Andere Tijden (NTR/VPRO) komt op donderdag 18 december op NPO2 (21.05-21.50 uur) met een special over de laatste dagen van het naziregime. De dagen na Hitler maar vóór de definitieve capitulatie. De periode tussen 30 april en 23 mei 1945. Originele archiefbeelden, ooggetuigen, soldaten en historici over deze weinig bekende periode.
We schrijven 30 april 1945. Tien dagen na zijn 56e verjaardag pleegt Adolf Hitler zelfmoord in het omsingelde Berlijn. De Tweede Wereldoorlog is voorbij, zo is de algehele perceptie. Duitsland is nagenoeg geheel bezet door de Geallieerden. Maar het Nazi-rijk is nog niet helemaal verslagen. Vlak voor zijn dood heeft Hitler, bij testament, een opvolger benoemd: grootadmiraal Karl Dönitz. Diens hofhouding bestaat uit een zeskoppige ministerraad met staatssecretarissen en een apparaat van 6000 ambtenaren en bewapende militairen. Met tientallen hooggeplaatste nazi’s verschanst de fonkelnieuwe regering zich op een zwaarbewaakt marinecomplex in Flensburg, een havenstad aan de Duits/Deense grens. En regeert, onder de ogen van de Geallieerden, tot 23 mei 1945 gewoon door.
Een weinig bekende geschiedenis…
De 23 dagen van Dönitz
Elk jaar vieren we onze bevrijding op 5 mei, in andere Europese landen wordt de bevrijding herdacht op 8 mei: het einde van de oorlog. In ons collectieve geheugen wordt de dood van Hitler en de daaropvolgende capitulatie als een onlosmakelijk geheel gezien. Dat Hitler een opvolger bij testament aanwees en dat deze opvolger met zijn regering tot 23 mei 1945 heeft geprobeerd Duitsland te leiden en tegelijkertijd een geloofwaardige gesprekspartner voor de Geallieerden te zijn, is voor velen onbekend. Wie de 23 dagen van Dönitz nader beschouwt, wordt geconfronteerd met een surrealistische wereld waarin verliezers zich tot het laatst nog winnaars wanen. Waar oorlogsmisdadigers hun straf denken te ontlopen. En waar militaire eer en discipline tot na de capitulatie hoog wordt gehouden, met alle mogelijke gevolgen.
In een 45 minuten durende documentaire brengt Andere Tijden ooggetuigen, archiefbeelden en historici samen. Ze vertellen het verhaal van de definitieve nederlaag, de hoop en de wanhoop, de dramatiek en de gekte van een regime dat op instorten staat. Alles geconcentreerd in die ene plaats: Flensburg. Aan het woord komen onder anderen de Britse historicus Richard Overy (Exeter University, kenner van de Tweede Wereldoorlog), de Duitse historicus Gerhard Paul (Universität Flensburg), de voormalig lijfwacht van Dönitz Klaus Franke en de dochter van een op het laatste moment door de regering Dönitz geëxecuteerde soldaat. Presentatie: Hans Goedkoop.
Andere Tijden komt op dinsdag 30 december met nog een special (21.1o uur, NPO2). Daarin staat weer een decennium centraal. Titel: Schitterende hoogmoed in de jaren negentig.
Geef als eerste een reactie