‘Sport Is Ons Leven’ ofwel SIOL is de naam van de voetbalclub van Katwijk aan de Maas. Deze intrigerende slogan gaat de NOS-radiobazen kennelijk nog niet ver genoeg. Want afgaande op de manier waarop zij omgaan met Radio 1, de enige informatieve radiozender van de publieke omroep, is hun leidraad: Sport Is HET Leven!
Hoe anders is te verklaren dat Radio 1 tijdens de zomermaanden dagelijks urenlang van zijn belangrijkste functie te weten informeren over relevante ontwikkelingen in binnen- en buitenland beroofd wordt? Ook dit jaar weer.
Het mooie en unieke van radio is dat je ernaar kunt luisteren en tegelijkertijd bezig kunt zijn met andere activiteiten. Beeldmedia laten zich veel minder gemakkelijk combineren met andere zaken. Daarom is radio nog steeds zo populair. Radio 1 biedt als enige publieke zender een venster op wat er in de wereld gebeurt. En dat is veel, daarom is een zender met degelijke, feitelijke informatie en duiding van het nieuws zo broodnodig. Maar de vaste luisteraar van Radio 1 wordt in de zomer getrakteerd op dagelijks urenlange sportverslaggeving, gefilosofeer over sport en plaatjes. Tour de France, WK voetbal, Olympische Spelen: sport is voor Radio 1 kennelijk belangrijker dan wat er in de wereld gebeurt.
Neem de afgelopen twee weken en stel dat je via de publieke radio veel had willen horen over inmenging in Nederland door Russische trollen, het Nationale Klimaatakkoord – met verstrekkende consequenties voor elke Nederlander -, de turbulente Brexit-ontwikkelingen in Groot-Brittannië, de NAVO-top met de splijtzwam Trump, de aanklacht tegen Russische inlichtingenofficieren voor inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de bijzondere Trump – Putin ontmoeting gevolgd door een ontluisterende persconferentie.
Dan had je pech, want de middagen van Radio 1 staan in het teken van Sport.
Ja maar, zo luidt ongetwijfeld het verweer, Radio 1 biedt in de ‘sportzomermix’ ook nieuws en actualiteiten. Inderdaad, sporadisch was er ook nog iets anders te horen. Maar waar het om gaat is dat sport en muziek een groot deel van de dag domineren op de informatieve zender van de publieke omroep.
Zo laat de publieke omroep de luisteraar die niet bijzonder geïnteresseerd is in elk nanosportdetail in de kou staan. Maar buiten de zomermaanden is het toch anders? Was het maar waar. Wekelijks besteedt Radio 1 minstens 20 uur aan sportprogrammering. En als er geschaatst, gefietst, gevoetbald, getennist of gehandbald wordt vele uren meer. Met als gevolg dat informatieve programma’s sneuvelen of – tot ergernis van luisteraars – te pas en te onpas worden onderbroken door sportreportages.
Geen misverstand, ik ben geen sporthater. Integendeel. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de publieke omroep de nodige aandacht aan sport besteedt, ook via de radio. Het gaat echter fout als dit ten koste gaat van de primaire functie van de publieke omroep, het verstrekken van feitelijke informatie, over relevante actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in binnen-en buitenland.
Er zijn in dit land miljoenen mensen die niet bijster geïnteresseerd zijn in ellenlange sportverslaggeving, en genoeg hebben aan uitslagen. Waarom wordt voor hen de informatieve radiozender van de publieke omroep niet intact gelaten en versterkt? Wij leven in een turbulent tijdperk waarin vals nieuws aan de orde van de dag is. In deze context is het beste wat de publieke omroep kan doen voorzien in een volwaardige radiozender met onafhankelijke informatie en de beste (onderzoeks-)journalistiek.
De oplossing is simpel en ligt voor de hand. Verplaats de sportverslaggeving naar Radio 2. Daar is 24 uur per dag beschikbaar voor de combinatie sport en muziek. Sportliefhebbers komen daarmee volledig aan hun trekken en luisteraars die willen weten wat er in de wereld gebeurt krijgen een echte informatiezender.
Met `Kamerbreed` terug op zaterdag. Want het `killen` van het enige politieke radioprogramma met ruimte voor reflectie waar politici niet geprest worden tot one-liners, blijft een blunder.
Wim Bekkers is voormalig Hoofd Kijk- en Luisteronderzoek Publieke Omroep
Geef als eerste een reactie