Blog Ton Verlind: Derk Sauer in tranen om de ‘hufterigheid van een regiem dat geen grenzen kent’

Sommige onderwerpen blijven nog enige tijd resoneren. Ik had het met de uitzending van Buitenhof (NPO, zondag 18 februari 2024) over de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, waar presentator Twan Huys onder meer Derk Sauer interviewde. Een grote schok, vertelde Derk, vooral bij zijn Russische vrienden. ‘Het komt omdat niet alleen Navalny, de man, is doodgegaan’, vertelde hij, ‘maar door die jarenlange strijd was hij een symbool geworden, een laatste vlammetje, waardoor mensen toch het idee hadden: zolang dat vlammetje blijft branden, is er misschien toch nog hoop dat als Poetin valt we iemand hebben om Rusland te veranderen. En dat vlammetje is nu gedoofd’. Op dit moment is het zwarter dan zwart en zou ik niet weten hoe het verder moet met Rusland, aldus Derk. ‘De hufterigheid van dit regiem en de wreedheid; het kent allemaal geen grenzen’.

Bill Browder, mede-oprichter van het investeringsfonds Hermitage Capital Management, een bedrijf dat ooit het grootste buitenlandse investeringsfonds in Rusland was en die later in dat land de strijd aanging met de corruptie, pleitte ervoor om de door het westen bevroren Russische banktegoeden als antwoord op de dood van Navalny te confisqueren en aan Oekraïne te geven.

Het enige wat nodig is om het kwaad te laten overwinnen is dat goede mensen niets doen

In de uitzending zagen we een bejaarde Russische vrouw die op een indringende manier de schaamte vertolkte die velen, ook in Rusland, moeten voelen en Navalny zelf die een antwoord gaf op de vraag hoe we tegen zijn eventuele dood moeten aankijken: ‘Als ze besluiten om me te vermoorden betekent het dat we ongelooflijk sterk zijn….Het enige wat nodig is om het kwaad te laten overwinnen is dat goede mensen niets doen’.
Aan het eind van het onderwerp barstte Derk Sauer in tranen uit, maar dat zien we niet in dit door de NPO geselecteerde fragment.

12 Comments

  1. Derk Sauer heeft flink verdiend in Rusland. In die tijd was Rusland ook geen voorbeeldige democratie.
    Wat mij opvalt is dat de voorbeeldige democratieën, uitzonderingen daargelaten, aardig stil zijn over Asange. Was Asange in Rusland vastgehouden om het lekken van zogenaamde Russische staatsgeheimen, dan zou het westen om zijn vrijlating hameren

    Dubbele standaarden vieren hoogtij
    X heeft mij dat inzicht gegeven

    Het enige wat nodig is om het kwaad te laten overwinnen is dat goede mensen niets doen

      • Ik vind de vergelijking Asange en Navalny nogal krom.
        Navalny streed, en stierf voor zijn land. Hij wilde een vrij Rusland. Waar Derk Sauer weer zijn werk had kunnen doen. Want vrije pers in Rusland is ver weg.

        Asange is een hacker die lukraak staatsgeheimen op internet kwakt. Gestolen gegevens. Hij krijgt alle juridische mogelijkheden zich te verdedigen tegen mogelijk uitlevering.

        Mooie column Ton
        Overigens was Twan Huys’ reactie op de emotionele Sauer nogal klungelig. Twan moest door maar ook in verlegenheid gebracht.

        Ij hoop dat alle sancties tegen Rusland ook gerespecteerd worden. Er schijnen bij bedrijven allerlei trukjes te zijn om zich daar niks van aan te trekken.
        Schandalig.

        • Julian Assange was een journalist die oorlogsmisdaden onthulde omschreven in militaire en politieke documenten, door politici als staatsgeheim bestempeld. Een man die bovendien al jarenlang zonder enige vorm van proces gegijzeld wordt door de Britse overheid.

      • Het fragment is door de NPO kennelijk vervangen. Wat ik bekeek was een fragment zonder ondertiteling van het Engelse deel en het stopte voordat Sauer van tafel verdween.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*