Bob Beamon’s historische sprong op de Olympische Spelen in Mexico City

Fans verwachten altijd nieuwe records van grote atletiektoernooien, vooral van de Olympische Spelen. De sprong van de Amerikaan Bob Beamon in het stadion van Mexico City in 1968 wordt beschouwd als een van de sensaties van de wereldsport. Bob veranderde niet alleen de statistieken van Olympische en wereldprestaties, maar overtrof het vorige beste resultaat met meer dan een halve meter.

Tegenwoordig geeft beste welkomstbonus casino de speler trouwens de mogelijkheid om een sportweddenschap met een handicap af te sluiten. Spelers kunnen anticiperen op toekomstige records en ten koste van bonussen van de gokclub miljoenenbedragen winnen.

Weg naar een record

De 22-jarige Amerikaanse atleet benaderde de Olympische Spelen in goede vorm. Hij won bijna alle preolympische toernooien, maar de favoriet werd nog steeds niet beschouwd als hem, maar als zijn meer ervaren en beroemde teamgenoot Ralph Boston, de toenmalige wereldrecordhouder. Bob had niet alleen geen records, maar ook geen overwinningen op echt grote wedstrijden. Bovendien werd de Amerikaan sterk afgeleid van de sportieve strijd door een scherp conflict over prijzengeld met de nationale federatie en een scheiding van zijn vrouw.

Historische sprong

In de Olympische kwalificatie werd Bob tweede met een resultaat van 819 centimeter. De verste sprong was, zoals verwacht, die van Boston. Op de dag van de finale zat het weer de atleten tegen – vlak voor de start begon het te regenen. Beamon ging als vierde de sector in. Eerste poging. Snelle aanloop en duw. De sprong van de Amerikaan leek wel een vlucht voor de toeschouwers. Bob was ook tevreden met zijn poging. Zijn schoppende been raakte de lat perfect. De jury had een eeuwigheid nodig om het resultaat handmatig te meten. Uiteindelijk stond er 890 op het scorebord, maar Beamon had het niet door. Hij was gewend aan voeten en inches. In feite was de Olympische verspringwedstrijd na de eerste poging voorbij. Alle deelnemers zaten diep in de put. Bob deed nog één poging en weigerde toen te springen.

Na Mexico City kon de Olympisch kampioen niet eens in de buurt komen van zijn record. Een ernstige heupblessure kwam tussenbeide. De atleet werd gedwongen om van stootbeen te veranderen. Het hielp niet. Na een paar jaar lijden verliet Beamon de springsport. Hij raakte geïnteresseerd in basketbal in de NBA. Hij maakte nooit iets wat leek op de Olympische sprong.

Het lange leven van een record

Verschillende generaties verspringers konden anderhalf decennium lang niet eens in de buurt komen van het betoverende resultaat. De eerste persoon die het verspringen bereikte was de Amerikaan Mike Powell. Hij naderde het gekoesterde record langzaam en verbeterde het na 23 jaar in Tokio, maar slechts met 5 centimeter. Verder voegde de Cubaan Ivan Pedroso er nog 1 centimeter aan toe. De jury herkende het resultaat niet. Pedroso werd een beetje geholpen door de rugwind.

Deskundigen hebben lang gezocht naar verklaringen voor de fantastische sprong van de Amerikaan: ijle lucht in het hooggebergte en zelfs zwaartekrachtafwijkingen. Alleen Bob Beamon kent de waarheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*