwaliteit (met veel ruis in beeld) hakkelen elke 2 seconden, wordt je helemaal gek van. Niet naar te kijken.
    YouTube op 1008k doet het wel goed.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*