Concertkoor N.S.F. trapt ‘100 jaar Mediastad’-jubileumjaar af

Koor viert haar 75 jarige jubileum en 100 jaar Mediastad.

Ze zongen ooit vrolijk mee op platen van populaire artiesten als BZN, André van Duin en Liesbeth List en Ramses Shaffy. Maar de rode draad in de 75-jarige geschiedenis van Concertkoor N.S.F. is klassiek werk. En daarom geen ’Mon amour’ of ’Als de zon schijnt’ zaterdagavond in het Muziek Centrum van de Omroep, maar Die Schöpfung, het meesterwerk van Franz Joseph Haydn. Begeleid door barokorkest Strijklicht zingt het jubilerende Hilversumse koor onder leiding van Joop van Goozen het ultieme scheppings-oratorium. Solisten Tanja Obalski, Roderik Blom en Daniël Hermán Mostert krijgen de zaal die tot de nok gevuld is muisstil.

Het concert van het koor, dat 75 jaar geleden werd opgericht door het personeel van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) is zaterdagavond de officiële culturele aftrap van de viering van Hilversum 100 jaar Mediastad. Het is deze maand exact een eeuw geleden dat de fabriek neerstrijkt op de Groest in Hilversum. Een jaar later verkast de NSF naar het pand op het Marktplein waar nu Foodhall Mout zit. In het kielzog van de NSF dat een paar jaar later de eerste radiozender in Hilversum bouwt, vestigen de omroepen zich in het dorp. En groeit Hilversum in honderd jaar uit tot de Mediastad.

Welk ander koor dan het NSF-koor kan het mediajubileumjaar van Hilversum beter openen, is de boodschap van loco-burgemeester Wimar Jaeger zaterdagavond voor aanvang van het concert. “De NSF was ooit een fabriek waar 1.100 werknemers zenders en radiotoestellen maakten. In honderd jaar zijn wij een stad geworden waar verhalen gemaakt worden. Die ontwikkeling van deze creatieve industrie heeft ervoor gezorgd dat we een sterk professioneel cultureel klimaat in Hilversum hebben. Met het Metropole Orkest, het Groot Omroepkoor. Die repeteren allemaal hier in het MCO in Hilversum. Hier vandaan worden hun verhalen de wereld ingeslingerd. Wat een rijkdom. En daardoor zijn er ook zoveel amateurgroepen van niveau, zoals Concertkoor N.S.F.”, houdt media-wethouder Jaeger de zaal voor.

In 1943 tijdens de bezetting start personeel van de NSF met het bedrijfskoor. Om kwetsbare groepen als blinden en zieken ontspanning te bieden. In 75 jaar groeit het gemengd koor uit tot een Concertkoor dat uitsluitend klassiek repertoire zingt. Met Joop van Goozen sinds 2003 als dirigent. Van 1975 tot 1995 werd het koor geleid door de legendarische Henk van Monsjou, die zelf zong bij het Groot Omroepkoor. Hij schuwde er niet voor om het koor ook mee te laten zingen bij plaatopnames van John Woodhouse of BZN.

Zaterdagavond zijn het bijna drie uur lang klassieke klanken in het MCO, als het scheppingsverhaal uit 1798 gezongen en gespeeld wordt. Het is even schrikken als één van de violisten vlak voor de pauze bloedend de concertzaal verlaat. Na de pauze zit ze weer op haar stoel vooraan. ,,Een bloedneus”, verklaart ze lachend. Met een subtiel watje in haar neusgat speelt ze het stuk stoer uit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*