NTR Podcastprijs 2018 in Radio Doc

Uit een recordaantal van 45 inzendingen zijn de genomineerden voor de NTR Podcastprijs 2018 bekend gemaakt. De aanmoedigingsprijs voor jonge podcastmakers uit Nederland en Vlaanderen wordt 2 september a.s. uitgereikt.

De genomineerde programma’s zijn te beluisteren in Radio Doc (NTR/VPRO) op de zondagen 29 juli, 5, 12, 19 en 26 augustus 2018 om 21.00 uur op NPO Radio 1

Dit jaar zijn er vier genomineerden uit Vlaanderen en acht uit Nederland. Opvallend is het aantal onderzoeksjournalistieke podcasts -over de bitcoin, over privacy- en inzendingen die de maatschappelijke betrokkenheid van de makers tonen met podcasts over eenzaamheid onder ouderen, over het sociaal kredietsysteem in China en de export van tweedehands kleding.

Prijzen

Een onafhankelijke vakjury bepaalt welke van de nominaties de eerste en tweede prijs in de wacht slepen. Naast deze prijzen, die worden uitgereikt op 2 september, is er ook dit jaar weer een Publieksprijs. Het programma dat op Facebook de meeste likes krijgt, ontvangt eveneens op 2 september deze onderscheiding.

Online

Alle genomineerden zijn te beluisteren via Soundcloud en op de Facebookpagina van de NTR Podcastprijs

Alle informatie over de NTR Podcastprijs vind je op ntr.nl/podcastprijs

Radio Doc, zondag 29 juli 2018, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2018, deel 1

MARJOLEIN KNOL, RTV Drenthe

Oerend HarTT”, driedelige podcastserie

(1 ‘De helm van Uncini (13’00), 2 De nacht van Streuer (13’00), 3 Het aggregaat van Batse (13’00))

Eén keer in het jaar gaan in Assen alle remmen los. Elke ingetogen ziel, van coureurs tot publiek, laat zich dan even gaan. In Oerend harTT vertelt Marjolein Knol drie sterke verhalen over de TT. Over de motorraces, het feestgedruis op de festivals en de campings. Over vroeger en nu.

NIAN BAKAL, Kleurrijke kwesties

“Taboekind” (16’19)

Nian spreekt met haar moeder over het hebben van een gehandicapt kind en de impact die een zorgenkind kan hebben op het gezin. Rust daar een taboe op in families met een migratieachtergrond?

MEIKE VAN ROOSMALEN, podcastapp TREES (HUMAN/VPRO)

“Stiekem filmen op het plein” (18’46)

Een podcast over privacy. Meike van Roosmalen komt een reclamebedrijf op het spoor dat stiekem voorbijgangers filmt in de openbare ruimte. Gevraagd om opheldering ontkent het bedrijf dat het filmt. Mag onze privacy op deze manier geschonden worden? En wie houdt toezicht hierop?

Een uitdagende zoektocht naar de feiten…

Radio Doc, zondag 5 augustus 2018, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2018, deel 2

THIJS VAN DORSSEN, Reporter Podcast (opleiding Journalistiek, Windesheim)

“De bitcoin of Wie betaalt de cryptorekening?” (31’29)

Cybercriminelen lopen voorop in het gebruik van de nieuwste technologie. Zo blijven ze immers uit handen van de politie. Een van die nieuwe technologieën is de bitcoin en andere cryptovaluta. Terwijl de traditionele media zich storten op de beurskoersen van de digitale munt duikt Thijs van Dorssen diep in de schaduwwereld die de bitcoin met zich meebrengt.

CATO BELJAARS, opleiding radio, RITCS, Brussel

“Gamegirl” (10’12)

In de nabije toekomst introduceert China een sociaal kredietsysteem waarbij inwoners punten krijgen op basis van hun gedrag. Drie keer het rode stoplicht genegeerd? Webcams registreren het en voor je het weet sta je op een zwarte lijst. Zou zoiets bij ons ook kunnen gebeuren? Een toekomst vol sancties en zonder privacy?

Radio Doc, zondag 12 augustus 2018, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2018, deel 3

LENTE DE VIL, opleiding Journalistiek, Hogeschool Thomas More, Mechelen

“The secret life of secondhand clothing” (25’00)

Wat gebeurt er met al die broeken, t-shirts, jurken en andere kleding die we afdanken en in de container stoppen? Lente de Vil reist mee met de gedumpte kleren, ze begint in België om te eindigen in Oeganda.

KITTY MUNNICHS EN FAY TROOST, master Journalistiek RUG

“Forever alone”, podcastserie, aflevering 1 (16’24)

Waar vrienden van relatie naar relatie hoppen, lijkt voor de makers het motto ‘forever alone’ op te gaan. Midden twintig en al hun hele leven happy single. Toch begint het te knagen en vraagt het duo zich af: zijn wij gedoemd om ‘forever alone’ te blijven?

Radio Doc, zondag 19 augustus 2018, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2018, deel 4

ROBIN VAN GELDER EN RUBEN PEST, VPRO Dorst

“Het maakbare geweten”, driedelige podcastserie

(1 Vertrouw jij je geweten? (20’18), 2 Kun je het geweten verbeteren? (25’01), 3 Kun je het geweten uitbesteden? (21’09)

Wat is het geweten eigenlijk? Maakt het ook fouten? Hoe beïnvloedbaar is het geweten en is het wel te vertrouwen? In de podcastserie Het maakbare geweten ontrafelen makers Ruben Pest en Robin van Gelder de werking van ons magische geweten.

MARCIA SANDEE, podcast- en filmmaker (HKU)

“Tussen dorp en stad” (27’19)

De verschillen tussen het leven in de stad en het leven in een dorp zijn groot, ervaart de maakster wanneer ze als jongvolwassene terugkeert naar het dorp waar ze is opgegroeid. De verschillen in mentaliteit en de beperkte mogelijkheden doen haar terugverlangen naar de stad. Ondertussen verkennen leeftijdgenoten met jonge kinderen de landelijke omgeving, op zoek naar een betaalbare woning en om de drukke stad achter zich te laten. Een persoonlijke zoektocht naar een plek waar je thuis kunt zijn.

Radio Doc, zondag 26 augustus 2018, 21.00 uur, NPO Radio 1

NTR Podcastprijs 2018, deel 5

NAOMI STEIJGER EN TIMO TEMBUYSER, Toneelacademie Maastricht

88 Woningraten – Een verzet tegen eenzaamheid in de grote stad” (26’33)

De makers nemen ons mee naar een flatgebouw in Den Haag waar ze de bewoners vragen om een koor te vormen, de ultieme vorm van samenzijn, en te zingen tegen de samenloosheid. Ze zingen een requiem voor iedereen die eenzaam of anoniem gestorven is in de grote stad.

JOPPE PEETERS, opleiding radio, RITCS, Brussel

“Vijf jaar voor een nachtegaal” (6’52)

Joppe Peeters blikt met Erik de Hoog terug op een LP uit 1980, een succesvolle plaat over “de zang der vogels”. Hoe maakte Erik de opnamen van die vogels?

ELIEN DUMON, opleiding journalistiek Arteveldehogeschool, Gent

“Omgaan met vergeten” (5’23)

Hoe is het als je echtgenote dementeert? Elien Dumont maakte een klein en intiem portret van de hoogbejaarde Marcel die de zorg draagt voor zijn vrouw.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*