Publieke Omroep in OCW-begroting Prinsjesdag ‘Minder geld beschikbaar. €100 miljoen per jaar vanaf 2027’

In de OCW-begroting 2025 is het volgende te lezen over de publieke omroep.

Voor de Nederlandse Publieke Omroep is op termijn minder geld beschikbaar (€100 miljoen per jaar vanaf 2027). Verder wordt de komende jaren oplopend tot zo’n €360 miljoen bezuinigd op subsidies vanwege de Rijksbrede opdracht hieraan minder uit te geven. De precieze invulling wordt nog uitgewerkt en zal in november duidelijk zijn.

Publieke omroep
De landelijke publieke omroep wordt hervormd om beter aan te sluiten op een fragmenterende samenleving en veranderend medialandschap. Belangrijke speerpunten zijn een pluriform, onafhankelijk, kwalitatief en verbindend media-aanbod, met speciale aandacht voor jongeren en digitale vindbaarheid en zichtbaarheid. Het aantal bestuurlijke spelers wordt verminderd, verantwoordelijkheden en rollen worden helder belegd en de NPO en omroepen zullen meer gezamenlijk werken aan de uitvoering van hun publieke taak.

Het kabinet kiest in haar regeerprogramma voor duidelijke focus en maakt scherpe keuzes. Die worden in 2025 direct zichtbaar, zo blijkt uit de begroting voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). OCW brengt de basis op orde voor een goede toekomst voor leerlingen, studenten, wetenschappers, journalisten en creatieve makers. Zo moeten leerlingen en mbo-studenten door extra ondersteuning beter leren lezen, schrijven en rekenen. In het vervolgonderwijs en de wetenschap staan grote bezuinigingen voor de deur.

Een sterke journalistieke sector is essentieel voor een goed functionerende democratie. Daarom moderniseren en versterken we de landelijke en lokale media, zodat journalisten overal vrij en veilig kunnen werken.

Minister Bruins: “De bezuinigingen in onze begroting tellen flink op. Hoe we aan die bezuinigingen vorm gaan geven, is nog niet in alle gevallen in beton gegoten. De komende tijd wil ik samen met de mensen in het onderwijs, de wetenschap, journalistiek en culturele sector verstandige keuzes maken, zodat we behouden wat goed is. En we kunnen blijven investeren waar dat mogelijk is.”

1 Comment

  1. Puur een politieke straf. De publieke omroep is 50% van het budget in 10 jaar tijd verloren en is al decennia de top 3 goedkoopste van Europa.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*