‘Mister TV-tune’ Stephen Emmer hervindt zijn kracht en komt met nieuw album

Foto: Thomas Schlijper

De Nederlandse componist Stephen Emmer brengt vrijdag 11 oktober 2024 zijn nieuwe album Mt. Mundane uit. Een muzikale, epische reis die gaat over het overwinnen van een persoonlijke crisis, met als resultaat 15 filmische, adagio composities voor piano, orkest en koor. Het doel is anderen te inspireren om nooit op te geven. Een persoonlijk verhaal dat een medische oorsprong kent en vergelijkbaar is met dat van de Duitse componist Ludwig van Beethoven die nog maar 25 jaar oud was toen de eerste tekenen van dreigende doofheid zich begonnen te manifesteren. Bij Stephen Emmer begon het enkele jaren geleden met een opkomende Tinnitus die nooit meer is weggegaan. Het continue oorsuizen is een van de ergste aandoeningen die een componist of musicus kan overkomen. Alleen al in Nederland worstelen naar schatting twee miljoen mensen met deze gehooraandoening. Daarnaast kreeg Stephen ook nog eens te maken met doofheid in zijn linkeroor.

In plaats van zich over te geven aan deze onomkeerbare, fysieke conditie, vocht de componist en muzikant Stephen Emmer op zijn eigen manier terug. Hij richtte de stichting Artists against Tinnitus op, met als doel artiesten aan te moedigen om verbinding te maken en samen oplossingen te vinden. Tegelijkertijd hervond hij de kracht en inspiratie toen hij in zijn studio terugkeek op zijn 45 jarige muzikale carrière en tal van schetsen van composities en onaffe melodieën vond in zijn bureau. Deze inspireerden hem zeer en gaven hem weer de kracht achter de vleugel te kruipen. Hierdoor wilde hij voortaan alleen nog maar betekenisvolle muziek maken.

Binnen relatief korte tijd was het album Mt Mundane een feit: 15 adagios, voor orkest, met piano en jongenskoor: veelal instrumentale, krachtige harmoniën waarin hij zijn persoonlijke strijd heeft verwerkt. Muzikaal gezien zijn de composities echter noch somber, noch introspectief. Stephen Emmer staat bekend om zijn kleurrijke orkestraties en verfijnde harmonisaties en heeft zich bij het maken van Mt Mundane laten inspireren door de grote Franse componisten als Claude Debussy, Maurice Ravel, componisten uit het post-impressionistische tijdperk zoals Lili Boulanger, André Caplet maar ook de Catalaanse Federico Mompou en Zwitserse Frank Martin.

Het album wordt op 11 oktober 2024 uitgebracht op het label Electric Fairytale Recordings 

Mt. Mundane magnum opus Stephen Emmer
Mt. Mundane is ongetwijfeld een van Stephens meest weelderige en persoonlijke werken en wordt in de inner circle rondom de componist al het magnum opus van Stephen Emmer genoemd. Rondo Magazine, het belangrijkste en bekendste tijdschrift voor klassieke muziek en jazz in Duitsland schreef al: “Mt. Mundane, in which Stephen Emmer processes his personal struggle, composed for orchestra, piano, and boy soloist, Emmer tells his story in 15 ‘Cinematic Adagios.’ Musically, however, the work is neither gloomy nor introspective. Emmer’s richly colorful orchestrations draw inspiration from the legacy of great French composers Debussy and Ravel.”

Mt. Mundane werd in 2024 onder leiding van dirigent Anthony Weeden (bekend van The Lord of the Rings en de vaste dirigent van wijlen Jóhann Jóhannsson) opgenomen in Abbey Road Studios in Londen, met een bezetting van meer dan 70 klassieke beroepsmusici, inclusief koor, uit verschillende gerenommeerde Britse orkesten zoals andere andere het London Symphony Orchestra. Senior Recording Engineer Andrew Dudman (Star Wars, The Kings Speech) tekende voor de opnamen, Grammy Award winnaar Nigel Short was de koordirigent en pianist Ben Dawson en jongenskoorlid Joshua Davidson maakten het studio orkest compleet.

Mt Mundane symboliseert dat de mens een crisis kan overwinnen, hoe onmogelijk deze in eerste instantie ook lijkt; het album is een boodschap van hoop en optimisme die Stephen wil overbrengen aan zijn publiek en aan hen die ook te maken krijgen met levensveranderende situaties.

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*