Ministerie: Maximaal 3 radiovergunningen per mediabedrijf

Het kabinet gaat de vergunningen, waarbij analoge radio (FM) is gekoppeld aan digitale radio (DAB+), in 2023 veilen. Twee van deze negen landelijke vergunningen zijn bestemd voor een commerciële nieuwszender en voor een zender die voornamelijk Nederlandstalige muziek draait. Een rechtspersoon kan er maximaal drie verwerven via de veiling. De vergunningen zijn voor 12 jaar (2023-2035).

Minister Micky Adriaansens (EZK): “Na een aantal door de Tweede Kamer gevraagde verlengingen, is het goed om nu de vergunningen voor landelijke commerciële radiostations opnieuw te kunnen veilen. Hoe, waar en wanneer mensen naar muziek, entertainment of nieuws luisteren is in twintig jaar tijd door de opkomst van bijvoorbeeld streamingdiensten, podcasts, sociale media en digitale radio radicaal veranderd. Door nu te veilen, levert de radiomarkt de komende jaren weer veel luisterplezier voor iedereen op en bieden we ook nieuwkomers een kans op een vergunning.”

Minder verplichtingen in vergunningen

De huidige negen landelijke commerciële zenders zijn 100% NL, BNR, Qmusic, Radio 10, Radio 538, Radio Veronica, Sky Radio, Slam! en Sublime. Bij de vorige verdeling van de vergunningen in 2003 zijn er aan vijf van de negen vergunningen specifieke eisen (clausulering) verbonden qua muziekgenre of thema. De minister stelt nu voor, in overeenstemming met staatssecretaris Gunay Uslu (OCW), om dit bij de aanstaande veiling in 2023 terug te brengen tot twee specifieke vergunningen: één voor Nederlandstalige muziek en één voor nieuws & actualiteiten. Dat is voldoende, omdat nieuwe kanalen zoals DAB+, internetradio en streamingdiensten inmiddels zorgen voor een gevarieerd aanbod om een breed Nederlands medialandschap te hebben.

Een commerciële radiozender met Nederlandstalige muziek heeft een culturele waarde voor de samenleving en bevordert de productie en verspreiding van muziek van eigen bodem. Een commerciële zender met nieuws en actualiteiten draagt naast de publieke nieuwsvoorziening – via de NPO – bij aan ontwikkeling, opinievorming en representatie van de samenleving. Het produceren van nieuws(programma’s) brengt hoge kosten met zich mee waardoor het aannemelijk is dat er zonder clausulering geen commerciële nieuwszender tot stand komt.

De consultatie van de conceptregeling loopt zes weken vanaf 29 november 2022.

Lees ook: https://www.spreekbuis.nl/patrick-kicken-maximaal-drie-fm-pakketten-per-bedrijf-dat-is-er-nog-steeds-een-te-veel/

13 Comments

  1. Het zou toch geweldig zijn dat die druktemakertjes van het Laapersveld hier in Hilversum naast een FM frequentie vissen. Lekker Talpa/Veronica voor de bus te gooien omdat ze de regeltjes niet naleven. Dan zou het geweldig zijn dat juist Veronica een FM frequentie krijgt en dat s(L)inkse KINK niet met hun linkse naaistreken.

    • Als ik Talpa was zou ik doorgaan met Radio Veronica op de FM en het gekelderde en qua doelgroep veel jongere Radio 538 van de FM afhalen en daarbij focussen op andere opties.

      Afgelopen week zag ik een onderzoek dat 60% van de luisteraars muziek luistert via YouTube. Misschien kan 538 zich daar ook op plaatsen met een livestream.

      • Dan houd je dus DAB+, online radio en streams op verschillende platforms om je station te streamen.

        Al vrees ik dat Radio Veronica het slachtoffer wordt.

        • En dan kan Veronica ook eindelijk veel meer nieuwe rockmuziek uitzenden om zo het de artiesten in het genre van nu meer podium te geven.

  2. Het is nu daadwerkelijk besloten, n bedrijf mag in de toekomst (vanaf de veiling in 2023) maximaal 3 fm-frequenties bezitten, dus Talpa moet 1 station gaan afstoten, al dan niet inmiddels opgegaan in n nieuwe media-moloch met RTL. Dit besluit kan overigens al n voorbode zijn dat die fusie niet doorgaat, of ook aan voorwaarden is gebonden om dan onderdelen af te stoten … Afwachten.

    Maar wat zal John doen? Rationeel is t meest logisch om Veronica af te drijven, maar ik denk dat ie dat niet gaat doen. Bijvoorbeeld alleen al vanwege zn vader met n zeezender-verleden, al was dat bij de concurrent Radio Noordzee. Nee, John houdt Veronica voor sentimental reasons binnenboord en ook 538 en Radio 10 doet ie niet van de hand, dus blijft over de weliswaar winstgevende, maar o zo kille en koele jukebox Sky Radio die mij met Kerst ook nog ijskoud laat. En wie koopt m dan? Noem is n nouveau riche zonder smaak, maar met veel te veel geld? Ik zet in op Ben Mandemakers, van de keukens en badkamers, bekend van De Keukenkampioen. Familiebedrijf en Ben heeft n geschat vermogen van 1,5 miljard. Euro. En komt uit Kaatsheuvel, dus daar geloven ze nog in sprookjes. Ik overigens ook.

    • @ Paul Doornbos.

      “Bijvoorbeeld alleen al vanwege zn vader met n zeezender-verleden,”

      Niet alleen z’n vader maar John zelf ook. Hij was technicus.

  3. Talpa ‘verkoopt’ Sky Radio aan RadioCorp (100% en Slam). De banden tussen RadioCorp en Talpa zijn altijd zeer nauw geweest, maar juridisch goed gescheiden. Dan hoeven er geen nieuwe studio(‘s) gebouwd te worden in Naarden, alleen wat ruimte in het serverrack en aan de Bergweg verandert er weinig.

      • Hij zegt toch ook ‘verkopen’. 😉 Sky Radio zal de laagste kosten hebben dus interessanter voor het kleinere Radiocorp. Dan kan Veronica naar een vrij kavel bij Talpa waardoor het ook veel nieuwe muziek kan gaan draaien in hun genre.

        • Zeker met Veronica kunnen ook gesprekjes gehouden worden over Talpa programma’s op tv. Bovendien kunnen de dj’s ook voor de zenders werken. Het zou ook raar zijn als Veronica TV en Radio Veronica weer in 2 bedrijven belanden toch?

        • vara-onica is een klein zendertje. Sky is al jaren een goed draaiende zender met lage kosten. tuurlijk ga je dan niet een hobby zendertje houden en een winstgevende zender verkopen.

  4. Ik vind dat de commerciële zenders op de FM 1 DAB+ kanaal moeten krijgen van 96kbs. Om de diversiteit te bevorderen zouden de 3 DAB+ kanalen die overblijven geveild moeten worden onder de zenders die alleen op DAB+ willen. Men kan hierbij denken aan Groot Nieuws Radio, Arrows Classic Rock en Classic.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*