Commissariaat voor de Media: Situatie bij WNL heeft de volle aandacht

Het Commissariaat voor de Media heeft aangegeven dat de situatie bij omroep WNL hun volle aandacht heeft. Recent werd het toezichthoudende orgaan geïnformeerd over het besluit van de Raad van Toezicht (RvT) van WNL betreffende het zittende leiderschap. Volgens het Commissariaat moet een dergelijk besluit zorgvuldig worden onderbouwd, waarbij de risico’s voor de medewerkers niet uit het oog mogen worden verloren.

De bezorgdheid van medewerkers is door het Commissariaat overgebracht aan de Raad van Toezicht. Het toezichthoudende orgaan heeft aangekondigd aanvullende vragen te stellen aan de RvT en zal de gang van zaken betrekken in haar toezicht op de rol van het bestuur van WNL bij het waarborgen van een sociaal veilige werkomgeving. Hierbij ligt de nadruk ook op de naleving door de Raad van Toezicht van deze verantwoordelijkheid.

Het Commissariaat zal deze situatie eveneens meenemen in de beoordeling van het plan van aanpak dat WNL heeft opgesteld als reactie op de aanbevelingen van de Commissie-Van Rijn (OGCO).

In een bredere context benadrukt het Commissariaat dat sociale veiligheid binnen mediaorganisaties van essentieel belang is. Naar aanleiding van de bevindingen van de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) zijn alle publieke omroepen gestart met een veranderprogramma, gericht op het versterken van sociale veiligheid. Hierbij is het cruciaal dat bestuurders geloofwaardig leiding kunnen geven aan de cultuuromslag en voorbeeldgedrag vertonen, zodat het vertrouwen van medewerkers in hun leiderschap wordt gewaarborgd.

Hoewel het Commissariaat geen wettelijke bevoegdheid heeft bij de aanstelling of het ontslag van bestuurders en leden van de RvT, blijft het nauwlettend toezien op de organisatiecultuur bij WNL en andere publieke omroepen. Het Commissariaat stelt dat het patroon van grensoverschrijdend gedrag en gebrekkig leiderschap, zoals gesignaleerd door de OGCO, schadelijk is voor het vertrouwen van de samenleving in publieke media-instellingen. Herstel van dit vertrouwen is volgens het Commissariaat de verantwoordelijkheid van de sector zelf.

Bron: Commissariaat voor de Media

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*