Maurice de Hond: invloedrijke media als NOS, NRC en Volkskrant zijn blind voor de oorzaak achter groeiende onvrede

Al vijfentwintig jaar woedt er onder de Nederlandse samenleving een veenbrand die alleen met politieke vernieuwingen geblust kan worden. De oorzaken van die veenbrand worden niet alleen verzwegen door de gevestigde politieke partijen maar ook door invloedrijke media die het politieke landschap in Den Haag domineren, zoals de NOS, NRC en de Volkskrant. Dat zegt opiniepeiler Maurice de Hond in zijn recente blog.

Aardverschuiving wordt niet onderkend

Globalisering, technologische vooruitgang en immigratie hebben de samenleving grondig veranderd. Dat leidde tot een politieke aardverschuiving waarbij de traditionele partijen als VVD en PvdA aanzienlijk verloren. Bij de landelijke verkiezingen in 2002 kregen deze partijen samen nog maar 31% van de stemmen, een scherpe daling ten opzichte van de 53% vier jaar eerder. Pvda en CDA, ooit goed voor 50% van de stemmen, staan nu op 12%. Ondanks dit feit blijven de gevestigde partijen blind voor de ingrijpende maatschappelijke veranderingen. In zijn blog wijst De Hond erop dat ons politieke stelsel uit 1848 niet meer past bij de samenleving van nu. De bestuurbaarheid van het land wordt steeds verder aangetast, ongeacht welke regering wordt gevormd. ‘Het kenmerk van een veenbrand is dat het vuur voortdurend onder de oppervlakte smeult en onverwacht naar buiten slaat’.

Onvrede groeit verder en verder

Dit beeld is toepasselijk in Nederland gedurende de afgelopen 25 jaar waarin een onderhuidse onvrede groeide zonder dat de kern van het probleem door politiek en media werden herkend en aangepakt. Mede daardoor is een groeiende groep kiezers politiek dakloos geworden en stemt op alles wat niet tot de partijen behoort die aan de macht deelnamen. Bij de verkiezingen van 2023 haalden PVV, NSC en BBB 41% van de stemmen, een ongekende omvang.  De Hond noemt het fundamentele ontwikkelingen die door partijen als PvdA, VVD, CDA en D66 worden genegeerd of ontkend. De manier waarop ook invloedrijke media het achterliggende probleem negeren is debet aan die ontwikkelingen, aldus De Hond.

De echte redenen waarom partijen als PvdA, CDA en VVD een groot deel van hun achterban zijn kwijtgeraakt, blijven onbesproken. In 2023 behaalden deze partijen samen – zelfs als je de PvdA de helft van de gecombineerde uitslag van PvdA/GroenLinks toewijst – nog maar ongeveer 25% van de stemmen, terwijl ze voorheen steevast meer dan 60% behaalden. Het ontkennen van de feiten en het negeren van de daarmee verbonden groeiende ontevredenheid onder het electoraat voedt de huidige polarisatie. Als we die ontwikkelingen blijven ontkennen zal de wal het schip keren, zo voorspelt hij.

In zijn blog is de onderbouwing van deze conclusies te lezen.

27 Comments

  1. Verlind citeert onjuist uit het blog. De Hond schrijft niet dat NOS, NRC en Volkskrant zaken als immigratie, globalisering en technologische ontwikkelingen verzwijgen. Hij schrijft dat de grote politieke partijen deze zaken negeren en dat dat in de hand wordt gewerkt door ‘in Den Haag dominante media als NOS, NRC en Volkskrant’. Dat is al een stuk minder stevig, nog los van de vraag of het waar is. Je wordt door alle media al dertig jaar lang dood gegooid met deze onderwerpen. Er is echt ongelofelijk veel aandacht geweest voor asiel, de islam en sociale media.

  2. Slechts één voorbeeld: de Volkskrant omschrijft de kiezers ter rechter zijde van het midden bij monde van columnist Sander Schimmelpenninck consequent als dom rechts. Als daaruit geen dédain naar veertig procent van het electoraat spreekt….

  3. Dat is in elk geval nog iets anders dan verzwijgen. Overigens gebruikt Schimmelpenninck de kwalificatie domrechts doorgaans voor bestuurders, politici en opiniemakers, niet voor ‘Henk en Ingrid’. Hij bedoelt daarmee het goedkope gebral over hoe simpel problemen opgelost kunnen worden terwijl ook zij weten dat het gecompliceerder is.

  4. Globalisering, technologische vooruitgang en ook arbeidsimmigranten hebben onze samenleving veranderd, niet in negatieve zin, maar hebben juist bijgedragen aan onze grote welvaart: we zijn nog steeds een van de rijkste landen ter wereld. Toch voelen mensen zich ongelukkig: omdat het zo goed gaat, louter uit verveling en de hang om zondebokken te zoeken voor wat er niet goed gaat. Wijzen naar anderen.

    Zonder de bijna een miljoen arbeidsmigranten kan de economie niet draaien. Wil je dat veranderen, dan moet je de hele economie drastisch veranderen, te beginnen met de hele landbouw decimeren. Niks varkens en koeien meer houden in Nederland, ben je af van de vleesindustrie die draait op buitenlandse werknemers, net als de tuinbouw en de distributie. Studenten, expats, Nederland-kennisland. Maar dat alles gaat nooit gebeuren en kost klauwen met geld. Ook onnodig. Leer er mee leven.

    En dan altijd weer die islam als grote boosdoener. Mensen laten zich een oor aannaaien door Wilders met maar 5% moslims in Nederland. De sharia over afzienbare tijd? Laat je nakijken.

    Onvrede is een overtrokken probleem van de gewone burger die stemt op partijen die niet hun belangen dient, maar plannen voorstelt die niet kunnen of niet wenselijk zijn. Nederland is afhankelijk van de wereldeconomie en niet van de infantiele grillen van een Boeren Burger Beweging.

    Ik stem niet op Maurice de Hond, noch op Verlind, maar op Maarten van Rossem.

      • Dus? Jij komt met een slap verhaal van iemand anders waarbij de onvrede niet wordt benoemd of onderbouwd en belangrijker, zonder (realistische) oplossingen. Slaap lekker verder.

        • Ik wijs op de blog van Maurice de Hond omdat hij een interessante analyse geeft waarin hij problemen benoemt, de rol van de media en de traditionele partijen onder een vergrootglas legt, de gevolgen daarvan beschrijft en oplossingen geeft. Maar je gaat er niet op in. Wat jij (meestal) doet is niet op de inhoud ingaan maar de auteurs blamen. Probeer je reacties eens minder persoonlijk te maken en je visie eens met inhoudelijke argumenten te onderbouwen. Dan hebben we er wat aan. Wat De Hond hier aan de orde stelt is dat PvdA, VVD en CDA al 25 jaar lang geen antwoord formuleren op de problemen van deze tijd en daardoor steeds verder gemarginaliseerd raken en dat de media die hij noemt daarop onvoldoende kritisch zijn.

          • Ik mag en wil graag polariseren, zeker op een eenzijdig rechtse blog als Spreekbuis. Links heeft zeker wel antwoorden, maar veel Nederlanders zijn zo irrationeel dat ze liever achter een populist lopen waarmee ze straks helemaal met lege handen staan.

          • Door types als Jordie gaat deze wereld kapot met polariseren dat het een aard heeft.

  5. Allemachig wat een D66 of Groenlinks-PvdA verheerlijkingsverhaal van Jordie! Hoe durven wij de NOS, NRC en Volkskrant te bekritiseren. Nou ik wel; deze genoemde 3 media negeren compleet de minpunten van massa-immigratie!

    En Jordie, zeker niet meegekregen dat Nederland inmiddels 18 miljoen inwoners heeft. Volledig aan migranten te danken. En als het zo door gaat gaat Nederland naar 22 miljoen inwoners waar in Nederland helemaal geen ruimte voor is.

    Ook dat slappe verhaal dat wij massa-immigratie voor arbeidsmigranten nodig hebben. Ja het klopt dat wij een beperkt aantal kennismigranten nodig hebben voor bedrijven als ASML. Maar dit betekend niet dat wij in Nederland elk jaar 100.000 migranten binnen moeten laten. Want de meerderheid daarvan zijn GEEN kennismigranten.

    • Hoe wil jij dan die krappe arbeidsmarkt van bijna een miljoen banen oplossen? Wie gaat al dat werk dan doen, of hoe stoot je dan al die sectoren af? Ook in de zorg. Nederlanders maken ook te weinig kinderen en er zijn meer mensen nodig. Zelfs de huidige coalitie houden hierover wijselijk hun mond en wijzen daardoor alleen naar een relatief en absoluut klein deel van asielzoekers. Alsof zijn het probleem zijn. Dat zijn zij niet.

      En de meeste mensen die zo ontevreden zijn, zullen die de Volkskrant of de NRC lezen? Denk ’t niet. Ik lees ze wel.

      • Zolang oekrainse stelletjes, GRATIS woning, ziektekostenverz, gas/plicht….(dus bij elkaar zo’n 2000eur) + nog’s 1700 “leefgeld tbv 2p” ERBIJ (!!!)
        Totaal (zonder te werken) =4700 pmnd
        EN het salaris (als ze al dan WILLEN werken) wat ze uit werk krijgen ongestraft in hun Zak steken (2p x 2000 netto p m als stel= 4000)..
        dan zal zo’n oekrainer achat ik zo in, niet HOEVEN te werken. Wel kan hij aan zn 4de kind beginnen, aangezien budget en woonzekerheid, uberhaupt geen stress oplevert… In tegenstelling tot bij Henk en Ingrid.
        Het is overduidelijk dat de ambtenaren, niets, maar dan ook niets om nederlanders geeft. Het geld (en woningen) wat NEDERLANDERS tekort komt, wordt aan oekrainers, vergeven.

  6. Als Jordie een dochter heeft, zou hij haar dan sturen naar een zwembad in een zwarte stad. Zeker niet bekend met allochtonen, meestal moslims, die de jonge meiden belagen. Er moeten allemaal maatregelen genomen worden om dat te voorkomen. Zelfs zwembaden zijn hierom gesloten

  7. De Hond die er in zijn peilingen ALTIJD naast zit. Hij voorspelde ooit een klinkende overwinning voor de SP met 40 tot 50 zetels. het werden 15 zetels en oppositie. Wat een afgang!

    Nederland staat continue in de top 5 van meest tevreden landen. Bovendien gaat het al jaren economisch bovengemiddeld goed. Dus waar die zogenaamde ontevredenheid vandaan komt, is mij een compleet raadsel.

      • Dat heet overdrijving, De Hond heeft diverse peilingen gedaan waar hij er flink naast zat, nog los van verschillende dubieuze affaires waarin hij verwikkeld is geweest.

        Maar de andere genoemde punten zijn wel feiten en staan haaks op een grote veenbrand. Maar een deel van ‘het volk’ voelt zich niet gehoord en als je dan vraagt wat ze willen zeggen, komen ze niet verder dan het de nek omdraaien van de politieke elite en … onverholen racisme. Tel uit je winst.

        • Graag een voorbeeld van een peiling waar De Hond er flink naast zat. Dan kan ik me er in verdiepen. Mijn beeld is -en ik volg hem al langer- dat hij zijn beweringen doorgaans aardig onderbouwt.

          • In 1986 zat hij er 24 zetels naast, fors aantal. Verdiep je daar maar in en ook in de kloof tussen De Hond en velen door de Deventer-moordzaak.

            Dat er een kloof is tussen de kiezer en de politiek wil ik wel geloven (al is dat van alle tijden), maar het is maar de vraag of je daar als GroenLinks/PvdA nu veel aan kan doen. Ze hebben een prima sociaal-democratisch programma, maar het zijn populistische partijen die hen nu de wind uit de zeilen nemen. Eerst maar wachten tot dit kabinet een jaar aan de macht is, wie weet liggen de kaarten en peilingen dan weer heel anders. Voorspellen is makkelijk, behalve de toekomst.

  8. We kunnen er allemaal omheen draaien en mee eens of oneens zijn, maar Maurice zit er niet vaak naast. Dit komt omdat hij puur obv statistische factoren duiding geeft. Het is net als Allan Lichtman die altijd de juiste president voorspelt. Het enige dat we er uit kunnen afleiden dat wij mensen ontzettend voorspelbaar zijn, en ja, uiteindelijk zijn we allemaal onderdeel van de de ultieme statistiek, 10 vd 10 gaat uiteindelijk dood. Laten we met dit gegeven in het achterhoofd het leven wat lichter te nemen.

  9. Ik ben ook wel nieuwsgierig waar de onvrede vandaan komt.

    Voorbeeld. Stel, Ik wacht al jaren op een huurwoning. Dat is reden voor onvreden. Maar wat is de oorzaak? Slecht overhe8dsbeleid of immigratie?

    Ton ik woon in een plaats waar relatie weinig immigranten wonen maar waar de PVV gloreerd. “Al die buitenlanders met hun criminaliteit.” Kijk naar Opsporing verzocht! Altijd zwarten” “Straks mag niks meer, moet jij ook een hoofddoek, want ze vinden Nederlandse vrouwen h**ren”

    Dat zijn rekenen die ik hoor. Terecht?
    Ik vind ze schokkend, maar kan ook niet zeggen dat ze onzin verkondigen.
    Ik denk dat media er idd goed aan doet de onvrede in beeld te brengen. Ga de polder eens in. Angst kan je ook niet baggitaliseren.

    En met roepen dat het “Allemaal dom rechts” is kom je al helemaal niet verder. Want ik merk ook dat als je er naar vraagt ze . Wel een hekel aan buitenlanders maar nee, Ahmed die hier in de straat woont, die bedoelen we niet. Dat is een prima kerel,werkt hard.

    Willen we geen Engelse tafrelen met straatgevechten enzo dan 8s,er een taak voor Den Haag en Hilversum.

    • Dit is de kern van het essay van De Hond: ook na november 2023 is er geen diepgaande analyse verschenen over wat er precies gaande is en hoe deze ontwikkelingen (het weglopen van de kiezers bij de traditionele partijen/TV) kunnen worden omgebogen. In plaats van dat linkse partijen zich afvragen hoe ze zoveel kiezers zijn kwijtgeraakt, die vroeger wel op hen stemden, zien we een ander proces ontstaan. Dit proces wordt opnieuw mede in de hand gewerkt door de media, die het fundamentele probleem niet benoemen, laat staan aandacht besteden aan mogelijke oplossingen.

      • Eens. Ik zie de samenleving een beetje als een centrifuge.. Het midden druk naar de uiterste buitenkant op zowel links als rechts. Niet alleen links loopt leeg, ook midden partijen en zelfs vvd.

        Een verharde samenleving die steeds meer mensen beu zijn. Je heb gelijk, media heeft hier in een rol. Ik hoop dat Den Haag niet verder bezuinigd op journalistiek, zowel regio, landelijk als internationaal.

        • Wat de betrouwbaarheid van peilingen betreft nog even dit: RTL Nieuws van maart 2021 over de verkiezingsuitslag van 2021: ‘’Maurice de Hond zat van alle peilingen het dichtst bij de goede uitslag”.

          • Hij heeft de uitslag met zijn peilingen beinvloed. Dus dat hij dan dichtbij de uitslag zit… Dat is ook NOS, dat ze daar volledig in mee gingen. Tuurlijk zonder De Hond had PCV ook gewonnen maar er is volop strategiesch gestemd. Daar zijn peilingen crusiaal bij.

            Ja.

  10. nrc en volkskrant zijn nooit neutraal geweest kunnen schrijven wat ze willen en er zijn genoeg mensen die er voor willen betalen. net als de telegraaf en het ad. voor elk wat wils dus.

    alleen de nos zou je kunnen aanspreken op eenzijdige verslaggeving

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*