Nieuw Vlaams classificatiesysteem ‘GoedGezien’

Vanaf 30 september 2024 zijn Vlaamse omroepen verplicht om kijkers te waarschuwen voor mogelijke schadelijke inhoud. Dit gebeurt aan de hand van de symbolen van het classificatiesysteem GoedGezien. Het gaat om een verplichting die voortvloeit uit de Europese Richtlijn Audiovisuele Mediadiensten.

In overleg met de Vlaamse omroepen, dienstenverdelers en verschillende experten, implementeert Vlaams minister van Media Benjamin Dalle samen met het Departement Cultuur, Jeugd en Media een uniform classificatiesysteem voor audiovisuele media, genaamd GoedGezien. De bedoeling is om kijkers, aan de hand van leeftijds- en inhoudsclassificaties, te waarschuwen voor potentieel schadelijke inhoud van tv-programma’s.

Minister Dalle onderstreept hoe cruciaal dit nieuwe systeem is voor de bescherming van minderjarigen: “In een wereld waar iedereen eenvoudig toegang heeft tot een overvloed aan content, hebben wij de verantwoordelijkheid om jongeren te beschermen tegen inhoud die nefast kan zijn voor hun ontwikkeling. GoedGezien biedt een antwoord op die nood en zal onder andere ouders en voogden helpen weloverwogen beslissingen te nemen die de ontwikkeling van onze kinderen ten goede komen.”

De communicatiecampagne van GoedGezien bevat onder andere een tv-spot die vanaf 16 september op alle Vlaamse zenders te zien zal zijn. Dit is een van de tv-spots.

En dit zijn de pictogrammen van GoedGezien:

Spreekbuis.nl had in november 2023 het eerste Nederlandse interview met de Vlaamse mediaminister Benjamin Dalle

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*