Frederieke Leeflang (NPO): ‘Journalistiek verdient borging in de top van de NPO’

Journalistiek is de backbone van de publieke omroep en verdient een goede borging in de top van de NPO. Binnenkort is er een gesprek met de hoofdredacteuren van de omroepen hoe dit geregeld kan worden, mogelijk met een journalistieke plek in de Raad van Toezicht, hoewel die daarover zelf moet beslissen. Dat zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO, Frederieke Leeflang, in een interview met Spreekbuis.
In dat gesprek is ze opmerkelijk openhartig. Dat omroep Ongehoord Nederland ontstond kunnen de omroepen aan zichzelf toeschrijven, zegt ze. ‘Die omroep en ook omroep Zwart sprongen in een gat dat andere omroepen lieten vallen’. Ze steekt ook de hand in eigen boezem. Niet alleen de omroepen, maar ook de NPO als coördinerend en sturend orgaan heeft daar steken laten vallen. ‘We hadden deze blinde vlek moeten signaleren en daar de omroepen op moeten attenderen’, zegt ze.

In zichzelf gekeerd 
Hoewel ze tevreden is over het pluriforme aanbod dat de publieke omroep tijdens de seizoens-persconferentie presenteerde is ze het op een belangrijk punt ook wel eens met de kritiek die te horen is. ‘We zijn te lange tijd in onszelf gekeerd geweest’. Vanaf nu krijgen de kijker en luisteraar een meer centrale plek in het beleid, belooft ze als onderdeel van de nieuwe strategie waarover de omroepen het met elkaar eens zijn geworden.

Teleurgesteld in staatssecretaris Uslu
In het interview druppelt door dat ze teleurgesteld is in de manier waarop Staatssecretaris Uslu reageerde nadat de NPO had voorgesteld om de licentie van omroep Ongehoord Nederland in te trekken omdat de omroep zich in de visie van de NPO niet aan de regels hield. ‘De kans dat de staatssecretaris ons verzoek zou afwijzen achtte ik reëel’, zegt ze Maar dat de staatssecretaris het verzoek van de NPO afwees terwijl ze op het punt stond de politiek te verlaten ‘was niet helemaal passend’. Ze wijst erop dat de verhoudingen met Ongehoord Nederland inmiddels zijn verbeterd.

Het hele interview door Ton Verlind is te lezen op Spreekbuis.nl

4 Comments

  1. Stuurt de NPO zoveel losse interviews/persberichten op of kiest Spreekbuis ervoor om zoveel losse delen van Frederieke Leeflang te publiceren? In het eerste geval: waarom zoveel sturen aan de pers? In het tweede geval: veel te versnipperd wat mij betreft. Maak dan een goede longread of een podcast met Frederieke in plaats van zoveel artikelen.

    • Ik zie 2 berichten: 1 longread met Frederieke Leeflang, zoals je voorstelt. En 1 kortere samenvatting voor wie niet de tijd heeft om de longread tot zich te nemen.

      • Bedankt voor je uitleg Ton. Op de voorpagina voelt het als overkill om twee keer een artikel over dat interview in korte tijd te zien.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*