Podcast over de opkomst van mediareus DPG Media in Nederland

In Italië heb je Silvio Berlusconi, in Engeland Rupert Murdoch. Iedereen kent ze. Maar de perstycoon die regeert over de Lage Landen is relatief anoniem. Tot nu. Wie is Christian van Thillo, de eigenaar van DPG Media, de grootste uitgeverij van de Benelux? Hoe doet hij zaken? Hoe werkt dit familiebedrijf? Bepaalt hij wat we zien, lezen of horen?

Het grootste mediabedrijf van de Benelux bereikt dagelijks 91% van de Nederlanders. Dat is dus bijna iedereen in ons land. Met het meest recente overnamebod van 1.1 miljard euro voor RTL versterkt het bedrijf de dominante rol in TV, radio, krant en online. Hoe is het familiebedrijf DPG ontstaan? Hoe gaan ze te werk, hoe konden ze zo groot worden en wie is die charismatische eigenaar Christian van Thillo? Tijd voor een BNR audit! Journalist Mark Koster volgde voor zijn boek ‘De Belg’ én het nieuwste seizoen van Hoge Bomen, twee jaar lang de wegen van Christian van Thillo.

Hij dook in de archieven en sprak met tientallen vertrouwelingen, bewonderaars, concurrenten, collega’s en critici. Hij kwam tot een gedetailleerd beeld van de mediamagnaat van de Benelux. Mark Koster verklaart: “Met deze podcast leggen we bloot hoe uitgever Van Thillo langzaam knaagt aan de onafhankelijkheid van de pers”. Verlieslijdende mediabedrijven worden opgekocht en omgevormd en in het personeelsbestand wordt flink gesnoeid, waarna het opnieuw de wereld in wordt gestuurd. De successen zijn enorm. Maar is Van Thillo een passievolle courantier, of een kille saneerder?

Na onder andere tv-zender VTM, krant Het Laatste Nieuws en radiozender Q-Music in België was Nederland aan de beurt. Via het Parool, AD, de Volkskrant, Q-Music en Nu.nl kwam van Thillo onlangs uit bij RTL. Waar komt die overnamehonger vandaan? We gaan terug naar de beginjaren van de uitgeverij, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat heeft de Duitse bezetter te maken met het fundament van de uitgeverij? Is fout geld de basis geweest voor de huidige jaaromzet van 1.8 miljard euro? In het nieuwste seizoen van Hoge Bomen wordt DPG Media onder de loep genomen. Journalist Mark Koster volgde Christian van Thillo bijna twee jaar lang. Samen met Wendy Beenakker maakte hij deze podcast. Eerder werkten ze samen aan de mediapodcast van BNR: Koster en van Dijk. Hoge Bomen – DPG Media is vanaf 7 februari te beluisteren in alle podcastapps waaronder Spotify & Apple Podcasts.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Vlaams – Nederlands huis voor cultuur en debat ‘De Buren’. Journalist Mark Koster volgde van Thillo bijna twee jaar lang. Hij sprak met vertrouwelingen, concurrenten, bewonderaars en critici. Tijdens deze zoektocht kwam hij tot nieuwe en onthullende inzichten over dit media-mysterie, waarin hij je graag meeneemt. Wendy Beenakker is adjunct-hoofdredacteur bij BNR Nieuwsradio. Eerder was ze onder meer programmamaker bij RTL, NOS en BNN VARA. Samen met Mark Koster maakte ze eerder de podcast Koster en van Dijk.

4 Comments

  1. Een reus op lemen voeten wordt gecreëerd. Legacy media is een propaganda kanaal en 1 grote bubbel
    X is waar je moet zijn
    Ik wacht op het interview Tucker Carlson vs Putin
    Verschillende visies krijg je door X
    O ja legacy media maakt ook flink gebruik van X

    Een nog groter gevaar voor legacy media is naar mening Apple vision pro. Wat een geweldig apparaat is dat. Als de jeugd dit omarmd is het helemaal gedaan met legacy media. Zie het artikel op geenstijl en bekijk daar de beelden

      • Blijf jij in je npo/dpg/legacy media bubbelen.
        X is niet rechts of links
        Legacy media verkondigt meer het linkse narratieve
        Morgen……vraag je je af waar is legacy media gebleven. De laatste persoon die nog een abonnement had op een krant of lid is van een omroep is gisteren gestorven

        • Probeer eerst eens volledige zinnen te formuleren zonder gebruik te maken van Engelse- of andere leenwoorden, je komt dan veel geloofwaardiger over. Nu lijkt het alsof je gewoonweg dingen van Twitter / X, of welk ander kanaal dan ook, overneemt, zonder het zelf te snappen. Terwijl je vast niet zo dom bent als dat je nu blijkt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*