Televisiemaker Ivo Niehe schenkt archief aan Beeld & Geluid

Het volledige archief van televisiemaker Ivo Niehe is overgedragen aan Beeld & Geluid. Dat deed de 78-jarige presentator en producent in het bijzijn van Iris van den Ende (directeur Medialane) en Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur Beeld & Geluid). Door deze schenking is het werkarchief van Niehe nu voor de eeuwigheid opgeslagen in het media-archief van Nederland. 

De collectie bestaat uit een rijke verzameling programma’s en unieke opnames. Daarmee vormt het materiaal een waardevolle aanvulling op de collectie van Beeld & Geluid. Na zijn doctoraal studie Franse taal en letterkunde, ontwikkelde Niehe zich vanaf begin jaren ’70 tot een prominente televisiemaker- en producent. Met als bekendste productie de TV Show, dat hij van 1981 tot 2022 presenteerde en produceerde bij (AVRO)TROS. De TV Show werd een iconisch programma, waarin Niehe na 10 jaar de studio verliet om op bezoek te gaan bij tal van (inter)nationale beroemdheden. Het programma stond bekend om zijn persoonlijke benadering en bijzondere gasten. Hierdoor groeide het uit tot één van de langstlopende en meest gewaardeerde programma’s uit de Nederlandse televisiehistorie. Als producent stond hij met zijn bedrijf Ivo Niehe Productions – dat sinds 2016 onderdeel is van Medialane – aan de basis van vele programma’s, variërend van entertainmentshows tot documentaires en speciale evenementen. Denk aan programma’s als Life & Cooking en Eigen Huis en Tuin, maar ook voor programma-series als die over leven en werk van dirigent Jaap van Zweden en de pianobroers Lucas en Arthur Jussen. “Geweldig dat we het werk van een absoluut tv-icoon kunnen vereeuwigen in ons prachtige media-archief. Ivo heeft als presentator, maar zeker ook als geestelijk vader van vele programma’s, een belangrijke rol in de Nederlandse mediahistorie. We zullen goede zorg dragen voor zijn producties”, reageert Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer. 

Theaterprogramma bij Beeld & Geluid
Het is dit jaar 50 jaar geleden dat Niehe voor het eerst op televisie te zien was als omroeper. Tijdens zijn carrière won hij onder meer een Emmy Award, een Oeuvre Ring en werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. “Maar daarmee staat de hier aangekondigde, onverwachte geste van Beeld & Geluid voor mij ex aequo op 1”, aldus Niehe.
Want die mijlpaal van 50 jaar in het vak is voor Beeld & Geluid aanleiding voor de organisatie van Een Avond met Ivo op woensdag 9 oktober. Een theaterprogramma waarin Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer in gesprek gaat met de hoofdpersoon in kwestie en een aantal hoogtepunten uit zijn televisieleven de revue zullen passeren. Tickets voor dit programma zijn nu te koop op de website van Beeld & Geluid.

4 Comments

  1. Klinkt leuk maar als inwoner van Nederland zie je hier dus nooit meer iets van terug. Waarom zijn alle programma’s, tv shows en overige content welke (ooit) met publiek geld zijn gemaakt niet openbaar toegankelijk via de website van Beeld en geluid?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*