‘Songfestival wordt Clipfestival’


(Blog door Dick Bakker) Alhoewel ik voorgenomen had mij afzijdig te houden van interviews over het songfestival wil ik na het bekijken van de voorselecties toch mijn mening hierover geven. Ik werd al benaderd door BBC Radio 3 voor een interview over de volledige verandering van dit muziekfestival.

Allereerst, het zijn echt onwaarschijnlijk mooie beeldfragmenten en technische hoogstandjes bij hetgeen op het podium gebeurt. Verder zijn de soundtracks met computer loops, patterns, geluidseffecten en constructies heel geraffineerd. Alles digitaal vastgelegd met veelal achtergrondkoortjes en soloinstrumenten als basisband van te voren geregistreerd. Samengevat fantastische “clips” met alleen de live solozang van de ”artiest”. Kortom een “CLIP” festival. Goede composities met pakkende harmonisaties en mooie teksten zijn er nauwelijks meer. Het gevolg is dat het bij veel song lastig is om cover versies te maken van de originele soundtracks. Bij een aantal zijn de oorspronkelijke composities te slecht daarvoor.

Bij Dinge Dong zijn meer dan 200 cover versies gemaakt. Van grote orkesten zoals James Last en Raymond Lefèvre, brassbands, symphony orkesten, latin versies, allerlei koren, close harmonie uitvoering zoals van de “King Singers”, heavy bands zoals Patatje Metal, accordeon versies, militaire kapellen, parodies zoals bij Het Schaep en Farce Majeure maar ook uitvoeringen die hits werden zoals van The Models en Rika Zaraï (onder de titel Le petit train: 8 maanden in de Franse hitparade!)
Van Dinge Dong zijn in totaal 6 miljoen geluidsdragers verkocht.

Het Songfestival is gewoon een Clip Festival geworden met fantastische en interessante beelden en geluidsconstructies waar de uitvoerenden de prijs voor krijgen uitgereikt. De componist en de tekstschrijver zijn niet interessant.. Geen fraaie composities zoals van Michel Legrand, Simon & Garfunkel, Burt Bacharach, The Beatles enz enz.

Erg jammer dat het Songfestival niet meer echt live met groot orkest wordt uitgevoerd en artiesten en backing koren alles live zingen. Geen poppenkast maar gewoon een spectaculair muzikaal programma met prachtige songs en top solisten. De laatste 3 jaar met orkest tot 1998 heb ik het songfestival internationaal voor Nederland nog gedirigeerd. Toen werd het orkest verbannen en was het een complete orkestband met alleen de zang live! Zelfs het koor staat nu op de backing track.

Ik weet dat muziekproducties helemaal veranderd zijn maar 2 akkoorden met een steeds herhalend melodietje is echt ellendig. Niet voor niets zijn wereldberoemde evergreens nog steeds zeer populair. Ik zie dat met mijn instrumentale albums die succesvol zijn o.a. in Amerika. Er is denk ik geen weg terug maar ik vind het wel heel erg jammer dat het zover is gekomen.


Laat ik duidelijk zijn de soundtracks van tegenwoordig zijn technisch heel knap in elkaar gezet.
Maar top solisten en componisten lenen zich meestal niet meer voor het Clip festival en dat begrijp ik volledig!
Overigens gaat voor mij Zweden dit jaar winnen. Loreen zingt subliem. Veel plezier vanavond met het Clip Festival.

Over Dick Bakker

Dick Bakker is een Nederlandse componist, arrangeur, dirigent, geluidstechnicus en muziekproducent. In 1975 componeerde en arrangeerde Bakker het winnende Eurovisiesongfestivallied Dinge-dong voor Teach-In, waarvan wereldwijd ruim zes miljoen singles werden verkocht. Ook daarna was hij geregeld betrokken bij het Songfestival.

1 Comment

  1. Vroegâh smaakte limonade ook lekkerder, had je nog G.B.J. Hilterman met zn wekelijkse praatje op de zondagmiddag bij de Avro op Hilversum (bij Bussum) 1 en was koningin Juliana onze vorstin. De algehele teloorgang van t Songfestival is al lang geleden ingezet. Wat wel beter is geworden, de gezondheidszorg, pizza Hawaii, betalen met pin …

    En laten we niet onvermeld laten dat Dick Bakker jaren de leider was van t Metropole Orkest, n godswonder dat ze nog bestaan, maar voor hoe lang nog?

    Tik tok tik tok tik tok tak …

    +

    (En Dick, vanavond viert jazzdrummer John Engels zn 88e verjaardag in t BIMHUIS. N nog levende en actieve legende die vaak met Chet Baker speelde en vandaag is uitgerekend ook de sterfdag van Chet die op 13 mei 1988 noodlottig uit kamer 210 viel van Hotel Prins Hendrik in Amsterdam … Vanavond is ook te gast zanger Marcel Veenendaal. Ik denk te weten waarom … Ik ga t meemaken. U2?)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*