De NPO steunt initiatief voor monument gevallen omroepmedewerkers Tweede Wereldoorlog 

Er komt een herdenkingsmonument voor de vermoorde omroepmedewerkers in de Tweede Wereldoorlog, heeft de NPO samen met de betrokken omroepen in overleg met de Joodse afdeling van de EO afgesproken. Het monument volgt naar aanleiding van het programma Het verraad van Hilversum, dat woensdag 28 augustus wordt uitgezonden bij de EO om 22.05 uur op NPO2. De NPO erkent de tragische gebeurtenissen die tussen 1940 en 1945 hebben plaatsgevonden.  

Frederieke Leeflang licht toe: “Het verraad van Hilversumvertelt een indringend verhaal over de rol van de publieke omroep tijdens de Duitse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog. In de documentaire van Alfred Edelstein ontstaat het beeld dat de omroepen zich in het begin van de oorlogstijd gemakkelijk hebben gevoegd naar de bezetter. Dat herkennen we uit het verhaal van de Joodse Raad, dat eerder dit jaar werd uitgezonden bij de publieke omroep. De documentaire van Edelstein laat zien dat de omroepen destijds de bezetter te welwillend hebben gefaciliteerd. Dat vraagt om een diepe reflectie van de NPO als overkoepelend orgaan en van de betrokken omroepen. En dat vereist dat we niet bang zijn om naar ons eigen verleden te kijken, ook als dat met de inzichten van nu tot ongemak leidt.” De NPO geeft vorm aan het initiatief om een monument op te richten voor de vermoorde omroepmedewerkers in de Tweede Wereldoorlog. Daarmee willen de NPO en betrokken omroepen de getroffen medewerkers herkennen en eren. Samen met de iniatiefnemers zorgen we dat het monument er binnen afzienbare tijd komt en een mooie plek krijgt op het Mediapark, waar veel mensen het monument kunnen zien en bezoeken.

10 Comments

  1. Achteraf de koe in de kont kijken. Ik kan begrijpen dat omroepmedewerkers welwillend waren tegenover de bezetter. Ze keken wel uit om in het beste geval niet in de gevangenis te eindigen. Wat ik mij ook kan voorstellen dat de vermoorde omroep medewerkers zich zouden omdraaien in hun graf. Zouden ze achter woke npo staan?

      • Wat mij opvalt is dit…

        Aan het eind van de documentaire lees ik de tekst: “Koepelorganisatie NPO wil niet reageren”.

        Nu lees ik in de inleiding op het artikel: “De NPO erkent de tragische gebeurtenissen die tussen 1940 en 1945 hebben plaatsgevonden.”

        Dat is dan ook een mosterdje na de maaltijd zeg…;)

    • Ik denk van niet.

      Zoals ik die hele ‘woke beweging’ uitleg, uit die zich via allerlei kanalen op een manier die vaak wordt ervaren als die van een ‘gedachtepolitie’; een volkomen overtuigd zijn van het eigen gelijk dat hoe dan ook in hersens van andersdenkenden geramd moet worden.

      Als je te maken hebt met een groep die, of individu dat, zich zo opstelt dan vertoon je in mijn beleving neiging tot overheersing, met als extreme vorm: totalitair gedrag.

      Zowel professor Karel van het Reve (slavist, essayist en literair criticus) als professor Gerrit Mannoury (wiskundige en filosoof) waarschuwden in het verleden al voor een linkse variant op rechts-extremistisch gedachtegoed. Van het Reve gebruikte daarbij de term ‘links-fascisme’. De definitie daarvan is een beetje ruim gesteld, maar: extreem is extreem, of het nu links of rechts is. Iets hoeft dus niet per sé fascistisch te zijn maar ik meen al zo’n geurtje te hebben geroken.

      Van het Reve en Mannoury waren de enigen niet die voor links-extremisme waarschuwden.

      Wat mij verontrust is dat, als je naar de ontwikkeling van het rechts-extremisme in de jaren dertig kijkt, er wat parallellen met het heden getrokken kunnen worden:

      Het voorkomen van groepen in onze samenleving die soms extreem activistisch maar zo te zien ook politiek actief zijn

      Het erop nahouden van bepaalde ideeën die redelijk extreem kunnen worden genoemd

      Het verbaal/psychologisch of politiek druk uitoefenen op andersdenkenden, die maar naar de pijpen van de groep of groepen moeten dansen (zondebokken aanwijzen, allerlei kaarten trekken waarmee de reputatie van andersdenkenden wordt beklad)

      Sociaal/maatschappelijke infiltratie, bijvoorbeeld in een overheidsapparaat of andere vormen van bestuur.

      Infiltratie in media met het doel om via kanalen het eigen gedachtegoed te verspreiden

      Enfin: pas er je eigen inzichten op toe en je kunt het plaatje, denk ik, wel redelijk invullen.

      • Dit was dus mijn reactie op de vraag of omroepmedewerkers van toen het met al dat ‘woke’ gedoe van nu eens zouden zijn. Waar die vraag op deze pagina is gebleven is mij een raadsel.

      • Links extremisme vormt een kleine groep, maar ‘normaal’ links en het woke-denken gaat uit van bescherming en solidariteit met mensen die dat nodig hebben door een gebrek aan rechtvaardigheid en gelijkheid. Heel iets anders dan rechts en de grote groep extreem rechts dat overal zondebokken zoekt zonder problemen en oplossingen bij zichzelf en de eigen groep aan te kunnen wijzen. Nu ook met de roep om een asielcrisis die een selffulfilling prophecy kan worden door de asielopvang in de soep te laten lopen terwijl er een spreidingswet klaarlag. Het is pure onwil onder het mom eigen volk eerst. Zo begon het in de jaren 30 ook. Doodeng.

  2. Het belangrijkste wat die documentaire ons heeft geleerd is; ‘wiens brood men eet, wiens woord men spreekt’. De nationaalsocialisten zijn al lang en breed vertrokken maar, die politiek socialistische manier van leven is nog steeds actueel.

    • Nationaalsocialisme is geen socialisme. Dat ze zich zo noemden betekent niet dat ze socialistsch waren. Onder de nazis werden communisten, socialisten en anarchisten vervolgd en geexecuteerd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*