In de EO-documentaire Broertje, geregisseerd door Natascha van Weezel, maken Harry en Micha de Winter een bijzondere reis door Duitsland. De broers wandelen vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa honderd kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee treden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde dezelfde tocht af in mei 1945.
Nadat vader Max de Winter door het Rode Leger was bevrijd uit Sachsenhausen, wilde hij zo snel mogelijk terug naar Nederland. Niet in de laatste plaats om te achterhalen of zijn vrouw, Chelly Francken, nog in leven was. Zelfs na wekenlang wachten, bleef de hulp van de Nederlandse autoriteiten uit. Daarop besloot Max het heft in eigen handen te nemen: hij vertrok naar het westen, te voet. Sterk vermagerd en verzwakt bereikte hij het plaatsje Havelberg aan de Elbe. Aan de overkant van de rivier werd hij opgevangen door het Amerikaanse leger.
Holocaust
Toen de broers Harry en Micha de Winter na de dood van hun ouders een landkaart vonden met daarop de route van Sachsenhausen naar Havelberg, vatte Micha het plan op voor een reconstructie van deze wandeling.
Harry heeft zich nooit al te veel met de Tweede Wereldoorlog willen bezighouden en weigerde het plan van zijn twee jaar jongere broer. Maar op het moment dat hij ernstig ziek werd veranderde dat. In de zomer van 2022 gaan de broers dan ook op pad. Tijdens de reis blikken ze terug op hun leven én dat van hun veerkrachtige ouders. Want ondanks de verschrikkingen die zij beiden doormaakten, hebben zij hun zoons nooit willen belasten met hun hartverscheurende ervaringen tijdens de Holocaust.
Toegroeien
Natascha van Weezel: “Als regisseur was het heel bijzonder om zo dicht bij de broers te mogen komen. Het was mooi om te zien hoe Harry en Micha tijdens het maakproces steeds dichter naar elkaar toegroeiden. Daardoor is Broertje veel meer geworden dan een document over de Tweede Wereldoorlog alleen. Door Harry’s en Micha’s enorme openheid gaat deze film over de grote dingen in het leven: familiebanden, liefde, angst, ziekte en de dood. Maar bovenal over veerkracht.”
Harry en Micha de Winter
Harry de Winter (1949 – 2023) was een van de eerste onafhankelijke televisieproducenten in Nederland. Hij verwierf de rechten voor het tv-spelletje Lingo en zat achter het succes van dramaseries als Pleidooi en Oud Geld. Hij produceerde ook talloze concertregistraties en documentaires. Harry verwierf landelijke bekendheid als presentator van Wintertijd. Ook hield hij zich bezig met vrede in het Midden-Oosten.
Micha de Winter (1951) studeerde psychologie in Utrecht. In 1986 promoveerde met ht proefschrift Het voorspelbare kind. Vroegtijdige onderkenning van ontwikkelingsstoornissen. Twee jaar later werd hij hoogleraar pedagogiek. Dit is hij tot zijn emeritaat in 2017 blijven doen. Hij schreef meerdere boeken en neemt plaats in verschillende commissies van de regering, waar hij advies geeft over jeugdbeleid.
Harry en Micha werden geboren in het naoorlogse Oss en groeiden daarop in een van de weinige Joodse gezinnen die daar nog over waren.
De film wordt uitgezonden door de Joodse Programmering van de EO en is geregisseerd door Natascha van Weezel en ingesproken door Micha de Winter.
uitzending: Woensdag 3 mei om 22.50 uur
Is een herhaling.