CvdM legt influencer eerste boete op

Sinds medio 2022 houdt het Commissariaat voor de Media toezicht op video-uploaders, ook wel influencers, vloggers of content creators genoemd. Het Commissariaat verwacht van uploaders o.a. dat zij transparant zijn over commerciële beïnvloeding in hun video’s. Reclame in video’s moet herkenbaar zijn voor de kijker. De afgelopen twee jaar ging het Commissariaat in zijn toezicht op uploaders van eerst voorlichting, via informele handhaving zoals gesprekken, naar steeds strengere handhaving. In veel gevallen is informele handhaving al effectief om het doel te bereiken. Veel uploaders die zij aanschreven of met wie zij in gesprek gingen, waren daarna bekend met de regels en houden zich hier ook aan. Dit geldt niet voor alle gevallen. Bij aanhoudende overtredingen zet het Commissariaat formele handhavingsinstrumenten in. Dit heeft nu geresulteerd in de eerste boete voor een video-uploader.

De groep met 500.000+ volgers was altijd een startpunt van het toezicht op uploaders. Het Commissariaat constateerde risico’s in de groep met minder dan 500.000 volgers, met name omtrent commerciële beïnvloeding en de bescherming van kinderen. Daarom is het aanpassen van de drempelcriteria één van hun prioriteiten voor komend jaar. De huidige drempel betekent overigens niet dat CvdM niet (informeel) kan optreden tegen uploaders met minder dan 500.000 volgers naar aanleiding van signalen. Dit heeft CvdM bijvoorbeeld al gedaan bij een uploader die speelgoed aanprees en waarover we een klacht binnenkregen.

Lees ook Toezicht op Influencers

8 Comments

  1. Wie is ‘we’ in de laatste zin?
    De z.g. redactie hier of CvdM? Dan is het een citaat (wat dan allemaal?) en mag het tussen haakjes.

    • ‘we’ moet natuurlijk ‘ze’ zijn, zo is Spreekbuis nu eenmaal. Ook is overal te lezen, behalve hier, om wie ’t gaat en dat de boete 6.000 euro is.

      • Ok, bedankt. Maar ‘ze’ is dan overdrachtelijk weer het CvdM of die uploader? Ik wil er geen pedant, semantisch spelletje van maken, maar begrijp het gewoon niet. En wat er van de tekst uit de mond van CvdM komt ook niet.

        • Laat verder zitten (het moet ook ‘binnenkreeg’ zijn), Spreekbuis schrijft regelmatig heel krakkemikkig, of nauwelijks leesbaar met ChatGPT-teksten. Ga jezelf ook niet corrigeren, nergens voor nodig en het ligt niet aan je spellingcorrector, maar aan niet goed teruglezen wat er staat. Eerst lezen, dan posten.

  2. Het wordt tijd dat cvdm het nos journaal beboet.
    Het nieuws half brengen:

    Bij de Franse verkiezingen een Franse vrouw interviewen,die zich schaamt Frans te zijn. Waarom heeft de nos niet een persoon interviewt, die trots is om op rassamblement te stemmen en Frans te zijn.
    Deug nos is niet objectief

    De Nederlandse ek overwinning werd besproken op het journaal. Het feestgejoel werd via beelden getoond. De rellen door Turken in steden werd met een melding afgedaan. Waar zijn de beelden!
    Weer geen objectief nieuws nos!

    Jeugdjournaal kan er ook wat van. Het feestgejoel kwam aan bod. De rellen werden niet eens benoemd. Kunnen de kinderen niet tegen slecht nieuws?

    Nog een staaltje niet objectief nieuws van nos!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*