Herbeleef laatste uitzending Radio Veronica vanaf zee bij Beeld & Geluid

Op zaterdag 31 augustus is het 50 jaar geleden dat Radio Veronica voor het laatst uitzond vanaf zee. Dit historische mediamoment kun je opnieuw beleven bij Beeld & Geluid.

Leer meer over de impact van Radio Veronica en de collectie die zich in het depots van Beeld & Geluid bevindt. Beluister het laatste uur van de uitzending op precies hetzelfde tijdstip als 50 jaar geleden. Laatste uur De laatste uitzending van Radio Veronica vanaf zee, op 31 augustus 1974, werd gepresenteerd door Rob Out. Er was muziek van onder andere Peter Koelewijn en zijn Rockets, Boudewijn de Groot, The Beatles, Cats, Beach Boys en de Carpenters. Het laatste uur van Radio Veronica is een uniek tijdsdocument, waarin de geschiedenis van de jaren 70 weer tot leven komt. Speciale inleiding Voorafgaand aan de uitzending geeft Wytze Koppelman, conservator van Beeld & Geluid, een inleiding over het belang van Radio Veronica en waarom het einde van de zeezender een belangrijk mediamoment in de Nederlandse mediageschiedenis is. Tevens wordt er een deel van de unieke collectie van de zeezender getoond, waaronder originele uitzendbanden, reclamespots, foto’s, reddingsboeien en de vaten waarmee de uitzendbanden werden vervoerd. Pop-up presentatie Radio Veronica In het Mediamuseum is vanaf dinsdag 27 augustus een pop-up presentatie over de zeezender Radio Veronica te bezichtigen. Het publiek kan onder andere de originele Radio Veronica-objecten uit de Beeld & Geluid-collectie bekijken. Ook wordt er teruggeblikt op de roemruchte geschiedenis van de zeezender. Achtergrond Vanaf de jaren zestig zond Radio Veronica uit vanaf de Noordzee, maar wel net buiten de territoriale wateren. De radiozender richtte zich op een jong publiek en draaide veel popmuziek, wat op andere zenders bijna niet te beluisteren was. Al snel werd het een populaire zender, mede ook door de Veronica Top 40. Voor de Nederlandse regering was Radio Veronica een doorn in het oog. Ze verbood uitzendingen vanaf vaartuigen in internationale wateren. Ondanks een grote demonstratie door jongeren en acties kwam er op 31 augustus 1974 een einde aan Radio Veronica vanaf zee.

Radio Veronica evenement Zaterdag 31 augustus

Aanvang: 16:30 uur

Eindtijd: 18:00 uur

Kosten: Kaarten zijn te bestellen via de site van Beeld & Geluid en kosten 5 euro inclusief drankje.

23 Comments

  1. De regering verbood uitzendingen vanaf vaartuigen in internationale wateren, staat in het artikel. Dat is niet juist. Dat kan een regering helemaal niet verbieden.
    Wel werd medewerking aan uitzendingen vanaf vaartuigen buiten nationale wateren strafbaar. Dat gebeurde door het opnemen van artikelen daarover in de toenmalige Telegraaf- en Telefoonwet.

      • Dat ook, maar een verdrag heeft geen rechtsgrond als dit niet verwerkt wordt in nationale wetgeving. De uitwerking van dat verdrag in nationale wetgeving was de genoemde wijziging van de Telegraaf- en Telefoonwet.

  2. De meeste uitzendigen kwamen van tape, opgenomen in Hilversum. Mi Amigo na 1976 en Caroline waren zeezenders met veel live programma’s. Dat is een groot verschil.

  3. Een ondergeschoven kindje in de vaderlandse geschiedenis. Ik denk dat menig jonge DJ bij een (wat) grotere zender niet precies weet wat de zeezender Veronica was en waar het voor stond, op wat hoofdlijntjes na zoals een paar namen en dat het op 31 augustus moest stoppen. Ik hoop echt dat er op de NPO Campus, de Qmusic Academy en de diverse variantent bij 538, SLAM en het huidige Veronica meer aandacht komt voor deze geschiedenis in zijn geheel, want hoe zou de huidige radio eruit hebben gezien zonder de zeezenders Veronica, Noordzee, Mi Amigo en vele anderen?

    Als tweede: beste Spreekbuis, wanneer LEREN jullie het eens? WEER een copy-paste “Artikel” die ergens anders van gekopieerd is en zo integraal in zo’n vakje is geplakt als waar ik nu dit in schrijf, om vervolgens zonder te kijken op de ‘Artikel plaatsen’ knop wordt geramd zoals wij dat doen met de reacties. Wanneer mag ik als lezer van Spreekbuis weer eens wat KWALITEIT verwachten in de gepubliceerde artikelen?

    • Die geschiedenis van Veronica maakt het des te erger hoe er de afgelopen 25 jaar door diverse eigenaren met het merk om is gesprongen.

  4. Daarom ben ik blij dat we onze geschiedenis t/m/ 31 augustus 1974 onder gebracht hebben bij Beeld & Geluid. Als wij dat niet gedaan hadden dan was het verloren gegaan. En het werd bij de collaga’s van Beeld & Geluid met veel enthousiasme ontvangen.

    • Een groot compliment voor jou en Ad Bouman! Jullie waren het toch samen die ervoor gezorgd hebben dat er studio apparatuur, jingles etc bewaard zijn gebleven?! En die zijn ook een tijdje elders tentoongesteld begreep ik; metname de nagebouwde studio.
      Maar daar kwam het niet van.
      Onvergetelijk veel indruk hebben de uitzendingen vd laatste jaren als jonge tiener op mij gemaakt. De gemoedelijke sfeer, de jingles en tunes etc. En keuzes voor instrumentale muziek op de achtergrond bij bijv de Top 40. Dat mis ik al jaren. Andere tijden..andere smaken in sound keuzes….Jammer genoeg.

      • Veronica, ben ermee opgegroeid, schooltijd, top40, soulshow, lex, joost, tineke, rob out enz. Wat een tranen en verdriet.
        Ik was 12 toen, maar bij ons stond altijd en overal veronica aan.

    • ….ps even een verduidelijking op mijn reactie net. Aan de zin “Maar daar kwam het niet van”, had vooraf moeten gaan; Die tentoonstelling had ik heen gewild.

  5. Museum Rockart in Hoek van Holland heeft een grote collectie over Veronica in de tentoonstelling. Meer dan bij Beeld en Geluid in Hilversum.

  6. Vijftien en woonde in Rotterdam. Mijn opoe was de 29e jarig en daar gingen we blojkbaar de 31e heen, een zaterdag. Mijn pa waarschijnlijk iets eerder de winkel gesloten en met mijn Sony transistor tegen het oor gedrukt kon ik niet voorkomen dat de zender op de weg bij Maarn-Doorn wegviel. Vlak voor zessen.

  7. Reddingsboeien? Komen ze weer met die reddingsboei die gebruikt werd als decorstuk in 1976 bij de eerste tv-uitzending van de V.O.O.

  8. De 31e augustus 2024 wordt een zeezender (Radio Veronica) Top dag.
    Precies 50 jr geleden de laatste uitzending opzaterdag. Ook ik als dag en nacht Radio Veronica luisteraar,ga zaterdag de 31e van 16 tot 18 uur het tijdperk Veronica laten beluisteren bij uiteraard Heemskerk fm .
    Dank voor Adje Bouwman en Juul Geleick. Grts Ad Tervoort Programma maker Heemskerk fm

  9. Zo jammer. Het einde vd zeezenders. De huidige radio is ongezellig en onpersoonlijk..koud en kil.
    De enige was nog radiob10 gold onder leiding v Tom mulder.
    Ook helaas is Tom er niet meer.
    Vroeger een bakje koffie bij hem gedronken in de vijzel straat in de 10 gold studio.
    Zelf een paar keren aan boord geweest vd norderney.
    Ik mis het nog steeds.
    Gr Mike

  10. Ik mis het oude Veronica nog steeds.
    Luisterde er elke dag naar. Ben in Scheveningen geweest toen het schip op het strand lag en ook bij de demonstratie in Den Haag op het mailiveld. Heb ook nog vele uren van de laatste weken van uitzending op tape staan alleen wordt de kwaliteit wel minder omdat het ook op lage snelheid is opgenomen. Ga zaterdag 31 augustus heel de dag kijken naar 192 Tv.
    GROETJES UIT OOSTERHOUT

  11. Ik ben jaren wakker geworden met “ Eddy Becker, de man met de wekker”.
    Het waren mooie jaren, met Joost den Draaijer en Koffietijd met Tineke”.
    Het was Radio zoals die nog niet bestond.

    Het nieuws werd gekopieerd van de Staatsomroep, dat heeft het ANP bewezen door een vals bvericht uit te sturen over een grote brand in een kippenboerderij op de Veluwe.
    Het allereerste Nepnieuws dat de reputatie van het ANP voor eeuwig heeft beschadigd.

    Ik heb nog ergens een QSL kaart van Fred van Amstel (Dan Campagne), overgehaald door zijn vriend Fred emmer. Emmer is bekend van de Bommel film Zwelgje. Oh ja, en ook als journaallezer van de Staatsomroep.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*